Kesän ensimmäinen mansikkakakku on tarjoiltu tortun muodossa ja täytteessä yllättävät mintulla ja sokerilla mehustetut mansikat |
Suomen suveen kuuluvat itseoikeutetusti erilaiset
mansikkakakut. Niin minunkin ja mielelläni kokeilen aina jotain hieman
erilaista perinteisen mansikkakermakakun tilalle. Tällä kertaa päädyin
marinoimaan isossa pakkauksessa myydyt tuontimansikat entistä makeammiksi pienen
sokerin ja mintun kanssa, jolloin mansikat mehustuvat mukavasti. Tällä kertaa
aikataulusyistä myöhäisillassa nautittu mansikkatorttu oli kasattu kaupan valmiille
torttupohjalle, koska omatekoista ei kerennyt leipomaan. Oikein hyvä näinkin ja
näppärä vierasvara yllätysvieraiden varalle! Muita kesäsuosikkeja mansikkakakkujen ohella ovat erilaisilla täytteillä täytetyt britakakut sekä piimäpohjaan leivotut raparperi- ja omenapiirakat. Rahkalla tai kermaviilillä rikastetut marjapiirakat ovat myös suomalaisuuden ytimessä ja varsin vaivattomia valmistaa, kunhan vain varaa aikaa jäähdyttämiselle.
8 annosta
1 valmis torttupohja tai
2 munan kääretorttupohja torttuvuoassa paistettuna (puolita ohje)
marinoidut mansikat
n. 600 g mansikoita
3-5 rkl sokeria
½ ptt tuoretta minttua
kerma-rahkaseos
4 dl kuohukermaa
1 prk mansikkarahkaa
3 tl vaniljasokeria
lisäksi
mansikkahilloa
koristeluun
n. 300 g tuoreita mansikoita
tuoretta minttua
Valmista marinoidut mansikat mielellään jo hyvissä ajoin. Perkaa mansikoiden kannat ja silppua mansikat neljään osaan tai viipaleiksi. Mausta mansikat muutamalla ruokalusikallisella sokeria ja reilulla määrällä tuoretta, pieneksi silputtua minttua. Anna maustua kylmässä mieluiten muutaman tunnin ajan ennen käyttöä, mutta puolikin tuntia tarvittaessa riittää.
Valmista täytevaahto. Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon valmis mansikkarahka ja mausta seos vaniljasokerilla. Sokeria ei tarvinne lisätä, sillä mansikoissa ja hillossa on sokeria.
Kokoa mansikkatorttu. Sivele torttupohjalle kevyesti mansikoista irronnutta marinointilientä. Levitä kostuneelle pohjalle ohut kerros hyvää mansikkahilloa. Lisää valutetut marinoidut mansikat reiluksi tasaiseksi kerrokseksi pohjalle, keskelle voi kerrostaa hieman korkeamman kohouman. Levitä täytevaahtoseos rennolla otteella mansikoiden päälle lähes reunoihin asti ja tee pintaan koristekuvioita. Leikkaa koristeeksi tulevat mansikat neljään osaan ja ripottele päälle huolettomasti. Koristele pienillä mintunlehdillä. Anna maustua hetki kylmässä ennen tarjoilua.
Vinkki: Voit marinoida mansikoita myös moscato-viinillä, lisää sitä muutama ruokalusikallinen mansikoihin ja vähennä hieman sokerin määrää. Moscatolla marinoidut mansikat eivät sovi lapsille tai raskaana oleville alkoholin vuoksi. Marinoidut mansikat sopivat mainiosti britakakun tai muiden kakkujen täytteeksi. Myös pannacotan koristeena ne maistuvat makoisilta.
Nam! Olipas se herkullista. Tuo valmis torttupohja kerkesi napata kosteutta tarpeeksi pienestä marinointiliemellä sivelystä ja mansikkahillosta, joiden annoin levätä pohjalla hetken ennen täyttämistä. Lisäksi kakku oli jääkaapissa n. varttitunnin ennen tarjoilua, jolloin mansikoista loput irtoavat nesteet valuivat vielä pohjalle. Loput tortusta jäi jääkaappiin yön yli eikä ollut mennyt liian kosteaksi silloinkaan. Eihän tuo valmispohja yhtä maukas ole kuin omatekoinen, mutta välillä kiireessä hyvä keino oikaista, jos vaihtoehtona olisi muuten jäädä ilman kakkusta.
Resepti on julkaistu 7.6. ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani