|
Blinit hapanjuurella |
Kun hurahtaa johonkin, niin hurahtaa sitten kunnolla.
Minulle kävi viimeisimpänä niin hapanjuurileivonnan kanssa ja tajusin, että blinitkin
syntyvät hiivablinitaikinan sijaan hapanjuurella varsin mukavasti. Ja lopputulos kyllä oli ainakin meidän testiryhmän mukaan paljon maukkaampikin, joten hurahtaminen myös kannatti tällä kertaa. Erona myös tuohon hiivataikinaan on se, että tässä taikinassa on käytetty pelkkää tattaria.
Blinipannuja kannattaa hankkia talouteen muutama,
varsinkin jos syöjiä on useampia tai satut paistamaan isompia taikinoita
kerralla. Yksi blini viihtyy pannulla sen verran pitkään, että kiireisimmillä
alkaa jalka vipattaa hellan edessä. Samalla pannulla voi toki paistaa sitten
muutakin kuin blinejä, niin ostokset ei mene hukkaan. Myös mukavan pienet
valurautapannut tai lettupannuset käyvät vallan mainiosti tähän puuhaan. Miulla on kaksi alennusmyynnistä ostettua Heirolin blinipannua.
Klassiset blinitäytteet ovat erilaiset mädit, joita on
nyt keväisin saatavilla hyvin niin itse kalastaen kuin kaupastakin. Muita
mainioita täytteitä ovat sienisalaatti, smetana, hunaja, suolakurkku,
sipulisilppu, poromousse, liharilletet kuin miksei vaikka marinoidut kasvikset. Huomasin muuten, että ankka- ja possurillittejä saa valmiina S-marketista! Ostin possua, vaan en ole vielä kerennyt maistaa. Härkärilletteä olen syönyt ravintoloissa. Vain mielikuvitus on tässäkin rajana. Kannattaa huomioida, että blinit ovat
aika tuhtia tavaraa runsaan voimäärän vuoksi, joten keveys tai etikkaisuus
täytteissä ei varsinaisesti ole pahaksi. Itse tein blinien kaveriksi
poromoussea ja voi kuinka hyvää se olikaan! Puolukat toivat mukavaa kirpeyttä
täytteeseen ja hunaja aateloi koko komeuden tasapainoiseksi. Ehkä blinipannut
voisi kaivaa kaapista useamminkin kuin kerran tai kaksi vuoteen.
n. 10 kappaletta blinipannulla paistettuja blinejä
illalla:
120 g aktiivista vehnäjuurta
180 g tattarijauhoja (n. 2½ dl)
2 dl piimää
ennen paistamista:
1 dl olutta
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
kirkastettu voi:
250 g normaalisuolaista voita
Sekoita aktiivinen vehnäjuuri, tattarijauhot ja piimä
tasaiseksi taikinaksi vispilällä. Seos on hyvin kiinteää. Anna taikinan nousta
foliolla tai kannella peitettynä yön yli tai vähintään muutama tunti, että se
kuplii reilusti. Pidemmän aikaa taikina voi käydä jääkaapissa, jolloin käyminen
hidastuu. Kun taikinapohja on käynyt kunnolla, lisää siihen olut, suola, öljy
sekä keltuaiset ja vispaa sekaisin. Lisää valkuaiset taikinaan juuri ennen
paistamista: vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele nuolijalla tai
vispilällä varovasti nostellen taikinan joukkoon, vältä liikaa taikinan
liikuttamista, ettei kuohkeus laske.
Paista blinit kirkastetussa voissa kullanruskeiksi, käytä
mieluiten blinipannua tai pientä valurautaista pannua. Pidä blinit lämpimänä
uunissa miedolla lämmöllä tai folion alla lautasella. Jos paistat blinit
runsaasti ennen tarjoilua, sivele ne tarvittaessa voilla ja lämmitä kuumassa
uunissa kunnolla ennen tarjoilua. Hyvä paistolämpö on keskilämpö, lisää
pannulle voita bliniä kääntäessä ettei lettunen tartu kiinni. Tarkkaile
paistolämpöä oman hellasi ja pannusi mukaan. Edellispäivänä tehdystä kirkastetusta
voista lusikoituna reilu teelusikallinen per puoli on hyvä voimäärä. Jos et
käytä kirkastettua voita, blinit käryttävät ja voi palaa pannulle.
Tarjoile blinien lisukkeena poromoussea, smetanaa, mätiä,
sipulisilppua, suolakurkkua, hunajaa, sienisalaattia tai muita mieluisia
täytteitä.
Valmista kirkastettu voi samalla kun laitat taikinan
käymään. Sulata voi miedolla lämmöllä kasarissa ilman liikuttelua. Kun voi on
sulanut, anna sen jäähtyä hieman. Kaada pinnalle jäänyt kirkas voi esim.
pakasterasiaan ja anna jäähtyä ennen jääkaappiin siirtämistä. Käytä kattilan
pohjalle jäävä maitomainen hera esim. sämpylätaikinaan tai heitä se pois
biojätteessä.
Niin hyvää! Tosiaan, pannua kannattaa tarkkailla blinejä paistettaessa ja voin kanssa ei kannata kitsastella. Yllättävän paljon sitä kuluu kuitenkin, mutta ilmankaan ei pärjää, koska taikina tarraa muuten pannuihin kiinni. Liian kuumalla pannulla blinit palavat, liian kylmällä imevät lähinnä kaiken voin eivätkä kypsy. Oma induktioni on asteikolla 1-14, paistelin noin lämmöllä 8. Saat reseptistä nopeasti gluteenittoman, kun käytät gluteenitonta olutta.
Resepti on julkaistu viikonlopun Heilin reseptipalstallani.