16.1.2023

Pavlovarulla

Pavlovarulla eli marenkirulla täytetään mascarpone-vaniljavaahdolla ja marjoilla

Pavlova ja muut marenkileivonnaiset ovat erityisesti äitini suosiossa. Tällä kertaa marenki taipui rullan muotoon. Resepti on vanha, mummini reseptikätköistä löydetty ja leivoimme tämän rullan leivontakurssilaisteni kanssa jo toissavuonna. Pidän vatuista ja ne sopivat kirpakkuutensa takia hyvin marengin makeutta taittamaan. Myös muut marjat ja hedelmät sopisivat täytteeksi mainiosti. Niin ihanaa ja juhlavaa! Marenkiherkut sopisivat niin kesään keveytensä takia kuin näyttävyytensä ansiosta myös talvikauden juhliin. Pääsiäiseen sopivaksi tämä muokkautuu käyttäen keltaisia hedelmiä ja marjoja.

n. 10 palaa

pohja
5 kananmunan valkuaista
1 tl valkoviini- tai omenaviinietikkaa
2½ dl siro-sokeria (erikoishienoa)
2 tl maissitärkkelystä (maizena)

pinnalle
3 rkl siro-sokeria

täyte
250 g mascarpone-tuorejuustoa
1 dl paksua vaniljakastiketta tai vaniljakreemiä
n. 200 g tuoreita marjoja, kuten vadelmia
3 rkl tomusokeria

Valmista pohja. Erottele keltuaiset pois ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi etikan kanssa. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten ja vatkaa, kunnes sokeri liukenee eikä erotu vaahdosta. Lisää joukkoon maissitärkkelys. Kun vaahto on paksua ja kiiltävää, levitä se tasaisesti leivinpaperoidulle (leivinpaperin voi öljytä kevyesti) pellille. Paista 175-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Kumoa leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Poista uunissa ollut paperi ja jäähdytä.

Valmista täyte. Vatkaa mascarpone ja vaniljakastike tai -kreemi tasaiseksi. Levitä täyte pohjalle ja ripottele pinnalle marjoja tai hedelmiä. Kääri rullalle varovasti, ettei marenki murru. Anna tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua ja humpsauta päälle vielä tomusokeria juuri ennen tarjoilua. Tarjoile kylmänä.

Vinkki: keltuaiset sopivat hyvin mm. key lime pie –limepiirakkaan, resepti löytyy täältä. Voit käyttää täytteeseen valmista Valion vaniljakreemiä, joka on tanakampaa kuin vatkattavat vaniljakastikkeet. Hyvä vaihtoehto olisi myös vaniljavanukas. Tämä leivonnainen on gluteeniton.

11.1.2023

Linssikeitto

Pehmeän mausteinen linssikeitto on herkullista ja sopii niin nopeaksi arkiruoaksi kuin viikonloppuihin. Talvella se maistuu erityisen hyvältä!

Linssit ovat hyvä hätävara kaapissa ja niistä valmistuu ruoka nopeasti. Niinpä niitä löytyy aina omastakin kaapista, samoin lajitelta erilaisia kypsiä papuja. Suosikkejani ovat niin erilaiset nopeat kastikkeet kuin keitot, mutta taipuupa linssit mainiosti myös vaikkapa lasagneen kuin pyöryköiksi. Pihvien tai pullien tekeminen onkin seuraavana listalla. Linsseistä saa hyvin proteiinia ja linssiruoat on helppo tehdä myös vegaaniseksi. Monelle ehkä vieras raaka-aine vielä, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla. Mie tykkään eniten näistä punaisista linsseistä, mutta muutkin ovat oikein mainioita. Tämä resepti on gluteeniton ja vegaaninen.

4 annosta

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
tilkka rypsiöljyä
1 tl garam masalaa
1 tl korianterijauhetta
1-2 tl kurkumaa
2 rkl tomaattipyrettä
400 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
½ prk vettä
1 tl sokeria
1 prk punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
suolaa
mustapippuria

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet, pilko ne pieniksi. Kuullota kattilassa tilkka rypsiöljyä ja kuullota sipuli läpikuultavaksi, älä ruskista. Lisää kuullottamisen loppuvaiheessa joukkoon myös valkosipuli ja anna pehmetä hetken. Lisää kuivamausteet (garam masala, kurkuma, korianteri) pannulle ja paista seosta pari minuuttia. Lisää pannulle reilu töräys tomaattipyrettä, ripaus sokeria ja sekoita sipuliseoksen joukkoon. Lisää pannulle paseerattu tomaatti tai tomaattimurska ja huuhtele purkki vedellä. Anna keittyä kymmenisen minuuttia. Lisää kattilaan huuhdellut punaiset linssit ja keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lopuksi lisää joukkoon kookosmaito, suola ja pippuri. Kiehauta ja tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Annostele keitto lautasille ja koristele tuoreyrteillä, kookosmaidolla tai pähkinöillä.

Vinkki: halutessasi voit soseuttaa keiton sauvasekoittimella. Itse tykkäsin jättää keittoon pieniä sattumia. Mikäli haluat keittoa enemmän tai siitä löysempää, voit lisätä paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa toisen purkillisen, myös kookosmaidon määrää voi lisätä toisella pikkupurkillisella (2 dl) tai käyttää ison 400 g purkillisen. Kurkuma värjää erittäin tehokkkasti kapustat ja kauhat, joten ne kannattaa pestä heti keittämisen jälkeen. Itse ainakin olen varannut kurkumaruokia varten yhden erillisen - entisen valkoisen - muovikauhan, koska värjäymää en saa millään ilveellä pois.

Resepti on julkaistu 11.1.2023 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.

1.1.2023

Mokkaneliöt

Mokkaneliöt on ihania! Vienosti kahvilta maistuvia ja niin makeita, että pieni pala riittää.

Vanha leipomus näkee pitkästä aikaa päivänvalon! Aloittakoon tämä makea herkku uuden vuoden blogissani. Blogini täyttää tänä vuonna jo huikeat 17 vuotta! Niihin vuosiin mahtuukin kaikenlaista hienoa keittokirjasta ruokabloggaajatapahtumiin ja onhan se poikinut myös lisää hienoja tilaisuuksia: alkoi yhdeksäs vuosi kirjoittaa Karjalan Heiliin ruokapalstaa ja kahdeksas vuosi Joensuun seudun kansalaisopiston kotitalouden tuntiopettajana. Laskeskelin tuossa äsken Heilin tammikuun juttua kirjoittaessani, että pelkästään Heiliin näiden vuosien aikana on syntynyt n. 160 artikkelia resepteineen ja siihen kaikki muut päälle, joten puhutaan aika isoista määristä tekstiä ja reseptiikkaa.  Näitä mokkaneliöitä puolestaan tuli leivottua jo toissakesänä, resepti on ollut silloin vuonna 2021 leivontakurssini vihkossakin ja luonnos roikkunut blogin julkaistavissa teksteissä vuoden verran. Alunperin resepti on todennäköisesti jostain leivontakirjasta kopioitu, tekstitkin ovat jo kuluneet lähes lukukelvottomiksi. Nyt kun tämän laittaa blogiin, resepti pysyy taas paremmin tallessa. Kannattaa leipoa! Ihania.

20 x 30 cm vuokaan
n. 24 palaa

pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja

kuorrute
½ dl vettä + 4 tl pikakahvijauhetta
1 keltuainen
100 g voita
3 dl tomusokeria
100 g valkosuklaata

pinnalle
tomusokeria

Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon vehnäjauhot muutamassa erässä. Vältä turhaa vatkaamista. Painele taikina jauhojen avulla pieneen vuokaan leivinpaperin päälle, n. 20x30 cm, kokoiseksi levyksi. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja saanut reunoilta hieman väriä.

Valmista kuorrute. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. Voit myös keittää vahvan kahvin, johon tulee 1 kkp vettä + 3 mittaa kahvijauhetta, käytä valmista kahvia ohjeen mukainen ½ dl. Sekoita kuuman kahvin joukkoon keltuainen. Lisää kattilaan voi ja tomusokeri. Nosta kattila takaisin liedelle ja jatka sekoittamista, kunnes seos kiehahtaa ja voi on sulanut joukkoon. Samalla kuorrute paksunee. Jäähdytä seosta muutama minuutti ja paloittele joukkoon valkosuklaa, sekoita kunnes kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute paistetun pohjan päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli. Leikkaa levy pieniksi, n. 5x5 cm, neliöksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa. Jos pinoat paloja päällekkäin, laita väliin leivinpaperia tai muuten palat tarttuvat toisiinsa kiinni.

Vinkki: Voit nopeuttaa kuorrutteen jähmettymistä laittamalla valmiin leivoksen pakastimeen. Varaa hyytymiseen ja kovettumiseen aikaa, ihan juuri ennen tarjoilua tätä ei missään nimessä kannata tehdä. Mokkaneliöistä tulee todella makeita, joten pienen pieniksi paloiksi leikkaaminen riittää.

Niin ihanaa! Mie tykkään kovasti yleensäkin kaikista mokkaleivonnaisista, joten miksipä tästäkin ei tykkäisi. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla, kuulostaa ehkä vähän työläältä, mutta on todellisuudessa tosi helppo tehdä. Reseptin alkuperä ei ole tiedossa, mutta oletan sen olevan jo vähän vanhempaa sorttia. Pidän siitä, että vanhat reseptit pääsevät käyttöön.