20.7.2014

Kinuski-puolukkatäyte kakkuun

Makean kinuskin ja kirpeän puolukan täyttämä kakku on herkkua!
Minulta tilattiin pienen pojan ristiäisiin kakku, jonka täytteeksi toivottiin kinuskia ja puolukkaa. Niinpä ajattelin tehdä kinuskimoussea ja laittaa pakastepuolukkaa makupilkuiksi, jolloin lopputulos on ihanan kirpeän makea. Lisäksi kakusta toivottiin neliskulmaista, joten kakun runsas täyte teki kakusta myös erittäin korkean. Jos et halua tehdä ihan niin isoa tai korkeaa kakkua, pienennä täytettä puolella. 

25x25cm neliövuokaan tai 26-28cm pyöreään vuokaan
noin 6-8 munan kakkuun kaksi täyteväliä

kinuski
5 dl kuohukermaa
5 dl fariinisokeria

mousse
4 dl kuohukermaa
500 g maitorahkaa
6 liivatelehteä
2 rkl vettä
n. 300 g puolukoita

Aloita täytteen tekeminen samaan aikaan, kun paistat kakkupohjan eli päivää ennen kakun täyttämistä. Mittaa kinuskiin tuleva kerma isoon (teflon)kattilaan ja lisää mukaan fariinisokeri. Kiehauta ja keitä kinuskiksi muutama minuutti koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna kinuskin jäähtyä ja siirrä seos isoon vatkauskulhoon. Peitä kulho ja anna jäähtyä seuraavaan päivään jääkaapissa. Vatkaa kylmä kinuski kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa toisessa isossa kulhossa mousseen tuleva kerma vaahdoksi, lisää joukkoon maitorahka ja vatkaa tasaiseksi. Vispaa mukaan myös vaahdoksi vatkattu kinuski. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia ja liota kuivaksi puristetut liivatteet kiehautettuun vesitilkkaan. Anna liivateseoksen jäähtyä ja vatkaa se täytteen joukkoon. Levitä kakkupohjalle 1/4 täytemoussea ja puolet puolukoista, lisää toinen 1/4 moussea päälle. Tee toinen täyteväli samalla tavalla. Anna kakun hyytyä seuraavaan päivään kaapissa ja kuorruta kakku. Tähän kahdeksasta kananmunasta tehtyyn kakkuun meni n. 9dl vispikermaa kuorruttamiseen.

Ihanaa! Kinuski oli todella makeaa, joten rahka sopii hyvin keventämään ja raikastamaan lopputulosta. Omaan makuuni saattaisin jopa laittaa kinuskia hieman vähemmän suhteessa muun täytteen määrään. Pienempään tai matalampaan kakkuun puolittaisin täytteen määrän kokonaan. Tuosta 25x25cm vuokaan tehdystä kakusta tuli lähes 12cm korkea (ennen kermakoristelua), sillä kakkupohjat olivat hyvin kuohkeat. Käytän isojen kakkujen tekemiseen apuna vuokia, elmukelmua ja foliota, kalvoja ja muita tukia. Tällä kerralla korkeutta tukivat niin pienet leikkuulaudat kuin pannunalusetkin ja koko komeus oli kiristetty vahvalla narulla muotoonsa... Harmi kun en tajunnut ottaa viritelmästä kuvaa, mutta pääasia että kakku onnistui!

Moussea jäi tämän verran yli
Koska tämä oli taas ensimmäinen kokeilu tällaisella makuyhdistelmällä, jäi täytettä onneksi hieman kakusta yli. Laitoin lopun moussen puolukkakerroksen kanssa lasiin ja yön yli jääkaappiin hyytymään. Oli kyllä hyvää, mutta kakkupohjan kanssa se olisi ollut vielä parempi. Tuota vaahdotettua kinuskia voisi jalostaa muutenkin kakkukäyttöön. Myös kakun hyytymisastetta voi huomioida pienestä kiposta, sillä ainakin minua jännittää joka kerta tehdä hyydykekakkuja. Vielä kun joskus uskaltaisi luottaa omiin taitoihinsa ja lopettaa jännittämisen... :)

Ristiäiskakku valmiina
Tässäpä kinuski-puolukkakakku vielä kuorrutettuna. Oli aika lähellä, ettei kakku olisi mahtunut pahviseen isoon kakkulaatikkooon, sillä lopputulos oli kermapursotusten kanssa erittäin korkea, varmaankin noin 14cm. Kakkuun toivottiin mintunvihreää väriä, kukkakoristeita ja kruunua. Kruunu matkasi tilaajille omassa astiassaan. Onnea Mirolle hienosta nimestä! :)

8.7.2014

Pullakakku

Pullakakku eli kardemummakakku
Mummoni teki usein ihanaa kardemummakakkua, jonka runsaan kardemummainen maku pysyy edelleen mielessäni. Perin mummoni vuosikymmenien aikana keräämän ja kirjoittaman reseptiikan, mutta sen kardemummakakun reseptiä ei ole löytynyt. Ehkäpä mummo ei ollut koskaan kirjannut reseptiä ylös, vaan teki sen vuosikymmenien kokemuksella tai resepti on kadonnut tai se kulkee täysin eri nimellä... Vaikka olen kaikki reseptit käynyt useaan otteeseen läpi, ei mitään mummon lämpimäiseen verrattavaa reseptiä ole löytynyt, kuten ei myöskään sen taivaallisen saaripiirakan reseptiä... Niinpä päätin etsiä kardemummakakun reseptejä, josko niistä joku olisi tarpeeksi lähelle samanlainen. Kakku oli juuri sopivan paksua, siinä oli vahvan kardemumman maku ja pinnalla oli kaunis murupinta. Ensimmäisenä kokeilin Kinuskikissalta saamastani Kinuskikissan helpot suosikit -kirjasta Kardemummakakun reseptiä, joka kulkee myös nimellä pullakakku. Erona on mummoni kakkuun on se, että murun sijaan pinnalla on mantenia ja raesokeria. Nimensä veroisesti kakku on kuin pullaa, mutta etsimäni resepti se ei valitettavasti ollut. Niinpä luottoresepteihini päätyi taas uusi resepti, mutta sen Täydellisen Kardemummakakun reseptin etsiminen jatkuu edelleen. Mikäli sinulta löytyy (vanha) resepti, varsinkin jonka pinnalla on murua, vinkkaathan minulle! :)

10 palaa

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl kardemummaa
2 dl maitoa
½ dl mantelirouhetta
½ dl raesokeria

Vuoraa pieni kakkuvuoka (halkaisija 20cm) leivinpaperilla. Vatkaa voi ja soekri vaahdoksi, vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina vuokaa, ripottele pinnalle mantelirouhe ja raesokeri. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, mikäli kakku saa liikaa väriä. Tarjoile haaleana.

Herkullista! Pullakakku maistui todellakin pullalta, mutta se valmistuu niin paljon nopeammin ja ilman kohotteluja. Vein kakun tuliaisiksi perheelleni ja erityisesti pikkuveljeni tykästyi pullakakun makuun. Niin paljon, että sitä piti tehdä uudelleen. Mutta koska tavoitteenani on löytää se oikea resepti, päädyin kokeilemaan toista reseptiä. Siitä joskus myöhemmin lisää :)

Paksu siivu pullakakkua maistuu maitolasillisen tai kahvimukillisen kanssa!
Kiitos Kinuskikissalle ihanasta kirjasta! Kirja on pullollaan ihania reseptejä ja kauniita kuvia, joten uskon monen reseptin päätyvän kokeiluun omassakin keittiössäni. Suosittelen kirjaa myös kaikille hyviä perusteoksia kaipaaville ja vaikkapa kotoa pois muuttaville nuorille, sillä näiden ohjeiden ansiosta jokainen voi loistaa keittiötaidoillaan.

3.7.2014

Grillattua broileria ja cheddar-mansikkasalaattia

Mansikka-cheddarjuustosalaattia ja grillattua broileria
Tällä kertaa Blogirinki haastoi Cebicin keittiön yhdistämään oluen ruokaan, joka sopii hyvin kesäisiin nautintoihin vaikkapa grillin ääressä. Olut onkin perinteinen valintani ruokajuomaksi esimerkiksi ravintolassa ja onneksi nykyään saa muutakin kuin sitä tavallista kolmosta niin ravintolasta kuin maitokaupastakin. Tykkään ale-tyyppisistä oluista ja päädyin itseoikeutetusti kokkailemaan Brooklyn American Ale mielessäni, sillä sitä on tullut aiemminkin nautiskeltua hyvän ruoan seurana. Oluen maku on hedelmäisen maltainen, mukavasti humaloitu ja keveä, mutta luonnetta ja makua löytyy silti mielestäni oikein mukavasti. Jopa ruokaseuralaiseni tykkäsivät tästä oluesta, sillä se ei ollut maultaan se perinteinen lager, johon suomalaiset ovat tottuneet, vaan jotain parempaa. Mikäli et ole suuri olutfani, niin kokeilepas tätä! Ja sitten ihan muuten vaan suosittelen grillailemaan itse marinoitua broileria ja tekemään kaveriksi herkullista salaattia. Kyllä maistui! :)

5 annosta

marinadi
700 g broilerin fileitä
1 limen mehu ja raastettu kuori
2 solo-valkosipulia
3 cm pätkä tuoretta inkivääriä
½ dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

cheddar-mansikkasalaatti
1 rku villirucolaa
1 rku lehtisalaattisekoitusta
½ rku jääsalaattia
3-4 tomaattia
½ kurkku
3 kesäsipulia varsineen
200 g extra mature cheddaria
250 g tuoreita mansikoita
2 dl krutonkeja

ruohosipulidressinki
½ dl balsamiviinietikkaa
½ dl rypsiöljyä
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria
½ dl ruohosipulisilppua

Aloita broilerin marinadista. Sekoita kulhossa raastettu valkosipuli, raastettu inkivääri ja raastettu limenkuori, purista joukkoon limestä mehut. Lisää mukaan loraus öljyä ja mausteita. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja kääntele broilerinfileet mukaan. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa, ota huoneenlämpöön n. 45min ennen grillaamista. Pyyhi ylimääräistä marinadia pois lihalta ja grillaa kohtuullisella lämmöllä kypsäksi. Anna tasaantua hetki folion alla ennen tarjoilua.

Tee dressinki valmiiksi. Mittaa kaikki ainekset tiiviiseen kannelliseen lasipurkkiin ja ravista hyvin sekaisin. Anna makujen tasaantua huoneenlämmössä tarjoiluun asti. Ravista sekaisin vielä ennen salaatille pirskottelua.

Revi salaatit kulhoon, kuutioi tomaatit ja kurkut, siivuta kesäsipulit varsineen ja leikkaa mansikat neljään osaan. Kuutioi juusto pienehköiksi kuutioiksi ja paahda muutama viipale leipää krutongeiksi. Annostele lautasille salaatteja, ripottele päälle loput ainekset ja valuta ruohosipulikastiketta päälle. Lisää grillatut fileet annosten päälle ja tarjoile välittömästi.

Grillistä saa vähän väriä broilerin pintaan
Salaatti oli ihanan kevyttä ja cheddar sopii mansikan kanssa erittäin hyvin edelleen! Mikäli et ole tätä taivaallista kombinaatiota vielä testannut, niin nyt kannattaa! Muutenkin tykkään yhdistää mansikkaa vuohenjuustoon, fetaan tai muihinkin juustoihin, sillä milloinpa makean ja suolaisen liitto ei toimisi... Broilerissa oli kerrankin tarpeeksi makua, myös lime maistui vahvasti lopputuloksessa. Ja painiihan itse marinoitu liha muutenkin eri sarjassa niihin kaupan valmismarinadiin upotettuihin verrattuna. Marinointi vaalentaa broileria entisestään sitrushappojen ansiosta, joten onneksi grillistä tarttui vähän väriä lihaan, mielestäni grillatussa ruoassa saa näkyäkin valmistustapa pienenä mustumisena - kunhan vain varoo kypsentämästä liian pitkään eli kuivaksi korpuksi. Brooklyn American Alen hedelmäisyys sopi täydellisesti mansikan hedelmäisyyteen ja juuston vahvuuteen, itseasiassa jälkikäteen lueskeltuani oluen ominaisuuksista huomasinkin määritelmistä, että juustot sopivat oluelle hyvin ja maun hedelmäisyys komppaa tietenkin myös mansikkaa. Ei hullummin oivallettu! Enemmän vinkkejä oluen ja ruoan yhdistämiseen löytyy Sinebrychoffin Olut ja ruoka -sivuilta ja Sinebrychoffin edustamat juomat täältä, josta voi samalla etsiä omaan makuunsa sopivia juomia kuvausten perusteella.

Herkkua!
Tällä tavalla meillä herkuteltiin juhannusaattona mummolassa perheen kanssa ja jälkkäriksi maistui omatekoisesta raparperihillosta ja valkosuklaamoussesta tehty torttu. Torttuun tuli muuten käytettyä omien kesäkanojemme munia, joten torttukin maistui entistä paremmalta. Nuo mummolan sinivalkoiset lautaset ovat mielestäni todella ihanat, muistaakseni englantilaiset. Ja olikohan vielä mummin ja ukin häälahjaksi saamat astiat, eli melkoisen vanhat. Kyllä ennenvanhaan on osattu :)

***
http://www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Sinebrychoff