4.9.2024

Punaherukkapiirakka (pellillinen)

Pellillinen herkullista ja mehevää punaherukkapiirakkaa maistuu kaikille

Erilaisia pellillä paistettavia isoja piirakoita, niin suolaisia kuin makeita, on mukava tehdä. Ne syntyvät varsin vaivattomasti ja niistä riittää purtavaa isommallekin joukolle tai saa vierasvaraa pakastimeen. Nyt loppukesästä, kun marjapensaat notkuvat herkkujaan, on mukava hyödyntää satoa tuoreena erilaisiin leivonnaisiin. Minusta mikään marja ei varsinaisesti parane pakastamalla, joten tuoreena on parasta nauttia niitä tai leipoa suoraan erilaisiin herkkuihin. Niinpä tähänkin akuuttiin marjapiirakkahimoon upposi hyvä määrä punaherukoita. Täytteen muu osuus on melko perinteinen, kermaviiliä ja vielä extrapehmeys ranskankermasta. Reseptin juju on kuitenkin ihanassa pohjassa! Siitä tulee sopivan ohut, tarpeeksi mehevä eikä se murene, mutta on tarpeeksi luonnetta erilaisten vahvojenkin marjojen kaveriksi. Ehdottomasti tämä kokeilu jää käyttöön jatkossakin!

n. 25 palaa, uunipellillinen

pohja
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa tai 3 pientä kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl piimää

täyte
400 g (2 prk) kermaviiliä
100 g (½ prk) ranskankerma
4-5 (isoa) kananmunaa
1-1 ½ dl hienoa sokeria
3 tl vaniljasokeria

pinnalle
n. 5 dl punaherukoita (mustikoita, mustaherukoita)

Valmista pohjataikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi sähkövatkaimella vatkaten. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten kunnolla välillä. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää sitten koko jauhoseos kerralla muun taikinan sekaan. Vatkaa muutama kierros vatkaimella aineksia sekaisin. Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperoidulle syvälle uunipellille. Käytä apuna jauhoja, taputtele taikina käsin pohjalle ja pellin reunoille. Taikinaa tulee melko ohut kerros (tee pohja x1.5, jos käytössäsi on 60 cm uuni).

Sekoita täytteen ainekset yhteen käsivispilällä ja kaada täyte pohjataikinan päälle. Ripottele punaherukat tasaisesti täytteen pinnalle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 25-30 min tasalämmöllä tai kunnes täyte on kypsynyt ja hyytynyt sekä saanut kevyesti väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Leikkaa piirakka valmiiksi paloiksi. Säilytä piirakka jääkaapissa tai pakasta palat.

Vinkki: Piirakkapohjasta tulee mukavan ohut ja se soveltuu parhaiten 50 cm:n uunin pellille. Jos käytössäsi on isompi uuni tai uunipelti, tee pohjataikina 1.5 kertaisena. Täytteen määrä soveltuu myös isommalle pellille sellaisenaan. Punaherukat voi korvata mustaherukoilla, mustikoilla, vadelmilla, raparperilla tai vaikka omenoilla. Happamille marjoille kannattaa laittaa n. 1,5 dl sokeria mutta mustikoille riittää 1 dl. Voit ripotella marjat ensin taikinalle ja kaataa täyteliemen varovasti marjojen päälle.

Oi mitä herkkua! Mie laitoin tähän täytteeseen vain sen desin sokeria, mutta kanssasyöjien mielestä sitä olisi saanut olla enemmän, joten kannattaa laittaa kirpeille marjoille tosiaan enemmän sokeria. Makea mustikka sen sijaan pärjää sillä desillä. Piirakka oli hyvää hieman lämpimänä mutta maistui hyvin myös suoraan jääkaapista otettuna, pohja ei kovetu liikaa kylmässä.

Resepti on julkaistu 4.9.2024 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.