27.4.2017

Kurpitsakeitto vuohenjuustolla ja pekonilla

Kurpitsakeitto saa makua vuohenjuustosta ja pekonista

Tätä keittoa teimme ystävieni kanssa jo syksyllä, kun vietimme kaveriporukan illallisia ystäväni kotona. Keitto oli tehty vain kurpitsasta, sillä jatkeeksi varatut perunat unohtuivat pöydälle. Tämä keitto oli kolmen ruokalajin ateriamme alkupala. Pääruoaksi nautimme naudan paahtopaistia uunijuureksien ja pippurikastikkeen kera. Keitto oli ihanan makuista ja sopi keveytensä ansiosta oikein hyvin alkupalaksi. Keitot on kiva koristella jollain herkuilla ja tällä kertaa päälle päätyi kurpitsansiemenet, pekonisilppua ja vuohenjuustoa.
6 annosta

2-3 pientä oranssia kurpitsaa
3 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
3 oksaa tuoretta rosmariinia
6 oksaa tuoretta timjamia
vettä
kasvisliemikuutio
chiliä
mustapippuria
suolaa
4 dl kuohukermaa
koristeeksi
280 g pekonia
300 g hyvää vuohenjuustoa
kurpitsansiemenet (ohje käsittelyyn täällä)
Kuori ja paloittele kurpitsa isohkoiksi lohkoiksi. Huuhtele kurpitsapalat. Laita kurpitsat kattilaan, lohko joukkoon kuoritut sipulit ja lisää valkosipulinkynnet kuorittuina kokonaisina mukaan. Mikäli haluat keittoon potkua, laita mukaan kuivattuja chilejä makusi mukaan (nämä olivat ystävieni kasvattamia) tai käytä 1-2 palkoa tuoretta chiliä. Poista tuoreista chileistä vaaleat kannakkeet ja siemenet, pilko ne isohkoihin paloihin. Kaada kattilaan vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Mausta keittopohja kasvisliemikuutiolla ja tuoreilla yrteillä. Anna porista liedellä, kunnes kurpitsat ovat kypsyneet, sekoita välillä ettei se pala pohjaan. Nouki yrttien rangat pois keitosta. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää mukaan tarpeen mukaan suolaa sekä reilusti mustapippuria. Kaada joukkoon ruokakerma ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahtaa ja annostele lautasille. Koristele annokset paahdetuilla kurpitsansiemenillä, paistetulla ja valutetulla pekonilla (mausta suolalla ja pippurilla) sekä vuohenjuustokuutioilla. Halutessasi voit lorauttaa pinnalle vielä kevyesti hyvää oliiviöljyä.

Kurpitsakeitto maistuu vahvasti kurpitsalle. Ripotteeksi pinnalle sopii vuohenjuusto ja pekoni.
Herkullista oli! Maku ja rakenne oli todella pehmeä, sillä kurpitsa soseutuu hyvin hienojakoiseksi. Perunaa tämä ei edes kaivannut, mutta halutessaan sitä voi laittaa myös mukaan. Kurpitsana oli meillä ns. halloween-kurpitsa, talvikurpitsaksikin sitä taidetaan kutsua. Keiton voi tehdä myös myskikurpitsasta, jota on ympäri vuoden kaupoissa saatavilla. Halutessasi lihattoman version, jätä pinnalle ripoteltava pekoni pois. Tarvittaessa keiton makua voi pyöristää lorauksella hunajaa.