9.10.2019

Voileipäkakku on taas in

Lihattoman lokakuun värikäs voileipäkakku syntyy ruisleivästä, avokadosta ja hummuksesta – katso video!


Nyt vietetään lihatonta lokakuuta, ja sen kunniaksi osallistun itsekin vegaaniselle ruokakurssille kansalaisopistolla. Lisäksi sain hauskan haasteen nurmeslaiselta Pielispakarin leipomolta: suunnittele lihaton resepti käyttäen heidän tuotettaan! Hetken makusteltuani tulin päätyneeksi voileipäkakkureseptiin, sillä rakastan erilaisia voileipäkakkuja. Lisäksi voileipäkakussa itseoikeutetussa roolissa on myös hyvä leipä, ja karjalanpiirakoidensa ohella Pielispakari on tunnettu erityisesti ihanista ruisleivistään. Voileipäkakkujen ympärillä vellovaa mystiikkaa pitäisi saada hälvennettyä muutenkin, sillä ei voileipäkakun tarvitse olla vain harvinaista juhlaherkkua, sitä voi ihan hyvin tehdä myös arkena. Niin miekin tein tämän voileipäkakun kasuaalisti tiistaina, ja hyvin toimi.

Pielispakarin Pielisen Eväsvuokaviipaleet sopii voileipäkakun tekemiseen enemmän kuin hyvin, sillä yhdestä paketista saa juuri passelisti yhden voileipäkakun. Kasasin pöydälle kaikki kakkusessa käytetyt tarvikkeet, niin oli helppo aloittaa hommat.

Kokemuksesta voin kertoa, että voileipäkakku toimii niin eväänä töissä, aamupalana, välipalana, iltapalana, lounaana, päiväateriana kuin kahvipullanakin. Sitten kun itse järjestän juhlia, niin voileipäkakkua on pöydässä oltava. Keväällä pidin kansalaisopistolla voileipäkakkukurssin, jossa innokkaat voileipäkakkufanit pyöräyttivät hetkessä pöytään kaksitoista erilaista voileipäkakkua (johon niitä reseptejä testailin alkuvuoden). Myös perhejuhliin miulta tilataan aina voileipäkakut, ja samoin asiakkaani ovat tottuneet tilaamaan makean kakun kylkeen miulta voileipäkakun, joten taustaa voileipäkakkujen tekemisestä löytyy entuudestaan. Ja palaute on kieltämättä ollut hyvää, onhan voileipäkakut hyviä, joskin muutama niksi niiden tekemisessä on – muutamia kantapään kautta opittuja vinkkejä on listattu ihan postauksen loppuun. Eli voileipäkakkujen suosio ei ole kadonnut mihinkään, vaikka niitä pidettiin ehkä hieman vanhanaikaisina jossain välissä. Voileipäkakkujen ilosanoma leviää siis ainakin tämän yhden innokkaan ruokaharrastajan kautta pitkin maakuntaa ja blogin välityksellä ihan koko Suomeen.
Voileipäkakun voi tehdä pyöreänä tai perinteisempänä pitkulaisena, kumpikin onnistuu ihan yhtä hyvin. Olenpa joskus tehnyt eräänlaisen voileipäkakun kovertamalla pyöreän leivän sisuksen pois ja täyttämällä leivän kaikilla herkullisilla täytteillä fetajuustotahnasta aurinkokuivattuun tomaattiin.
Ruisleipä taipuu moneen, onhan se yksi meidän kansallisruokiamme. Erityisesti täällä Pohjois-Karjalassa ruisleipäperinne elää ja voi hyvin. Itsekin opettelen hiljalleen tekemään omaa ruisleipää, olen päässyt jopa niin pitkälle, että muhittelen hapanjuurta jääkaapissani, mutta leivän tekoon en ole vielä uskaltanut. Kaupasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja helposti, ja erityisesti oma leipäsuosikkini on Pielispakarin Kiviarinaruisviipaleet, joita ostoskoristani löytyy viikoittain. Tähän voileipäkakkuun päädyin käyttämään kuitenkin Pielisen Eväsvuokaviipaleita, sillä pakkauskoko on melkoisen optimaalinen pienehkölle voileipäkakulle, ja leivän muoto on juuri passeli tarkoitukseen.

Värikäs kakku sai ylleen yksinkertaisen kivan koristelun: kirsikkatomaatteja, yrttejä ja pinjansiemeniä sekä hummusta. Näin upeat värit pääsevät kunnolla esille.

Tässä voileipäkakkureseptissä yhdistyy moni miun lempimakuni: ruisleipä, avokado, hummus, punajuuri sekä tuoreet yrtit. Päälle ripotellut paahdetut pinjansiemenet tuovat ihanaa rapeutta, ja koko kakkusen värimaailma kauniin raikas. Kakkua tehdessä tuli ahaa-elämys videokuvausporukasta: timjami ja tomaatti ne yhteen soppii, eikä tomaatin kumppaniyrtin tarvitse aina olla se perinteinen basilika.

Tämä kakku on lihattoman lokakuun kunniaksi täysin vegaaninen, mutta halutessaan kasvispohjaisen tuorejuuston voi korvata toki tavallisellakin. Veganisoitu resepti on hyvä siitäkin syystä, että ystäväpiiristäni löytyy useita vegaaneja, ja haluan tarjota keittiössäni makuelämyksiä myös heille. Samoin vegaaninen leipomus soveltuu myös kaikille muille pöydän ympärille kerääntyville, kunhan vain allergioita ei satu kohdalle (gluteeniton tämä ei esimerkiksi ole ruisleivän ja kauralevitteen vuoksi). Itse kun on koko ikänsä tottunut allergioiden takia välttämään ja muokkaamaan asioita ja toisaalta myös monesti joutunut kieltäytymään asioista oireiden pelossa, niin on mukava ottaa muut huomioon. Huomaavaisuus on hyve, ja tuskin kukaan kaipaa turhaa öyhötystä, joka lähtee omista ennakkoluuloista? Ja eipä kakkua natustaessaan olisi varmasti kukaan uskonut, mitä se sisältää, sillä kakku vie kielen kiemuralle ja saa silmät pyörimään kuin pajatsossa konsanaan. Niin hyvää se on!

Vegaaninen voileipäkakku on valmis ja vieläpä videokameroiden kuvatessa! Fiilis on mitä mahtavin, sillä vältyin suuremmilta kommelluksilta, kakusta tuli maukas ja ihan miun tyylinen koristeluita myöten.

Lihaton lokakuu on hyvä muistutus siitä, ettei ihan joka aterian tarvitse sisältää lihaa, ja ympäristökin kiittää siinä samalla. Maukkaita vaihtoehtoja kun on nykyään maailma pullollaan. Mie olin nuorena parin vuoden ajan lakto-ovovegetaristi, eli jätin ruoastani pois punaisen lihan mutta en kieltäytynyt kananmunista ja maitotuotteista. Niihin vuosiin 2000-luvun alussa verrattuna nykyään on paljon helpompaa noudattaa kasvisruokavaliota tai jopa vegaaniutta, sillä kaupasta saa paljon monipuolisemmin erilaisia vaihtoehtoja ja valmiitakin annoksia. Omakin kulutukseni on monipuolistunut viime vuosina huomattavasti, ja entistä useampi kotonani tehty ateria on kasvisruokaa, sillä arkisin lounasravintoloissa eteen tupsahtaa usein sitä liharuokaa. Monipuolisuus, sitä nimenomaan haluan omassa keittiössäni tuoda esiin ja tarjota vaihtoehtoja myös lukijoilleni. Ja onhan se aina pieni seikkailu käydä ruokakaupassa, kun voi tutustua uutuustuotteisiin niin vihanneshyllyllä kuin muillakin, ja napata matkaan jotain sellaista, mitä ei ole ennen itse kokannut tai maistanut. Siksi onkin mukava huomata, että vaihtoehtoja löytyy jokaiselle ja moneen makuun, eikä tarvitse enää purra pelkkää porkkanaa. Ja itse asiassa mie en voi edes syödä sitäkään raakana.

Myös asioiden ennakkoluuloton yhdistäminen on hauskaa. Niinpä otin talteen myös leivänkantit ja jauhan ne kakkupohjaksi, samalla vältän niin hävikkiä kuin keksin jotain uutta keittiössä. Itse asiassa leipää voi hyödyntää keittiössä hyvin monin tavoin!

Action! Alkujännitystä havaittavissa, mutta siitäpä se hälveni, kun pääsi tutumpiin hommiin, eli kokkaamaan. Huikean hauska kokemus!
Kaupallinen yhteistyö Pielispakarin kanssa

Tämä julkaisu videoineen on tehty yhteistyössä nurmeslaisen Pielispakari-leipomon kanssa. Pielispakari aloitti vuonna 1992 kahden hengen kotileipomona, ja nyt yritys työllistää yli 50 henkilöä ollen yksi Suomen suurimmista leipomoista. Pielispakari valmistaa muun muassa karjalanpiirakoita, ruisleipiä, kukkoja ja muita karjalaisia perinneleivonnaisia sekä konditoriatuotteita. Yhteensä valikoimaa on yli 250 tuotteen verran. Pelkästään karjalanpiirakoita valmistuu vuosittain yli 100 miljoonaa, ja tällä määrällä irtoaakin maan suurimman piirakanvalmistajan titteli! Pohjoiskarjalaista osaamista parhaimmillaan. Ja onkin hienoa, että mie saan olla mukana tässä, sillä karjalaisuus, johon Pielispakarilla vahvasti nojataan, on miullekin hyvin vahvasti verissä ja ollut yksi blogini kantavia juttuja alusta asti. Saas nähdä, mitä heidän osaavista käsistään vielä syntyykään.

Lauantaina tapahtuu! Tule Joensuun satamamarkkinoille, kahvila Rennon kulmille, niin löydät mm. kaiken tämän.

Kurkkaahan tuo alussa oleva video, miten voileipäkakku valmistuu! En ole aiemmin blogiini videota julkaissut, joten ollaan monin tavoin ihan uuden äärellä tässä – yhdessä. Ja jätä ihmeessä kommenttia, mitä pidit, sillä meitä karjalaisittain bloggaavia, kokkaavia ja puhuvia ei ihan liiaksi asti ole. Pielispakarin väen voit tavata lauantaina 12.10.2019 Joensuussa Satamamarkkinoilla Rantakadun ja Kalastajankadun kulmassa olevalla rantabulevardilla, ohjelmassa on niin musiikkia, ongintaa, Satamakahvila Pielispakari, karjalaista katuruokaa ja arvotaan myös yksi oheisen reseptin mukaan valmistettu voileipäkakku. Mie olen lauantaina myös Pielispakarin Satamafestivaaleilla paikalla, joten tulehan rupattelemaan!
Halutessaan kakun voi kasata myös vuokaan, jolloin reunat ovat tasaisemmat. Rustiikkisempi ja kotoisampi lopputulos syntyy vapaasti vadille kasaamalla.
Ja sitten se tärkein, eli resepti, olkaa hyvä:

Rukiinen avokado-hummusvoileipäkakku
8 annosta

9 siivua Pielispakarin Pielisen Eväsvuoka viipaleita
omatekoinen hummus
1 prk kikherneitä 
1-2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
n. 2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl tahinia (seesaminsiementahna, vaalea tai tumma)
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
punajuurihummustäyte
n. 2/3 osaa omatekoista hummusta
½ prk PåMackan-kauratuorejuustoa
1 etikkapunajuuri
1 pieni punainen suippopaprika
(suolaa, pippuria ja sitruunaa)
avokadotäyte
2 tomaattia
2 isoa avokadoa
n. ½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa
¼ tl chilihiutaleita
¼ tl mustapippuria
3 rkl tuoretta persiljasilppua
kostutus
2½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
leipien kostutukseen kuluu valmista lientä n. 1 dl
kuorrutus ja koristelu
n. 1/3 osaa omatekoista hummusta
½ prk PåMackan-kauratuorejuustoa
kirsikkatomaatteja
3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä
Omatekoinen hummus: Valuta kikherneet (ota liemi talteen ja tee siitä vegaanista marenkia) ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsiä hieman ja laita valkosipuli kikherneiden päälle kulhoon, lisää sitruunamehua ja oliiviöljyä ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon tahinia (seesaminsiementahna) ja ripaus suolaa sekä pippuria. Hummukseen tulee kauniimpi väri vaalealla tahinilla. Hummus saa olla tässä vaiheessa melko tönkköä, kunhan sen saa juuri ja juuri tahnaksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Ota 1/3 hummuksesta pieneen kulhoon kuorrutusta varten.
Punajuurihummustäyte: Jatka tehosekoittimen kulhossa täytteen valmistuksella, eli käytä täytteeseen 2/3 osaa hummusta. Lisää kulhoon etikkapunajuuri ja PåMackan, pyöräytä sileäksi massaksi. Huuhtele paprika, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja sekoita paprikakuutiot lusikan avulla hummustäytteen joukkoon. Tarkista täytteen maku, lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sitruunamehua.
Avokadotäyte: Tee tomaattien päälle ristiviilto ja kalttaa ne, eli kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Halkaise tomaatit, poista kanta ja siemenet. Hienonna tomaatin hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokadot, poista kivi, kaiva avokadon hedelmäliha lusikalla kulhoon ja hienonna avokadot haarukalla. Lisää sitruunamehu tummumisen ehkäisemiseksi, lisää tomaattikuutiot ja hienoksi silputtu persilja sekä mausteet. Tarkista maku, mausta lisää tarvittaessa suolalla, pippurilla ja chilillä. Chilin ei pidä polttaa, vaan tuoda lempeää lämpöä täytteeseen.
Kuorrute ja koristelu: Sekoita hummuksen joukkoon loput PåMackanista. Halkaise kirsikkatomaatit, irrota timjamista pieniä kauniita oksia. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Jäähdytä.
Valmista kakku: Tee kasvisliemi eli lämmitä vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Leikkaa 9 leipäsiivun reunat ohuelti pois (jos tarjoiluvadille mahtuu, täyte riittää myös 12 leipäpalalle). Laita kolme leipäviipaletta peräkkäin tarjoilualustalle (suojaa alusta leivinpaperisuikaleilla). Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä, käytä pullasutia apuna. Levitä hummustäyte leipien päälle, lisää seuraava leipäkerros ja kostuta leivät, paina leipiä täytteen päälle hyvin kevyesti. Levitä päälle avokadotäyte. Peitä kakku leivillä, kostuta vielä viimeinen leipäkerros. Levitä päälle kuorrutehummus, koristele kirsikkatomaateilla, timjamilla, paahdetuilla pinjansiemenillä sekä ripsauksella mustapippuria. Tarjoile kakku.

Lisäys 1/2020: Vuokaan kasattuna voileipäkakusta tulee hyvin siisti. Moni kerkesi kysyä, tursuaako täytteet voileipäkakusta, jos sen kasaa vapaasti vadille. Niin ei tursua kummallakaan tavalla, oikein hyvin pysyy täytteet sisällä.
Mikäli teet kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, kokoa kakku mieluiten pitkulaiseen leipävuokaan, vetoisuus n. 1.5 litraa. Vuoraa vuoka tuorekelmulla, levitä pohjalle kerros leipiä ja kostuta ne hyvin kevyesti liemellä. Ensimmäiseksi vuokaan kaadetaan avokadotäyte, päälle ladotaan toinen leipäkerros ja se kostutetaan. Päälle tulee hummustäyte, jonka päälle ladotaan kakun pohjaksi tuleva leipäkerros. Kostuta leivät ja kääri kakku kelmuun. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmu. Kuorruta ja koristele kakun pinta kuten edellä. Mikäli kakku on tiivistynyt yön aikana kunnolla, voit kokeilla myös reunojen kuorruttamista.

Ennen kuvaamisen aloitusta ruokapöytä ympäri, tuolit pois, kattolamppu ylös ja kuvauskalusto kuntoon. Siitä se lähti käyntiin ihan hetkessä ammattilaisten käsissä. Kiitos Rookie communications!
Muutama hyväksi havaittu vinkki voileipäkakun tekemiseen:

  • Leipä on parasta hieman kuivahtaneena, joten käytä mielellään edellispäivän leipää kuin uunituoretta. Leipä voi olla vaaleaa tai tummaa, niitä molempia tai hyydykekakkujen pohjassa myös näkkäriä tai hapankorppua.
  • Poista leivistä reunat ja kostuta leivät tasaisesti, että myös lopputulos on tasaisesti kostunut. Kostuta kakkua reilummin, jos se tarjotaan välittömästi, mutta paras kakku tulee, kun maut saavat tekeytyä yön yli jääkaapissa. Huomioi täytteen kosteus!
  • Vältä hävikkiä, käytä leivänkuoret krutonkeihin, korppujauhoksi tai naposteluun, hienonnetulla leivänkantilla voi myös tukevoittaa liian löysää täytemassaa vahingon sattuessa.
  • Kasaa kakku kelmutettuun vuokaan, se helpottaa valmistamista ja lopputulos on siistimpi.
  • 9 paahtoleipäpalan kakku riittää 8 hengelle, 12 palan kakku 10 hengelle. Suorakaiteen muotoisesta kakusta noutopöydässä lasketaan 1-2 cm levyinen pala, riippuen muusta tarjottavasta, voit myös mitata menekin painossa (n. 200 g per henkilö), kirjaa menekki omista kakuistasi (leivänpalat, paino tms).
  • Käytä kakun koristeluun samoja aineksia, mitä täytteessä, niin myös syöjät tietävät mitä saavat. Myös mahdollinen hävikki vähenee. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua nahistumisen välttämiseksi.
  • Paras kakku makuuntuu yön yli ennen tarjoilua, huomioi että mm. sipulin, chilin ja yrttien maku vahvistuu, kun taas suolaisuus voi laantua maun imeytyessä leipään.
  • Kuorrutuksen voi tehdä tuorejuustosta, jota notkistetaan hieman ranskankermalla, smetanalla tai kermaviilillä. Vältä majoneesia sen rasvaisen ja vähän tunkkaisen maun takia, myös kesällä siinä vaanii ruokamyrkytysvaara. Tuorejuuston ja kermavaahdon sekoitusta voi myös pursottaa.
  • Perinteinen kuorrutus syntyy levittyvästä sulatejuustosta tai liemitilkkaan sulatetusta sulatejuustosta, varo ettei kuorrutteesta tule liian löysää.
  • Ota huomioon allergeenit ja erikoisruokavaliot, kaikelle löytyy korvaaja tai vaihtoehtoinen tuote, vältä isoissa juhlissa esim. porkkanaa, omenaa ja maapähkinää.

* Videon kuvasi Rookie Communications Oy 

13.7.2019

Ilosaarirock 2019 - ruoka ja juoma



#kesänparasviikonloppu
Kesän ja tietysti koko vuoden paras viikonloppu on nyt, koska täällä Joensuussa on Ilosaarirock! Mie sekosin jo laskuissa, mutta lähestulkoon kahdeskymmenes rokki on takana ja näin virallisimpana rokin ruokatoimittajana taitaa vuosia olla takana nyt neljä. Vaikka perjantaina rokki alkoi hieman epävakaassa ja sateisen harmaassa säässä, ei se menoa haitannut, sillä...
Hai-kumppparit, varusteet kuntoon
... mie kävin ostamassa lähikaupasta uudet kumpparit rokkia varten! Kyllä kelpaa tallustaa Laulurinteellä vaikka missä kelissä, niin ei mene sukat märäksi. Ja onhan ne keltaiset kumpparit vaan hirmu söpöt. Yleensäkin perjantain yleisin varuste näytti olevan sadetakki tai -viitta ja hyvin monella oli myös kumpparit. Ja lämmintä vaatetta näytti olevan perinteisten pikkubikinien sijaan enemmän, sillä elohopea pysytteli kymmenen asteen tietämissä. Tätä juttua kirjoittaessa aurinko paistaa kyllä, mutta lämpötila ei silti ole vielä kovin korkealla. Saas nähdä, millaiseen vaatetukseen sitä tänään päätyy. 
Miun rokkihommani on siis raportoida rokin ruoka- ja juomatarjonnasta. Tänä vuonna ensinnäkin Ilosaarirockin pääyhteistyökumppani on Lidl, joka oli tuonut paikalle oman snack baarinsa. Ja sen vierestä löytyi meikkauspiste, jossa sai hankittua pikakaunistusta kasvoilleen. Mie vähän salaa haaveilin Lidlin paistopiste-pop upista, mutta sellaisen järjestäminen festariolosuhteissa voisi kieltämättä olla vähän haastavaa. Mutta vinkkinä, oisipa ihana mutustaa uunituoretta croissanttia rinteellä istuen tai rantavedessä kahlaten.
Lidlin snack bar Ilosaarirockissa, edessä oli lounge, jossa voi hengata säkkituoleilla ja käydä hakemassa pikameikin
Toisekseen ruokakojut olivat kokeneet suuren muutoksen. Ennen on totuttu siihen, että lähestulkoon kaikki ruokakojut ovat pitkässä rivissä päälavan edustalla leirintäalueen aitaa vasten, mutta tänä vuonna osa kojuista oli siirretty K18-alueelle Metelli-teltan luokse raviradan kupeeseen. Food stop -alueella ruoka- ja juomakojut ovat rinnakkain, joten voit nauttia ruokasi hyvän juoman kera. Ja mikä parasta, voit tehdä sen istuen joko keskellä isossa teltassa tai sivummalla ravihevosten pilttuissa olevissa pöydissä. Tämä iso ruokateltta on täysin uusi juttu myös, saadun palautteen perusteella. Kieltämättä oli mukava illankähmässä lepuuttaa jalkoja ja syödä rokkiruokaa istualtaan. Varsinkin, kun sade on kastellut maan, niin maassa istuskelu houkuttelee entistä vähemmän. Ongelmaksi ruokamyyjien mukaan nousi se, että alue oli sangen iso ja porukka ei löytänyt alueelle, opastus tai info oli toistaiseksi puutteellista ja sääkin vähän sotki rokkikansan menoa. Mutta mie kyllä uskon, että kun saadaan rokki kunnolla käyntiin ja ihmiset tutuiksi aluuesta, niin annoksetkin käyvät kaupaksi. 
Kerubin grilli päälavan edustalla

Päälavan edustalta myös alaikäisille ruokaa tarjoaa tuttuun tapaan Kerubin grilli, joka toi rokkiin ensimmäistä kertaa beyond meat -burgerit, jotka niittää tällä hetkellä suurta suosiota pitkin maailmaa. Hyvin lihaisaksi kuvailtu vegaaninen burgeripihvi on kuulemma hyvin maukas. Pitänee käydä maistamassa itsekin jossain välissä. Jos jää Ilosaarirockissa testaamatta, niin Kerubi Ilosaaressa keskellä kaupunkia tarjoilee näitä myöskin. Kerubin toinen ruokapaikka löytyy Tähtiteltan edustalta, siellä on varattu runsaasti ruokailijoille pöytiä ja tuoleja. Mie olen käynyt Kerubissa testaamassa nuo halloumiranskikset ja ne on kyllä ihan törkeän hyviä. Pro tip pikkusuolaiseksi!
Local Bistro & Repo Food Truck

Mie suuntasin ystävieni kanssa ensimmäisenä ruokailemaan tuttuun tapaan joensuulaisen Local Bistron ja Risto Mikkolan sekä Sami Revon yhteistyönä syntyneen ruokarekan luokse. Koska maa-artisokkaburgeria on saatava(na). Mie olen hehkuttanut tämän burgerin perään jo vuosia ja miusta tuntuu, että nämä kaverit myy burgerinsa tälläkin kertaa loppuun. Ole siis nopea. Eikä tuo lihaversiokaan huono ole, mutta maa-artisokka tärisyttää ihan eri tavalla! Kokeile vaikka.
Maa-artisokkaburgeri, se on vegaaninenkin

Tähän väliin voisi vaikka tarjota suunhuuhtelua. Ilosaarirockille on paikallinen Panimo Honkavuori tehnyt jo kolmatta kertaa oman rokkioluen, Iloliemen.  Vaalea lager pirskahteli suussa ja toimi oikein hyvin ruoan kanssa kuin ilmankin. Kannattaa kokeilla, tämä on sellainen to do -listalle kuuluva juttu rokissa ihan ehdottomasti.
Ilosaarirockin virallinen olut, Iloliemi 3
Treffit pub & bistro

Treffi pub & bistro taisi olla viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana ja niinpä sympaattinen myyntivaunu löytyi nytkin Food Stopista. Burgerit taattuun tapaan oikein maukkaita ja oikealla hiiligrillillä paistettuja. Alueelle leijaili tuulensuunnasta riippuen houkutteleva hiiligrillin tuoksu, kun kuuntelimme Viikatteen keikkaa esiintymisteltan kupeessa. Oli muuten hittikimara!
Kusmiku

Tyylikäs punaisen ja mustan yhdistelmä Kusmikun myyntikojulla. Tarjolla on sirkkaranujakin. Tämän kojun tarjonta on miulle täysin uutta, pitää käydä tutustumassa lähemmin.  
Jäätelövankkurin lähijäätelö

Ilosaarirockissa on aina ollut vahvasti esillä paikallisuus ja lähiruoka, joten ulottuupa se myös herkullisiin jäätelöihin asti. Polvijärveläinen Jäätelövankkuri on tuonut paikalle oman myyntivaununsa ja se löytyy Rantalavan välittömästä läheisyydestä, oikeastaan ylämäen, rannan ja päälavan risteyksestä. Kannattaa käydä maistelemassa! Mie suosittelen Baileysiä. Ja Makuvankkuri-niminen saman yrityksen lähiruokamyyntiauto myy sitten laajemalla skaalalla jätskejä ja sorbetteja, löytyy huippuja yhdistelmiä. Näitä jätskejä on rokissa myynnissä myös Tähtiteltan edessä olevassa Ilosaari Lounge -teltassa, ilmeisesti purkkiversioina. Loungessa kannattaa vierailla muutoinkin, eilen siellä oli tarjolla mm. stand upia ja paljon muitakin tapahtumia. Lounge tarjoaa myös pienen hengähdystauon vaikka riippumatossa loikoillen kesken rokkailujen. 
Beer & Beer

Beer & Beer löytyy Food Stop -alueeta raviradan kupeesta. Eli siitä Metelli-teltan edestä. Lasituopeista tarjotut erikoisoluet tuntui löytäneen paikkansa rokkiväen keskuudesta. Hauskasti sisustettu myös. Tästä baarin jälkeen alkoi sitten pitkä rivi ruokatelttoja, jatka lukemista eteenpäin, niin kerron niistä kohta lisää. 
Jack Daniel's

Omaa värisilmää miellytti eniten Jack Daniel's -baari, jossa sai drinksujen lisäksi loikoiltua säkkituoleissa tai pelattua vaikka pelejä. Oikein kiva idea. Pisteet myös ruohomatosta, tekee ihan kivaa nähdä hiekkakentällä kaiken harmauden keskellä myös vähän vihreää. Tuollainen säkkituoli kyllä olisi hieno omalla parvekkeella, joka reilun kuukauden kuluttua paljastuu parvekeremontin alta. 
Sympaattinen hippokahvila

Food Stopista löytyy helsinkiläinen Green Hippo Café, joka tarjoilee mm. avokadopastaa ja halloumiranuja. Halloumiranuja tulikin vastaan hyvin monella alueella oleskelevalta, joten tämän vuoden hittiruoka on lyönyt läpi myös rokissa. Pastaruoka on kiva idea festareilla, en ole pastaa ikinä syönytkään. Eilen oli muuten vip-alueen buffetissa burgereita ja mac'n'cheese siihen kylkeen, näytti herkulliselta lisukkelta! 
Flying reindeer

Parhaimmat myyntipuheet tuli kyllä ehdottomasti tästä kojusta, eli Flying reindeerin porukalta. Rokin kuninkaaksi tituleerattu annos Mestarin lautanen tuli itsekin illan hämärtyessä nautittua ja kojun burgerit näytti oikein hyvältä myös. Koju on ihan ison ruokailuteltan kupeessa, kivenheiton päässä kaljahanoista. Mestarin lautaselta löytyi tosiaan pekonia ja pekoni on rakkautta. Kastikeihmisenä tykkäsin myös siitä, että valkosipulimajoneesia oli riittävästi ja siinä oli potkua. Tästä samasta rivistä löytyi myös Ruisherkku, joiden annoksista ei myöskään puutu valkosipulia. Pysyy ainakin vampyyrit loitolla pimenevässä yössä.
Ho Dai

Klassista festariruokaa tarjoaa Ho Dai kiinalaisen ruoan avulla. Muistan jo teininä rokissa ollessani, kuinka Ho Dain koju oli aina mukana. Kevätrullat on ihan ykkösiä. Jotenkin festariruokaan kuuluu ehdottomasti itämaiset vivahteet ja toisaalta myös viime vuosina mukaan rynnineet burgerit. Perinteinen uppopaistettu festarimättö alkaa olla vähän katoavaa kansanperinnettä, mutta sitäkin onneksi saa. Leckers myy päälavan edustalla perinteisiä makkispekkiksiä, frittibroileria ja muita herkkuja. 
Mihalin taverna

Joensuulaisille IsoMyystä ja Siniseltä virralta tuttu Mihailin Taverna on myös mukana rokissa. Kreikkalaisten ihanien pitaherkkujen kruunu on omatekoiset soossit, tsatsiki ja hummus. Käyn usein lounaalla IsoMyyssä Mihaililla ja nämä ruoat ei petä koskaan. Bonuksena loistava palvelu. Kannattaa ehdottomasti testata, jos ei ole vielä tuttu!
Ruokapriha

Paikallisittain eksotiikkaa tarjoaa Joen Ruokapriha, tarjolla on hirveä ja muikkuja. Monipuolinen valikoima ja maukkaat maut, aiempina vuosina jonot on olleet pitkät. Hirvijutut kiinnostaisi kokeilla ihan ehdottomasti. Sulo Cateringilla on muuten myös tarjolla muikkuja, mutta niin myös falafeliä. Sulon falafelit on hyviä, on tullut lounaalla testattua. 
Hermannin Viinitila

Uimarannalta löytyy viinibaari, kun ilomantsilainen Hermannin viinitila tarjoilee skumppaa. Oikein hyviä paikallisia tuotteita. Sama porukka muuten tekee palkittua Arctic Blue Giniä ja Valamon viskejä! Miulla on muuten kavereiden kanssa viskitynnyri kehittymässä, saas nähdä milloin on valmista maistettavaksi. Muistaakseni vielä ainakin pari vuotta menee. Kannattaa käydä maistamassa. Pisteet myös vehreästä miljööstä näkymillä rantalavalle ja vesirajalle.
Kyrö Distillery Company

Kyrö Distillery Company on tuttun tapaan rantabaarilla ja Tähtiteltan edessä olevalla toisella pisteellään mukana rokissa. Kävin maistamassa kehuttua uutuutta, tuorepuristetusta omppumehusta tehty Gin & Juice. Hirmuisen hyvää ja kesäistä. Ehkä rokkijuomien aatelia keveydellään.
Yrttilaatikot

Kyrön rantabaarista löytyi myös vehreitä yrttilaatikoita. Taustalta näkyy pieni ylämäki Tähtitelttaa kohti ja tuohon etualalle jää uimaranta. Tänä vuonna ei tainnutkaan olla naku-uinnin maailmanennätysyritystä. 
Nyt on pääpiirteittäin koostettu yhteen viikonlopun tarjontaa. Lisäksi alueelta löytyy useita ilmaisia vesipisteitä. joista kannattaa käydä täyttämässä ahkerasti omaa vesipulloa. Samoin bonaqualla on oma piste alueella ja Tähtiteltan kupeessa oleva tarjonta on vielä lähes kokonaan kartoittamatta. Oli ainakin Tähtibaari (Jaloviinaa). Nyt meikit naamaan, tukka kuntoon ja rinteelle! Instagramiin ainakin on luvassa lisää aiheesta viikonlopun aikana. Hyvää rokkia kaikille!
Perjantain festarilook, keltaiset kumpparit ja Marimekon sadetakki


Lauantaina oli lämpimämpää, joten kumpparit sai kaverikseen mekon ja mukana oli myös nahkarotsi, koska sadepilvet vaihtui tavallisiin pilviin. Keli oli kyllä aika viileä edelleen! Lauantaina pääsin myös virallisen rokkimedian haastatteluun ja sain tittelin Rokin virallisin ruokatoimittaja :D

Ilosaarirock-lipun sponsoroi Joensuun Popmuusikot ry/Ilosaarirock, eli postaus on tehty yhteistyössä Ilosaarirockin kanssa.

Kirsikkainen britakakku

Kirsikkainen brita on juhlava ja upea kakku, jossa myös kirsikoiden upean syvä väri pääsee oikeuksiinsa vaaleaa marenkia vasten.
Britakakku on ollut vuosia oma lempileivonnaiseni ja teen sitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Nyt mielessäni pyöri tuoreet kirsikat, sillä ne ovat ihan mielettömän suuri herkku ja niitä on monessa torikojussa nyt myynnissä. Niinpä ajattelin keittää elämäni ensimmäisen kirsikkahillon ja tehdä siitä britan, sillä tuoreena niitä en voi allergian takia syödä kuin pari ja kaikki kaupan valmiit kirsikkajutut maistuvat oudon teolliselle. Tästä hillosta tuli kyllä ihan älyttömän hyvää! Vanilja maistui melko vahvasti ja Cointreau-appelsiiniliköörin vieno aromi tuli myös esiin, vaikkei sitä ollut kuin ihan tilkkanen. Onneksi kirsikkahilloa jäi kakun jälkeen vielä pari purkkia nautittavaksi vaikkapa aamupalalla jogurtin kanssa tai miksei sitä voisi sivellä letuillekin. Kannattaa kokeilla yhdessä ja erikseen. Yleensäkin britassa viehättää sen makean rapea marenkikerros, voinen täyteläinen ohut kakkupohja ja ihanien makujen täytekombo. Ja mikä parasta, tämä on äärettömän helppo ja nopea valmistaa, vaikka yllätysvieraille. 
Britakakun pohjan voi tehdä mainiosti jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää sen leivinliinan alla pöydällä huoneenlämmössä. Muovipussit ja -kelmut sekä jääkaappi pehmentää marengin, joten vältä niitä. Yön yli lepääminen ei vaadi myöskään pakastusta, mutta jos haluat säilyttää britapohjia vaikka yllätysvieraita varten, pakasta ne. Britapohjat sulavat nopeasti ja säilyvät hyvänä tarjoilupöydässä pakastimen jälkeen. Muutoinkin brita kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, että marenki säilyy rapsakkana. Yön yli jääkaapitetut rippeet kakusta ovat kyllä edelleen hyviä, mutta britan kokonaisuus on jo hieman silloin kärsinyt siitä upeudesta, mitä se alkujaan on ollut. 
n. 10 annosta
kirsikkahillo
1 kg kirsikoita (2 litraa)
1 pkt hillo-marmeladisokeria
5 cl Cointreau-likööriä tai vettä (½ dl)
1 vaniljatanko
kakkupohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
marenki
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vajaa 1 dl mantelilastuja
täyte
n. 400 g kirsikkahilloa
2 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
koristeluun
tuoreita kirsikoita
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
Valmista kirsikkahillo, mieluiten leipomista edeltävänä päivänä, että hillo kerkeää kunnolla jäähtyä ja koostumus saota. Huuhtele kirsikat, puolita ne pienellä veitsellä ja poista kivi. Laita kirsikanpuolikkaat isoon kattilaan, kumoa perään hillo-marmeladisokerilaatikko ja lorauta joukkoon tilkka likööriä tai vettä. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan, laita myös tangot mukaan tuomaan makua. Keitä noin 15 minuuttia välillä hämmentäen. Poista vaniljatangon puolikkaat. Purkita ja jäähdytä, säilytä kylmässä.
Valmista kakkutaikina. Vaahdota pohjan huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet. Sekoita vaahdon joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (n. 25 x 30 cm) leivinpaperoidulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut vaahtoon, vaahto on erittäin kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esipaistetun pohjan päälle varovasti lastan avulla. Tee marenkiin pieniä huippuja lastalla taputellen. Ripottele pinnalle mantelilastut (voi jättää myös kokonaan pois). Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä.
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka, mausta halutessasi hyvin kevyesti sokerilla (ota huomioon kirsikkahillon makeus). Leikkaa leivoslevy kolmeen tasakokoiseen palaan. Nosta lastan avulla yksi levy tarjoiluastian pohjalle, levitä sille puolet hillomäärästä ja puolet rahka-kermavaahdosta. Aseta päälle varovasti toinen leivoslevy ja täytä samoin. Aseta päälle viimeinen leivoslevy, koristele se kirsikoilla ja yrteillä sekä halutessasi tomusokerihunnulla. Tarjoile välittömästi, ettei marenki kostu ja menetä rapeuttaan.
Britakakun voi kasasta huolettomasti niin, että täytteet näkyvät kunnolla väleistä ja hillo saa vapaasti valua vadille asti.

Vinkki: Halutessasi voit piirtää leivinpaperin nurjalle puolelle myös 3 laatikkoa, jotka ovat 10x20cm kokoisia, jolloin saat reunoista nätimmät leivoslevyt. Jätä laatikoiden väliin jonkun verran leviämisvaraa. Voit käyttää britakakun täytteenä mitä tahansa hilloja, marjoja, hedelmiä tai vaikkapa kaupan makurahkoja tai pelkkää kermavaahtoa. Vain mielikuvitus on rajana! Kurkkaa aiempi ohjeeni mansikka-raparperitäytteiseen britaan ja mansikkabritaan
Britakakun ohje on julkaistu tänään ilmestyneen Heilin ruokapalstallani ja tämäkin ohje pärähtää eetteriin ajastettuna, sillä olen valmistautumassa Ilosaarirock-rientoihin. Seuraa Instagramissa @cebicinkeittio ja Facebookissa Cebicin keittiö, niin et jää mistään paitsi ;)

10.7.2019

Dairy Cream -kakku

Kaunis kerros vattuja, upean pehmeä moussekerros ja pehmoista kermalikööriä sekä koristeita.
Ystäväni Jussi on isokyröläisen Kyrö Distillery Companyn maailmanlaajuisesti reissaava brand ambassador ja hänen kanssaan juttelimme erään kerran tislaamon tulevista uutuksista - kaikille on varmasti jo tuttu voitokas Napue Gin. Sain kuulla ruisviskipohjaisesta kermalikööristä, jota sitten sainkin tislaamolta terveisten kera keväällä, kun tuote oli lanseerattu myyntiin asti. Meillä oli puhetta siitä, että saisikohan liköörin ujutettua jotenkin meikäläisen tontille eli leivontaan ja lupasin kokeilla, kunhan keittiöön taas kerkeän. Aluksi miulla oli ajatus mustikoista ja rosmariinista, mutta sitten lopulta miulla oli mielessäni kerma(likööri), vattu ja lakritsa. Lakua ja vaniljaa kun löytyy likööristä itsestään, niin nuo maut löytyivät sitten kakustakin tavalla tai toisella. Ja vähän tuoreita vattuja kirpeyttä ja väriä antamaan. Kermalikööriä käytin niin kakkumassaan makua tuomaan kuin sitten kiilteeksi päälle. Kiilteestä tuli niin kiiltävä, että sitä sopi epäillä jopa mirror glazeksi ensivilkaisulla. Kahviseuraksi saapuneet ystäväni olivat sitä mieltä, että kakku oli ihan hitti ja kyröläisten terveiset oli kuvan nähtyään, että saattaisi maistua vaikka Ilosaarirockissa. Ainakin se on varmaa, että Kyrön kojulla rokissa tavataan!
18 cm korkeaan irtopohjavuokaan
8 annosta 
pohja
8 kpl digestive-keksejä
50 g oivariiniä
täyte
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl Dairy Cream -likööriä (Kyrö Distillery Company)
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 valkuainen
4 liivatelehteä
½ dl Dairy Cream -likööriä
300 g tuoreita vadelmia
kiille
2 liivatelehteä
2 dl Dairy Cream -likööriä 
koristeluun
tuoreita vadelmia
lakupatukka
sitruunamelissaa tai minttua
digestive-keksiä murustettuna
Valmista pohja. Mittaa keksit cutteriin ja aja hienoksi, sulata oivariini ja sekoita joukkoon. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle, voitele reunat oivariinilla ja jauhota tomusokerilla, niin saat kakkuun kauniin sileän reunan. Kaada keksiseos vuoan pohjalle ja taputtele tasaiseksi pohjaksi lusikan avulla. Laita jääkaappiin kovettumaan.
Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma kovaksi vaahdoksi, vispaa joukkoon tomusokeri, tuorejuusto, ripaus vaniljaa ja puoli desiä likööriä.  Vaahdota eri kulhossa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Mittaa toinen puoli desiä mikronkestävään kuppiin ja kiehauta, sulata joukkoon kuiviksi puristetut liivatteet. Anna jäähtyä hiukan. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustotäytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Nostele lopuksi nuolijan avulla joukkoon valkuaisvaahto.
Kokoa kakku. Asettele kovettuneelle keksipohjalle tasaisesti reunaan kierros vadelmia ja kaada ohut kerros täytettä päälle, että vadelmat pysyvät paikoillaan. Aseta loput vadelmat keskemmälle vuokaa täytteeseen ja kaada loput täytteestä päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli tai vähintään muutama tunti. 
Valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Kuumenna ½ desiä kermalikööriä mikronkestävässä kulhossa, sekoita joukkoon kuiviksi puristetut liivatteet. Sekoita joukkoon loput 1½ dl kermalikööriä. Valuta jäähtynyt kiilleseos hyytyneen kakun pinnalle lusikan avulla, ettei kakkuun tulee painaumia. Peitä kelmulla ja anna hyytyä. Kun kiille on hyytynyt, koristele kakku lakupatukasta leikatuilla pikkukiekoilla, tuoreilla vadelmilla ja yrteillä sekä keksimuruilla.
Pienessäkin kakussa voi koristelu olla runsas olematta liian raskaan näköinen. Kakun halkaisija 18cm.

Tämä oli NIIIIIN hyvää! Kakussa oleva moussekerros on todellakin unelmanpehmeä, sillä valkuainen tuo ilmavaa rakennetta kakkuun ja sen pehmeän maun rikkoo yllätyksenä keskeltä kakkua löytyvät kirpeät vatut. Lapsillehan tätä kakkua ei kannata syöttää, ellei kuumenna likööriä kiehuvaksi ja höyryttele alkoholeja pois. Tässä kakussa mikrossa kävi ainoastaan liivatteen sulatukseen käytetyt tilkkaset nestettä. Jos käytät isompaa vuokaa, tuplaa ohje. Tämä oli tarkoituksella toteutettu pikkukakkuna, kun ostin tuon uuden kapean korkean vuoan. Olisi saanut ehkä olla vielä vähän korkeampikin kakku, mutta oikein oli mainio näinkin. Sen huomasin, että miulta puuttuu kokonaan pieni jalallinen kakkuvati, sellainen tulee hankkia pikimmiten. Tämän alla ollut vati oli vähän liian iso tarkoitukseen.
Pehmeän moussen sisältä löytyy kirpeä vattuyllätys

Dairy Cream -kermaliköörissä oli kiva potku taustalla, laku maistui mukavasti ja kokonaisuus liköörissä oli oikein onnistunut. Taustatietona sen verran, että tuote on myös laktoositon(!) ja se on tehty lähikermasta ja lakusta tisleen lisäksi ja koska se on myös aitoa tavaraa ilman lisäaineita, niin säilyvyys siinä on puolisen vuotta valmistuksesta. Avattuna 7 päivää. Mutta ei hätää, tähän kakkuun ja sen oikeaoppiseen maisteluun saa kyllä käytettyä vaikka koko pullon. Nam. Kokeilimme muuten kakkua syödessä lisätä lakukastiketta vielä päälle ja voi kuinka hyvin se toimikaan niin kakun kuin liköörinkin kera. Ja Alkon sivuja tutkittuamme huomattiin, että myynnistähän puuttuu kokonaan kermalakujuoma, että tässä on tuotekehittelijöille miljoonan taalan paikka. 
Kyrön kavereilta on saatu tämä pullo.

Tuotenäytteenä on saatu likööripullo sekä muutama lasinalunen, niitä joista löytyy suomalaista mieskomeutta. Kiitos <3