13.8.2023

Kurpitsakakku

Kurpitsakakku saa piristystä appelsiinista

Omia syyssuosikkejani ovat erilaiset kurpitsat. Kesäkurpitsa onkin yksi arkiruokieni kivijalkatuotteista ja toisaalta erilaiset talvikurpitsat sopivat mainiosti kaikkeen säilykkeistä soppiin ja leivontaan. Tämä resepti on suunniteltu kaupasta valmiina saatavan kurpitsasoseen hyödyntämiseen. Koska koko purkillinen sosetta ei kulu kakkuun, voi lopusta tehdä vaikkapa nopean sosekeiton ja leipoa kylkeen kotoisat sämpylät. Mutta tämä kakkunen, niin hyvää! Kurpitsa maistuu mukavasti, rusinat tuo pientä purutuntumaa ja kaneli virittää makua. Tuorejuustokuorrute saa mukavan säväyksen appelsiinista, joka maistuu myös itse kakussa. Oikein mainio kakku! Koska tämä on paistettu pienessä vuoassa, tulee kakusta melkoisen korkea. Halutessaan voi valita myös isomman vuoan, jolloin kakun kokokin mataloituu.

12 annosta / 20 cm irtopohjavuokaan

taikina
175 g huoneenlämpöistä voita
2 ½ dl muscovadosokeria
3 kananmunaa
1 appelsiinin mehu ja kuori
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 ½ dl kurpitsasosetta
1 ½ dl rusinoita

vuokaan
voita
halutessa korppujauhoja
leivinpaperia

kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 rkl appelsiinimehua

koristelu
appelsiininkuorisuikaleita tai hillottuja appelsiininkuoripaloja
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa

Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat, voit käyttää reunalle halutessasi korppujauhoja. Kuumenna kiertoilmauuni 160-asteiseksi (tasalämpöuuni 180-asteiseksi).

Valmista taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja muscovadosokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Riko kananmunat yksitellen joukkoon ja vatkaa jokaisen kananmunan lisäämisen jälkeen hetki. Raasta pestystä appelsiinista kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Ota kuorrutusta varten erilleen 1 tl kuorta ja 1 rkl mehua. Vatkaa loput appelsiinimehut ja -kuoret taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita nopeasti taikinaan. Lisää kurpitsasose ja rusinat. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 160-180-asteisessa uunissa noin 1 tunti tai kunnes kakku on kypsynyt keskeltä. Anna jäähtyä hetki, poista kakku vuoasta ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöistä maustamatonta tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella pienessä kulhossa. Lisää tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa muutama minuutti. Lisää appelsiininkuori ja -mehu, sekoita nopeasti tasaiseksi. Kuorruta kakun pinta tuorejuustokreemillä ja koristele kakku appelsiinista otetuilla kuorisuikaleilla tai valmiilla hillotuilla appelsiinikuoripaloilla ja viimeistele muutamalla mintunlehdellä.

Vinkki: Voit käyttää kakussa appelsiinin sijasta myös sitruunaa. Kakun voi paistaa myös isommassa vuoassa, jolloin siitä tulee hieman matalampi, tarkkaile tällöin paistoaikaa.

Kylläpäs oli herkullista! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Mikäli sinulla ei ole valmista kurpitsasosetta, voi sitä tehdä itse pienessä tilkassa vettä keittäen ja soseuttaen valutetun kurpitsan. Varmasti onnistuisi ihan raastamalla kurpitsaa tarvittavan määrän, jolloin kakun väristä tulisi varnaankin hieman pilkukas.

Resepti on suunniteltu Joensuun seudun kansalaisopistolle syksyksi 2023 ja julkaistu 9.8.2023 ilmestyneessä opiston lehdessä.

2.8.2023

Karjalaiset hapanpiirakat

Karjalaiset hapanpiirakat paistetaan paistinpannulla ja
ne voi tarjota niin suolaisten kuin makeiden lisukkeiden kanssa.

Karjalaisten juurieni vaaliminen on minulle tärkeää ja erityisesti toteutan sitä ruokaperinteen säilyttämisen sekä elävöittämisen osalta. Niinpä yhtenä osana yhden naisen missiotani on opetella leipomaan karjalaisia leivonnaisia, muutakin kuin niitä kaikille tuttuja piiroita (nykyään tunnetaan nimellä karjalanpiirakat). Ja mikäs sen parempi harrastus, kuin keittiössä häärääminen! Materiaalia leipomuksia varten löytyy niin kirjoista, perinnetietoudesta kuin netinkin syövereistä. Tänä vuonna eteeni tupsahteli toistuvasti karjalaisten hapanpiirakoiden resepti ja niitähän oli ehdottomasti kokeiltava. Ja kylläpä kannattikin, sillä lopputulos oli erittäin maukas!

Koska karjalainen leivontaperinne on hyvin rikas, riittää oppimista ja opeteltavaa vielä paljon. Monta vuotta tekolistallani ovat olleet myös tsupukat, joita olen kerran päässyt maistamaan Ilomantsin Parppeinpirtin piiroovestivaaleilla reilu kymmenen vuotta sitten. Vastaavasti taas vatruskat ovat päässeet kokemaan modernisointia täytteiden osalta käsissäni ja ne ovatkin oiva pohja lähteä kokeilemaan uusia makuja. Liian tiukasti ei pidä tuijottaa perinteitä, vaan tunnistaa lähtökohdat ja elävöittää niitä sopivasti, sillä tavalla ne saadaan siirtymään nykykeittiöihinkin.

n. 30 kappaletta

taikina
5 dl maitoa
3 kananmunaa
2 tl kuivahiivaa (25 g tuorehiivaa)
1½ tl suolaa
200 g voita sulatettuna
n. 10-12 dl vehnäjauhoja

paistamiseen
n. 75 g voita

tarjoiluun
sokeria
hilloja tai marjoja
juustoa
kinkkua
vihanneksia

Valmista taikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon käsivispilällä kananmunat sekä suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vispaa seos taikinaan. Lisää joukkoon vehnäjauhoja vispilällä sekoittaen ja sekoita samalla mukaan myös sulatettu voi. Jatka jauhojen alustamista taikinan joukkoon käsin. Taikinan tulee olla notkeaa ja pehmeää, lisää jauhoja vain sen verran, ettei se enää tartu käsiin ja kulhon reunoihin. Kohota leivinliinan alla 2 tuntia lämpimässä, vedottomassa paikassa.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, älä vaivaa taikinaa. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa n. 30 palaan. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja laita kohoamaan jauhotetun leivinpaperin päälle. Taputtele pullat litteiksi ja anna kohota 1 tunnin ajan leivinliinan alla.

Karjalaiset hapanpiirakat paistumassa pannulla

Paista hapanpiirakat. Kuumenna iso paistinpannu keskilämmölle ja lisää pannulle nokare voita. Ota hapanpiirakkapullukka ja taputtele nopeasti litteäksi, laita pannulle paistumaan. Kerralla pannulle mahtunee 3-4 hapanpiirakka paistumaan. Paista kerran kääntäen muutaman minuutin ajan tai kunnes hapanpiirakat ovat kypsiä myös keskeltä. Lisää pannulle jokaisen erän välissä voita. Laita valmiit hapanpiirakat vadille ja peitä foliolla. Tarjoile lämpiminä mieleisten lisukkeiden kanssa.

Hapanpiirakat voi tarjota myös sokerissa pyöriteltyinä. Mikäli niitä haluaa syödä sekä makeina että suolaisina, jätä sokerointi välistä ja tarjoa lisukkeet erikseen. Hillot ja marjat ovat hyviä lisukkeita, suolaisista juustot ja leikkeleet sekä tomaatti ja kurkku. Kokeile myös smetanaa, hunajaa ja suolakurkkua. Mikäli hapanpiirakat kohoavat tarpeeksi, voi ne myös halkaista ja täyttää kuten sämpylät.

Vinkki: taikinasta tulee tällä ohjeella todella paljon hapanpiirakoita. Tarvittaessa puolita resepti. Käytä silloin taikinaan 2 kananmunaa. Hapanpiirakat säilyvät hyvin jääkaapissa ja ne voi myös pakastaa. Parhaita ne ovat kuitenkin juuri paistettuina. Paistamiseen kannattaa käyttää valurautapannua, jos sellainen keittiöstä löytyy. Muurikallakin onnistuisi!

Nam! Olipas ne herkullisia. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti ja onpahan taas taas yksi opittu resepti enemmän hallussa. Paistamiseen käytin Tefalin teflonista wokkipannua, kun se varaa lämpöä kaikkein parhaiten saatavilla olleista pannuista. Mie en tosiaan pyöritellyt näitä paiston jälkeen sokerissa, vaan tarjoilin ihan sellaisenaan. Jokainen sai sitten syödessä valita, laittaako mitä päälle. Sen verran pullakoita ovat paiston jälkeen, että hyvin voisi leikata poikkisuunnassa halki ja täyttää. Varmasti taikinan voisi tehdä piimästäkin, jos oikein hapanta makua haluaa. Uskoisin, että toimii oikein hyvin. Leivonhan mie aina kukkosetkin piimätaikinaan. 

Resepti on julkaistu Karjalan Heilin ruokapalstallani 2.8.2023.