11.2.2023

Pullataikina

Pullataikinasta voi leipoa vaikkapa perinteisiä raesokeripintaisia pikkupullia

Pulla on aina hyvää! Olen ollut aina melko huono tekemään ihan tavallista pyöreää peruspullaa, koska tuntuu, ettei niistä koskaan tule pyöreitä ja nättejä. Liekö mummolan keittiön taikaa mutta tällä kertaa pullista tuli todella nättejä. Pullat päätyivät laskiaispulliksi vadelmahillon ja mantelimassan sekä vaniljakermavaahdon kera. Hyvän pullataikinan salaisuudet ovat mahdollisimman pieni määrä vehnäjauhoja, kunnollinen vaivaus, paljon voita ja suolaa sekä taikinaan ei kannata laittaa kananmunaa. Maalla ollessani teen taikinat aina isoissa, n. 5l, kattiloissa, joissa saan lämmitettyä taikinanesteet liedellä ja kohotettua kannen alla puulieden nurkalla. 

5 dl punaista maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
n. 11-13 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita

voiteluun
kananmuna

pinnalle
raesokeria

Mittaa maito kulhoon tai kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon tuorehiiva ja vispaa sekaisin. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Vispaa joukkoon muutama desi vehnäjauhoja ja alusta käsin (tai yleiskoneella) joukkoon lisää vehnäjauhoja. Vaivaa kunnolla ja lisää loppuvaiheessa pehmeä, ei kuitenkaan sulatettu, voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa ja irtoaa kulhon reunoista. Mitä vähemmän jauhoja, sen pehmeämpi pulla. Anna kohota noin tunnin ajan huoneenlämmössä vedottomassa paikassa. 

Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo pulliksi. Anna kohota leivinpaperoidulla pellillä puolisen tuntia. Voitele kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista 225-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia tai kunnes pikkupullat ovat kullanruskeita.

Pikkupulla muuntuu myös laskiaispullaksi.
Tässä sisällä vattuhilloa ja kermaa.

Nam! Niin herkullista. Vaivaaminen onnistuu käsinkin melko helposti, mutta kotosalla olen tehnyt usein koneella taikinat. Lisäksi juurimenetelmän käyttäminen kokemukseni mukaan vähentää vaivaamistarvetta. Pikajuuripullien ohje taitaakin puuttua blogista vielä, pitääkin lisätä, kunhan löydän oikeat kuvat. Nämä pullat leivoin jo vuosi sitten talvilomalla, kun olin useamman viikon lomalla vaihtaessani työpaikkaa. Minä täytän laskiaispullani aina hillolla ja kermalla, en välitä mantelimassasta, varsinkin jos se maistuu yhtään karvasmantelille. En välitä lainkaan karvasmantelin mausta.

1.2.2023

Herkkupuustit

Kuva ei tee oikeutta näille pistaaseja, oliiveja, prosciuttoa ja juustoja sisältäville kierteille. Ihania antipastoherkkuja käärittynä hyvään taikinaan. Todella hyvä pikkusuolainen!

Tykkään leipoa erilaisia suolaisia kierteitä, rullia ja puusteja. Yksi lempparireseptejäni on tämä vanha kinkkukierteiden ohje, jota olen käyttänyt jo vuosia. Nyt muokkasin Valion reseptivihkosta löytämääni ohjetta mieleisekseni ja kokeilin tehdä vähän erilaisia, antipasto-herkuilla täytettyjä puusteja. Tämä herkkupuustiohje nousi omaksi suosikiksi heti, koska täytteissä yhdistyvät omat lempiraaka-aineeni. Täytettä voi muuttaa mieleisekseen. Ranskankermaa tulee pohjalle todella ohuelti, joten halutessaan sen määrää voi hieman suurentaa. Itse käytän levittämiseen aina palettiveistä, jolla saa ohuen kerroksen helposti aikaiseksi. Myös nuolijaa kannattaa kokeilla, jos ei ole palettiveistä kaapissa. 

n. 20 kappaletta

taikina
2 dl maitoa
100 g ranskankermaa
25 g tuorehiivaa
2 tl sokeria
½ tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita sulatettuna

täyte
100 g ranskankermaa
1 dl persiljaa tai ruohosipulia silppuna
1 tl mustapippuria

väliin
2 dl kalamata-oliiveja
50 g pistaasipähkinöitä
100 g prosciuttoa (ilmakuivattu kinkku)
100-170 g aurajuustoa
150 g mustaleima-emmentalia

voiteluun 
kananmuna

Valmista taikina. Vispaa maito ja ranskankerma tasaiseksi isossa kattilassa tai kulhossa. Jos käytät kattilaa, lämmitä seos liedellä kädenlämpöiseksi ja jos kulhoa, lämmitä seos mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon puolikas pala tuorehiivaa (25 g). Lisää joukkoon suola ja sokeri. Vispaa joukkoon pieni määrä jauhoja ja alusta joukkoon loput jauhot, lisää vaivaamisen loppuvaiheessa joukkoon myös sulatettu voi. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin tunnin ajan.

Kaulitse taikina n. 25x80 cm levyksi (tai 2 kpl 25x40 cm) jauhotetulla pöydällä. Sekoita ranskankerman joukkoon silputtu yrtti sekä pippuri. Levitä tahna ohuelti taikinalevylle. Leikkaa oliivit renkaiksi ja levitä taikinalevylle. Revi ilmakuivattu kinkku pieniksi paloiksi ja levitä oliivien päälle tasaisesti. Rouhi pistaasipähkinät ja levitä kinkun päälle. Murustele aurajuusto ja ripottele täytteen päälle. Ripottele päälle myös mustaleima-emmental. 

Kääri levy pitkältä sivulta tiukahkolle rullalle. Leikkaa rullasta n. 2 cm levyisiä kiekkoja ja laita kiekot leikkauspinta ylöspäin leivinpaperoidulle pellille. Anna kohota n. 30 minuuttia. Voitele kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia tai kunnes puustit ovat kullanruskeita. Tarjoile lämpimänä tai haaleana. Puustit säilyvät hyvin jääkaapissa ja kestävät pakastuksen. 

Nämä ovat todella herkullisia! Taikinaan ei kannata laittaa kovin paljoa suolaa, koska täytteet ovat itsessään hyvin suolaisia. Laitoin täytteeseen kokonaisen kolmion aurajuustoa, mutta pienempikin määrä riittäisi mainiosti. Taikina säilyi useamman päivän pehmoisena jääkaapissa säilyttämisestä huolimatta, koska taikinassa ei ole kananmunaa. 

Vinkki: käytä aurajuuston sijaan pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa. Myös fetajuusto toimisi varmasti. Täytteeksi voit laittaa kaikkia mieleisiä asioita, vain mielikuvitus on rajana.

Resepti on julkaistu 1.2.2023 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.