Karjalainen perinneleivonnainen, kukkonen |
Kukkoset eli pyöröt/pyöröset on miulle yksi rakkaimmista karjalaisista perinneruoista. Niitä ovat leiponeet niin molemmat mummot kuin mie itse, samoin niitä saa monista pohjoiskarjalaisista leipomoista uunituoreena ja kaupan tuorehyllystä monesta paikasta, ainakin täällä Joensuussa ja lähiseuduilla. Kuulemma jostain Helsingin kauppahallistakin löytyisi, näin tiesivät etäkarjalaiset kertoa etelästä. Pohjataikina on hiivaleipätaikinaa, jossain päin tehdään enemmän rukiista pohjaa, mutta miulle se ainoa oikea on tässä hiivaleipätaikina. Mie tykkään enemmän perunamuusilla täytetyistä kukkosista kuin riisikukkosista, sama tosin pätee karjalanpiirakoihin eli piiroisiin kohdallani. Parasta kukkoset on lämpimänä, kun päälle sipaisii vähän suolaista kirnuvoita. Ja kylkeen käy mustikkasoppa. Ai että! Onko kukkoset siulle tuttu leivonnainen?
24-30 kappaletta
hiivaleipätaikina
5 dl piimää50 g tuorehiivaa
½ rkl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita tai ½ dl rypsiöljyä
täyte riisipuurosta
2 dl puuroriisiä3 dl vettä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna tarvittaessa
TAI perunamuusi
1,5 kg jauhoista perunaamaitoa
1 tlsuolaa
voita
1 kananmuna tarvittaessa
voiteluun
75 g sulatettua voita
Keitä ensin riisipuuro. Huuhtele riisit ja keitä niitä vedessä. Kun riisit ovat imeneet veden, kaada kattilaan maito ja keitä miedolla lämmöllä kypsäksi, noin tunti. Mausta puuro suolalla. Jäähdytä puuro. Jos joudut käyttämään puuron hyvin lämpimänä, lisää puuron joukkoon yksi kananmuna kuohumista estämään.
Vaihtoehtoisesti keitä kiinteähkö perunamuusi 1,5 kg:sta perunaa, notkista maidolla vain sen verran, että muusi on levitettävää. Mausta muusi suolalla ja voilla, halutessasi voit lisätä muusiin yhden kananmunan kuohumista estämään. Älä notkista puuroa tai muusia kylmällä maidolla, muuten täyte kuohuu uunissa.
Valmista taikina. Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva, sokeri ja suola. Vatkaa ja alusta osa jauhoista mukaan, lisää lopuksi voi tai öljy. Vaivaa taikinaa jauhoja lisäten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista tangot. Jaa tangot 12-15 osaan ja pyöritä taikinapalat palloiksi leivinpaperoidulle pellille. Yhdelle pellille mahtuu 12 taikinapalaa. Kohota sämpylöiksi ja paina juomalasilla kohonneiden taikinapallojen päälle syvennys. Täytä syvennys jäähtyneellä riisipuurolla tai perunamuusilla. Jaa täyte tasaisesti kaikkiin kukkosiin (reilu 1 rkl per kukkonen), yksi täyte riittää juuri tälle taikinamäärälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes kukkoset ovat saaneet ruskeita pilkkuja ja pohja on saanut väriä. Voitele kukkoset sulatetulla voilla ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Kukkosten resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani joulukuussa 2018.