8.10.2025

Juusto-kinkkusarvet


Uunituoreet sarvet maistuvat taivaallisen hyviltä


Rakastan erilaisia sarvia ja monenlaisia taikinoita on tullut vuosien varrella kokeiltua, samoin täytteitä. Tällä reseptillä sarvia syntyy melko paljon, mutta sarvet säilyvät jääkaapissa hyvänä useamman päivän ja ne voi pakastaa. Tarvittaessa reseptin voi toki puolittaa. Tällä kertaa sarvitaikinaan tuli vähän enemmän voita ja ajattelin tehdä ne itselleni vähän uudemmalla tavalla leikaten. Ensin tehdään iso taikinalevy, joka jaetaan suiroiksi ja sitten suirot jaetaan kolmioiksi. Näin saa samalla vaivalla tehtyä nopeasti kaikki kolmiot valmiiksi ja täytettyä kätevästi sarjatyönä. Pyöreistä taikinalevyistä tekemiseen verrattuna tämä on paljon nopeampaa ja näppärämpää. Varsinkin, jos tehtävänä on isompi taikinamäärä.

40-50 kpl

taikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
200 g voita sulatettuna

täyte
200 g kinkkua suikaloituna
200 g valkosipulituorejuustoa
150 g mustaleima emmentalia
½ ptt ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

voiteluun
kananmuna + tilkka vettä

Valmista taikina. Lämmitä isossa kulhossa tai kattilassa maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon tuorehiivapala ja vispilöi tasaiseksi liemeksi. Lisää joukkoon suola ja aloita lisäämään vähän kerrallaan vehnäjauhoja joukkoon, samalla koko ajan vispaten. Kun vispilöinti käy raskaaksi, siirry alustamaan taikinaa käsin tai käytä yleiskonetta. Alustamisen loppuvaiheessa lisää joukkoon sulatettu voi. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista. Jätä kohoamaan n. tunniksi lämpimään paikkaan.

Valmista täyte. Suikaloi tai kuutioi kinkku, tai käytä valmiita kinkkusuikaleita. Sekoita kinkkusuikaleet tuorejuuston joukkoon, sekoita mukaan myös pussillinen mustaleimaista emmentalia raastettuna. Voit käyttää myös muuta vahvaa juustoa. Silppua reilusti tuoretta ruohosipulia ja sekoita täytteen joukkoon. Mausta täyteseos suolalla ja pippurilla.

Valmista sarvet. Kaulitse kohonnut taikina ohuehkoksi, kapeaksi pitkäksi levyksi (jos pöytätilaa ei ole hirveästi, jaa taikina ensin kahteen osaan ja kaulitse vasta sitten). Käytä kaulitsemisen apuna tarvittaessa jauhoja, jos taikina on pehmeää. Leikkaa levy pitkittäin kahteen osaan ja jaa osat kolmioiksi, kolmion kapea kärki vuorotellen molempiin suuntiin levyä. Taikinasta tulee yhteensä n. 40-50 sarvea. Jaa täyte tasaisesti taikinakolmioiden leveään päähän ja kääri sarviksi, taivuta hieman sarven muotoiseksi. Kohota n. puoli tuntia. Riko voiteluun tuleva kananmuna lasiin ja lisää joukkoon pieni tilkka vettä, sekoita tasaiseksi. Voitele sarvet kananmunavesiseoksella ja paista 225-asteisessa (kiertoilmalla 200c) uunissa keskitasolla n. 10 minuuttia tai kunnes sarvet ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.


Vinkki: Täytteeksi voi laittaa ihan mitä tahansa, mikä maistuu – kokeile korvata kinkku kasviksilla tai vaikkapa tonnikalalla. Erityisen hyvältä maistui aurajuusto, jolla täytettyjä tein tästä taikinasta muutaman. Mikäli haluat ihan pieniä cocktail-kokoisia sarvia, voit leikata taikinalevyn pitkittäin neljään osaan ja tehdä pieniä kolmioita, jotka täytät. Pienemmät sarvet paistuvat aavistuksen nopeammin. Näitä ihan miniversioita ajattelin kokeilla seuraavan kerran juhliin! Täytteissä pidän siitä, että siellä on jotain täytettä sitovaa ja makua tuovaa mukana, ettei täyte rapise syliin syödessä. Käytännössä sarvia tulee leivottua silloin, kun jääkaapissa on useampia asioita, jotka pitää saada käytettyä pois äkkiä. Nam!

Resepti on julkaistu 8.10.2025 julkaistun Karjalan Heilin ruokapalstallani.

Kurkkaa muita sarviohjeitani