4.10.2023

Kukkakaali-cheddarkeitto

Kukkakaalisosekeitto saa makua cheddar-sulatejuustodipistä sekä pinnalle ripotelluista lehtikaalisipseistä sekä keitetystä kananmunasta

Lounasruokapaikoissa on usein tarjolla kukkakaali-cheddarkeittoa ja se on varmaan jäänyt kummittelemaan jonnekin mielen sopukoihin. Niinpä cheddar päätyi ihan huomaamatta omankin kukkakaalikeiton makupariksi, kun nopeasti työpäivän päätteeksi suoriutui kauppaostoksista. Cheddar-juustoa saa monessa muodossa, helposti levittyvät dippimäiset sulatejuustotuotteet ovat keittoon melko näppäriä. Välillä kyllä olen raastanut ihan vahvasta cheddarkimpaleesta juustoa keittoon, silloin jo pieni määrä riittää tuomaan makua.

Kukkakaali-cheddarkeitto

2-3 annosta

1 pieni kukkakaali
2 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
timjamia
125 g Koskenlaskija vahva cheddar ruoka & dippiä

lisukkeeksi
lehtikaalisipsejä
keitettyjä kananmunia
ripaus pippuria koristeluun

Paloittele kukkakaali pienemmiksi kukinnoiksi. Kuori ja paloittele sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna kattila ja lorauta pohjalle tilkka öljyä. Kaada kasvikset kattilaan ja paahda hetki, kunnes kasvikset saavat hieman väriä, varo polttamasta. Kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio, pippuria sekä timjamia ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto tasaiseksi ja sekoita joukkoon cheddar-sulatejuusto tai muu mieleinen juusto. Anna sulaa, tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Tarjoile keitto lehtikaalisipsien ja haluamasi proteiinilisän kanssa.

Vinkki: Lisukkeeksi käy niin raejuusto, lehtikaalisipsit, kananmunat, paistettu jauheliha tai paahdettu broileri kuin maustetut, uunissa paahdetut kikherneet. Oikeastaan kaikki, mistä vain itse pitää.

Lehtikaalisipsit

1 pss lehtikaalia
n. 2 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Irrota lehtikaalinlehdistä paksut kovat lehtiruodit. Revi lehdet pienemmiksi paloiksi, lorauta joukkoon öljyä ja mausteita, hiero ne lehtikaaleihin. Levitä lehtikaalipalat leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda kuivaksi 150-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä. Syö herkkuna tai ripottele koristeeksi ruokiin. Säilytä sipsit valolta suojattuna peltirasiassa.

Perusruokaa, niin hyvää. Kukkakaalista tulee samettisen pehmeää soppaa ja siihen saa mukavasti makua käyttämällä jotain maustettua sulatejuustoa. Itse tykkään ripotella keittoruokien pinnalle erilaisia lisukkeita, jolloin niistä saa myös ruokaisampia. Tuossa kun taas mietin joku aika sitten, niin miehän en ole tainnut ikinä edes tehdä vaikkapa nakkikeittoa, kun yleensä teen vain kasviskeittoja. Kurkkaa vanhoista resepteistä ainakin seuraavat lemppariohjeeni: mustajuurikeitto vuohenjuustokreemilläpunajuurikeitto pikkelöidyn punajuuren ja punajuurikreemin kera sekä vähän perinteistä hernerokkaa fiinimpi versio eli hernesosekeitto.

Resepti on julkaistu 4.10. ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.