|
Sulhaspiirakat eli keitinpiirakat ovat umpikuorisia piirakoita, jotka paistetaan pannulla voissa |
Paljon on koko ikäni puhuttu sulhaspiirakoista eli
keitinpiiraista, mutta en ollut varma, olinko sellaisia koskaan syönyt. Niinpä
kesällä 2019 päätin tarttua perinteistä kiinni ja kaivelin mummini arkistoista
reseptin, jolla kokeilin leipoa sulhaspiiraita itse. Kukkoset, kukot,
vatruskat, sultsinat ja tavalliset piirakat ovatkin jo tuttuja. Seuraavaksi
työlistallani ovat supikkaat lanttutäytteellä sekä pirana. Pirana nimittäin on perinneruoka eikä pelkästään Tuupovaaran kirkonkylällä oleva ravintola-baari-kioskikauppa ja palvelupiste.
Nykyinen leipomoteollisuus on pilannut sulhaspiirakoiden
nimen totaalisesti. Pakastealtaissa myydään pieniä piirakan irvikuvia sulhaspiirakoiden
nimellä, vaikka ne ovat nimeltään paremminkin cocktail-piirakoita.
Sulhaspiirakka eli keitinpiirakka on pannulla paistettu ummistettu piirakka, jonka täytteenä on veteen
keitettyä puuroriisiä, joskus on tainnut olla irtoriisiäkin ja se on maustettu
voilla. Piiraita on paistettu erityisesti silloin, kun aikaa vievää leivinuunin
lämmitystä ei ole tehty tai on ollut kiire saada tarjottavaa pöytään vaikkapa
yllätysvieraiden saapuessa. Nimestä voi jo päätellä, kenelle niitä on
paisteltu.
n. 20-25 kpl
kuori
2 dl vettä
½ tl suolaa
3½ dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
sydän
8 dl vettä
2 tl suolaa
4 dl puuroriisiä
voita maustamiseen
paistamiseen
(kirkastettua) voita
Valmista ensin sydän. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon huuhdellut puuroriisit. Keitä vesipuuro miedolla lämmöllä kypsäksi ja mausta valmis puuro suolalla sekä kunnon kimpaleella voita. Jäähdytä puuro.
Valmista kuoritaikina, kuten karjalanpiirakoihin. Sekoita veteen suola, ruisjauhot ja sen verran vehnäjauhoja, että tulee kiinteä tasainen taikina, joka irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kunnolla. Jauhota pöytä ja tee taikinasta pötkö, jaa taikina 20-25 kappaleeseen. Pyöritä palat palloiksi ja pulikoi piiroopulikalla pyöreiksi lätyiksi. Pidä taikinapallot sekä valmiit kuoret muovin alla, etteivät ne kovetu ja kuivu. Valmiiden kuorien väliin tulee ripsauttaa kevyesti jauhoja etteivät kuoret tartu kiinni toisiinsa.
Valmista sulhaspiiroot. Harjaa kuorista ylimääräiset jauhot pullasudilla. Täytä ajellut kuoret sydänpuurolla, noin ruokalusikallinen tai reilu per kuori toiselle puolelle kuorta. Nosta toinen puoli kuoresta täytteen päälle ja painele kuori kiinni tai ajele reuna kiinni pienellä teräväreunaisella lautasella, muotoile kauniiksi sulhaspiirakaksi.
Paista keitinpiirakat kirkastetussa voissa. Sulata voi pienessä kasarissa sekoittamatta ja anna heran painua pohjalle. Kaada kirkastettu voi pieneen kannuun ja jätä kattilaan maitomainen hera. Kuumenna hyvä paistinpannu, mieluiten valurautapannu, kaada pannulle tilkka voita ja paista keitinpiiraat molemmin puolin kauniin ruskeapilkkuisiksi ja kypsiksi voissa, miedohko lämpö on paras. Tarjoile lämpimänä. Lisukkeena voi tarjota munavoita.
|
Ajele kuorikakkarata piiroopulikalla tai pualikalla pyöreiksi |
|
Täytä ajellut kuoret vesipuurolla ja ajele lautasella kuoret umpeen. Kuoressa ei tarvitse jättää "pelivaraa" yhtä paljoa reunaan, kuin minä jätin. Tulee nätimpiä. |
|
Paista valurautapannulla sulhapiirakat kauniin kullanruskeiksi. Paistamiseen kannattaa käyttää joko kirkastettua voita tai voin ja siemenvoin eli rypsiöljyn sekoitusta. Minä käytin voita. |
Olihan ne hyviä! Helppoja ovat valmistaa ja oikeastaan helpompia kuin karjalanpiirakat, koska näissä ei tarvitse rypyttää yhtään. Sen kun vain ummistaa kunnolla, ettei kuori aukea paistossa ja täyte pursua ulos. Suosittelen paistamaan sulhaspiirakat kirkastetussa
voissa (sama koskee mm. blinejä), koska silloin leivonnaiset palavat vähemmän
herkästi eikä käryäkään synny niin paljoa. Ihan ensimmäisenä siis kannattaa
aloittaa voin kirkastamisella, että hera ehtii painua kasarin pohjalle. Myöskin
lautasella ummistaminen on hyvä taito osata, itselläni on tähän käyttöön
sopivat tietyt vanhat lautaset, jotka ovat nykylautasia ohuempia ja
teräväreunaisempia. Koska leivoin näitä aikoinaan mummolani keittiössä, kuvaan pääsi mummoni vanhat siniset kukkalautaset, jotka ovat ummistamisessa ihan huippuja. Hyviä pikkulautasia löytyy kirppareilta.
Resepti on julkaistu 2.4.2022 ilmestyneen Karjalan Heilin perinneteemaisessa lehdessä.