"Kun banskut uhkaavat mustua pöydällä, leivo kakku. Banaanikakun resepti on miun blogini suosituin resepti ja vaikka olen leiponut tätä gluteenittomanakin jo vuosia, sain aikaiseksi vasta nyt tehdä sen blogiin asti. Kokeile, et pety."
Sain yhteydenoton paikallisesta sanomalehti Karjalaisesta leivontaan liittyen edellisellä viikolla ja niinpä lopulta kuvaaja saapui ikuistamaan lehtijuttua varten viime lauantaina leivontaani. Leivoin lehteen banaanikakun gluteenittomana ja juttu ilmestyikin juuri lehdessä. Jutussa käsiteltiin poikkeuksellisen koronakevään aiheuttamaa leivontabuumia ja sitä, kuinka se näkyy miun keittiössä ja mitä mie olen tehnyt. No, mie olen tehnyt vähän vaikka mitä ja keskittynyt tekemään myös normaalia enemmän ruokaa, kun arkilounaat ravintoloissa ovat etätöiden ansiosta jääneet pois. Myös vehnäjuuri on pöhissyt aiempaa enemmän ja toisaalta herkkuja on ehkä tullut tehtyä vähemmän - paitsi banaanikakkua, sillä se on vakiokamaa. Ihan jo senkin takia, että se on paras keino välttää hävikin muodostumista. Ja tämä resepti on niin helppo ja nopea tehdä, ettei uskoisi!
1,5l kakkuvuokaan
taikina
2 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 banaania muussattuna
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
8 rkl kuohukermaa
150 g voita sulatettuna
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
reilu tupsaus kanelia
2 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 banaania muussattuna
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
8 rkl kuohukermaa
150 g voita sulatettuna
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
reilu tupsaus kanelia
vuokaan
nokare voita
gluteenitonta jauhoseosta
nokare voita
gluteenitonta jauhoseosta
Kuori ja muussaa banaanit haarukalla lautasella. Sekoita kaikki aineet isolla lusikalla kulhossa, sekoita joukkoon oman maun mukaan kanelia (saa olla reilusti). Taikina on kuohkeaa ja löysähköä. Voitele ja jauhota vuoka (käytä samaa jauhoseosta, jota käytät kakkutaikinaan), kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kakku tummuu päältä kauniisti, älä säikähdä. Kokeile kypsyyttä tikulla, kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista 10 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä. Kakku säilyy hyvänä useita päiviä, varsinkin jääkaapissa. Gluteeniton kakku murustuu hieman, mutta se kuuluu asiaan.
Vinkki: Kakkuun käy parhaiten tummuneet, jopa mustuneet banaanit, sillä niissä on eniten makua. Hyvä Paras keino välttää hävikkiä on leipoa banaanikakku!
Banaanikakku on maustettu kanelilla |
Tämä on ihan paras banaanikakku. Tein gluteenittomana viikko sitten. Itse lisään kakkuun myös rusinoita.
VastaaPoistaHei! Rusinat onkin maukas lisä reseptiin :)
PoistaAivan loistava ohje ja onnistuu aina! Onko ideoita miten kakun saisi toimimaan ilman kananmunia?
VastaaPoistaTätä on ymmärtääkseni leivottu ihan onnistuneesti jättäen vain kananmunat pois - kannattaa kokeilla! Ohjeen banaani toiminee ihan tarpeeksi kananmunan asemasta, usein munattomissa resepteissä korvataan hedelmäsoseilla kananmunia. Itse käytän joskus egg-no-egg-jauhetta vegaanileivonnassa, se varmasti toimisi tässäkin.
PoistaMonesti kananmunan voi korvata esim.omenasoseella.
VastaaPoistaKyllä, kananmunat voi korvata hirveän monella aineella - myös banaanilla. Tässä en lähtisi enää kosteutta tuomaan lisää, vaan jättäisin ennemmin munat vaan kokonaan pois reseptistä. Sitten egg-no-egg-jauhe voisi olla toinen hyvä korvaaja.
PoistaTaattu kahvikakku, helppo tehdä ja maistuu kaikille.
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla! On kyllä omakin lempparini.
PoistaIrtopohjakakkuvuoka on kätevä paistaessa.Taitan leivinpaperin vuokaan ja kumoan taikinan paistumaan. Käytän leivinpaperia myös vuokaleipämuotteihin. HalkaiseLeipä
VastaaPoistaLeipävuokiin halkaisen leivinpaperin kahtia niin riittää kahteen normivuokaan yksi arkki.
VastaaPoista