Olin joku aika sitten ystäväni luona maistamassa mokkapaloja, joita hän oli leiponut ystävältään saadulla ohjeella hieman tuunattuna. Mehevän kostea pohja, ihanan vieno kahvinmaku ja suussa sulava kuorrute. Täydellinen mokkapalojen resepti on paljastunut! Yleensä mokkapalat ovat hieman kuivakoita ja tylsiä, kuten omatkin aiemmat käyttämäni reseptit. Mielikuva koulun myyjäisiin leivotuista mokkapaloista kyti vahvana mielessä ja kieltämättä tästä syystä vuosiin ei halunnut edes leipoa mokkapaloja, kun tiesi ettei lopputulos ole se, millaista niiden haluaa olevan. Nyt resepti on sellainen, että mokkapaloja oikein himoitsee!
Taikinan lopputulokseen vaikuttaa varmasti se, että osa aineksista kiehautetaan kattilassa ja reseptissä ei vatkata yhtään mitään. Nopea sekoitus riittää. Tämä minun tekemäni versio on se resepti, jolla jatkossa leivon mokkapalat.
uunipellillinen / 43 x 35 cm
pohja
5 dl sokeria5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1½ tl ruokasoodaa
*
1 tl suolaa
2½ dl vettä
200 g voita
4 rkl kaakaojauhetta
*
1 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa
kuorrutus
150 g voita2 rkl maitoa tai vahvaa kahvia
1½ rkl kaakaojauhetta
n. 4 dl tomusokeria
strösseliä tai nonparelleja
Sekoita kuivat aineet (sokeri, jauhot, vaniljasokeri, ruokasooda) kulhossa keskenään. Mittaa pieneen kattilaan suola, vesi, voi ja kaakaojauhe, kiehauta seos. Yhdistä jauhoseos ja kiehautettu voiseos. Keitä vahva kahvi ja lisää kulhoon, sekoita tasaiseksi. Kun taikina on jäähtynyt, sekoita joukkoon kananmunat. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille, tasoita pinta. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy ennen kuorrutusta.
Valmista kuorrutus mittaamalla pieneen kattilaan voi, maito tai vahva kahvi sekä kaakaojauhe, kiehauta seos. Sekoita joukkoon vispilällä tai taikinanuolijalla tomusokeria, kunnes saat tarpeeksi paksun kuorrutteen. Levitä kuorrute jäähtyneelle kakkulevylle nuolijan avulla ja ripottele pinnalle strösseliä. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua.
Vinkki: Keitä erittäin vahva kahvi ja käytä sitä niin taikinaan kuin kuorrutteeseen. Mikäli haluat vaaleamman kuorrutteen, käytä vähemmän kaakaojauhetta. Halutessasi voit korvata pohjasta kahvin piimällä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella.
Lisäys 8.11.2023: Kommenteissa on käyty keskustelua pellin koosta. Tavallisen uunipellin koko on n. 43 x 35 cm ja niin minullakin. Tämän voi halutessaan paistaa myös hieman pienemmällä pellillä, jolloin piirakan korkeus on luonnollisesti suurempi. Nämä esimerkkikuvat lienevät itsellänikin sellaisesta pellistä/vuoasta, johon on muovinen kansi olemassa ja koko on suunnilleen 80% uunipellin koosta.
Jos taas käytössäsi on normaalia leveämpi uuni eli isommat uunipellit, niin kannattaa ohje tehdä 1,5x suuruisena. Meillä on maalla käytössä isompi uuni ja siinä isommat pellit, joten isontelen reseptejä tarpeen mukaan tai paistan vanhan uunin pienemmillä pelleillä asiat.
En tiedä luetko näin vanhojen postausten kommentteja enää, mutta nämä olivat valehtelematta parhaat mokkapalat, joita olen syönyt. Tekeminen oli helppoa ja maku aivan huippu. Jatkossa teen mokkapalat aina tällä ohjeella! Kiitos reseptin jakamisesta!
VastaaPoistaKyllä mie luen! Tosin on kyllä kieltämättä osa mennyt vähän ohikin :D Mukava kuulla, että teillä on tykätty reseptistä ja vielä hienompaa, että jää käyttöönkin. Sitä vartenhan tämä koko blogi oikeastaan on olemassa, että ihmiset löytäisi uusia juttuja kokeiluun ja käyttöön :) Mukavaa syksyä teille Me kaksi ja lapset <3
PoistaHei, mikä on pellin koko tässä?
PoistaMoi
PoistaResepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute. Kuvan leivos lienee tehty kuitenkin hieman uunipeltiä pienemmällä vuoalla, jolloin se on normaalia korkeampi.
PoistaHerkullisen kosteita tuli :)
VastaaPoistaEikös olekin meheviä!
PoistaOikein hyvä ohje, ja helppokin kun ei tarvitse vatkata (eli lapsetkin osaa). Tämä jää mullekin käyttöön. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaJep, omiakin suosikkejani ovat reseptit, jotka vaan sekoitellaan yhteen. Tämä on mokkapalaohje, jolla teen käytännössä nykyään kaikki mokkapalat.
PoistaSamaa mieltä täälläkin, kiitos mahtavasta ohjeesta! Taltuttaa sukkaanhimonkin :)
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla! On kyllä omakin suosikkini :)
PoistaOliko tämä ihan normaalikokoiselle uunipellille?? Itselle tuli aivan lättänä, ei todellakaan tuon näköinen kun kuvassa...
VastaaPoistaTismalleen sama homma.
PoistaTieto pellin koosta olisi aina tärkeä 😣
PoistaSama täällä 😒 ihan lättänä tuli.
PoistaLättänä tuli täälläkin 🙁
PoistaResepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute. Kuvan leivos lienee tehty kuitenkin hieman uunipeltiä pienemmällä vuoalla, jolloin se on normaalia korkeampi.
PoistaVälillä toki leivonnaiset voi syystä jos toisesta olla likilaskuisia, joten mittaamisen kanssa saa olla tarkkana. Minulla tämä on ollut ihan tavallisellekin pellille paistettaessa mukavan korkea.
Tämän ohjeen opetti kotitalous opettajani jo 70 luvulla, kulki nimellä Masa Lisa. On kyllä herkkua. Oli ihana törmätä tähän herkkuun sinunkin leivonnaisissa.
VastaaPoistaJuu, resepti on varmasti vanha. Minulle vasta viime vuosikymmenellä kulkeutunut. Olen aina luullut, että masaliisat ovat vaaleapohjaisia, mutta ilmeisesti ei olekaan näin :)
PoistaTodella hyvää! mutta mikä olisi pellin koko?
VastaaPoistaResepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.
PoistaIhan paras ohje, helppo lasten kanssa leipoa. Kiitos 😍
VastaaPoistaKiitos! Mukava kuulla :)
PoistaIhan täydellisiä
VastaaPoistaKiitos, ihana kuulla :)
PoistaOnnistuukohan leivinjauheella (eli 3tl leivinjauhetta) yhtä hyvin, koska en pidä soodan mausta. T:Elina
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, soodaa tässä on himppunen tuon piimän takia - happamat taikinat toimii parhaiten soodalla. Tässä ei kyllä lopputuloksesta tuo reseptiin käytetty sooda maistu. Mikäli valmiissa leivoksessa maistuu sooda, on joko reseptistä poistettu se hapan ainesosa, kuten piimä, tai sitä on ohjeessa liikaa - yleishyvä vinkki.
PoistaHei
PoistaAnteeksi mutta missä kohtaa tässä reseptissä käytetään piimää?
Hei, minäkin mietin täällä uunipellin kokoa. Tämä resepti pääsee pian testiin. :)
VastaaPoistaResepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.
PoistaLoistava ohje, kiitos!
VastaaPoistaLeivon gluteenittomasti ja resepti taipui siihen mutkitta. Olivat ihanan meheviä vielä viikko leivonnan jälkeen. Tämäkin aika saavutus gluteenittomiksi :D
Kyllä, tämä toimii tosi hyvin 1:1 gluteenittomanakin! Mitä jauhoja käytit? Itse käytän yleensä Semper Fin mixiä gluteenittomaan leivontaan. Ja resepti on tosiaan mehevä myös gluteenittomana, vaikka usein ne tuppaa kuivumaan "tavallisia" nopeammin. Kiva kun on onnistunut!
PoistaIhan huippuhyvä mehevä ja kostea mokkapala❤ Tätä parempaa ei vielä vastaan tullu!
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla! :)
PoistaHaluaisin sen pellin koon myös?
VastaaPoistaResepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.
PoistaOlen muutaman kerran tehnyt näitä ja huomannut, että voilla tulee ihanan kuohkea ja leivontamargariinilla littana sitkeä lätty.
VastaaPoistaJep, kyllä voi on leivontaominaisuuksiltaan erilainen verrattuna margariiniin - onnistuu molemmilla, mutta itse pidän enemmän voista ja sen ominaisuuksista maun lisäksi.
PoistaTein normaali pellille reseptin 1,5 krt tuli todella hyvä ja kuohkea
VastaaPoistaJuu, varmasti on tullut hyvä niin! :) Tämä kuvan kakkunen lienee leivottu hieman uunipeltiä pienempään vuokaan, jolloin korkeutta on vähän enemmän. Itse resepti on kuitenkin alunperin ihan tavalliselle uunipellille, jonka koko n. 43 x 35 cm.
PoistaYlitti odotukseni, oli vieraidenkin mielestä todella hyvää. Säästin ohjeet seuraavaa leivontakertaa varten. Kiitos!
VastaaPoistaHei. Eli soodaa käytetään pohjaan joka tapauksessa siitä huolimatta laittaako kahvin vai piimän?
VastaaPoistaTämä minuakin kiinnostaisi, sanotaan että sooda koska piimä ja sitten ohjeessa ei ole piimää. Onko kahvi yhtä hapanta kuin piimä että sooda toimii siis kahvin kanssa myös??
PoistaOli nyt parin vuoden sisään toinen kerta, kun tällä ohjeella teen. Aivan mielettömät palat tulee, sulaa suussa!🤩 Kiitos!
VastaaPoistaHeippa. Onkohan tietoa, voiko tätä pakastaa? :)
VastaaPoistaVastaus anonyymille: itse olen surutta pakastanut eikä ole mennyt miksikään :)
VastaaPoistaMillä korvaisit kananmunan, jotta taikinan saisi vegaaniseksi?
VastaaPoista