|
Kurpitsakakku saa piristystä appelsiinista |
Omia syyssuosikkejani ovat erilaiset kurpitsat.
Kesäkurpitsa onkin yksi arkiruokieni kivijalkatuotteista ja toisaalta erilaiset
talvikurpitsat sopivat mainiosti kaikkeen säilykkeistä soppiin ja leivontaan.
Tämä resepti on suunniteltu kaupasta valmiina saatavan kurpitsasoseen
hyödyntämiseen. Koska koko purkillinen sosetta ei kulu kakkuun, voi lopusta
tehdä vaikkapa nopean sosekeiton ja leipoa kylkeen kotoisat sämpylät. Mutta tämä kakkunen, niin hyvää! Kurpitsa maistuu mukavasti, rusinat tuo pientä purutuntumaa ja kaneli virittää makua. Tuorejuustokuorrute saa mukavan säväyksen appelsiinista, joka maistuu myös itse kakussa. Oikein mainio kakku! Koska tämä on paistettu pienessä vuoassa, tulee kakusta melkoisen korkea. Halutessaan voi valita myös isomman vuoan, jolloin kakun kokokin mataloituu.
12 annosta / 20 cm irtopohjavuokaan
taikina
175 g huoneenlämpöistä voita
2 ½ dl muscovadosokeria
3 kananmunaa
1 appelsiinin mehu ja kuori
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
2 ½ dl kurpitsasosetta
1 ½ dl rusinoita
vuokaan
voita
halutessa korppujauhoja
leivinpaperia
kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl raastettua appelsiininkuorta
1 rkl appelsiinimehua
koristelu
appelsiininkuorisuikaleita tai hillottuja appelsiininkuoripaloja
tuoretta minttua tai sitruunamelissaa
Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat, voit käyttää reunalle halutessasi korppujauhoja. Kuumenna kiertoilmauuni 160-asteiseksi (tasalämpöuuni 180-asteiseksi).
Valmista taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja muscovadosokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Riko kananmunat yksitellen joukkoon ja vatkaa jokaisen kananmunan lisäämisen jälkeen hetki. Raasta pestystä appelsiinista kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Ota kuorrutusta varten erilleen 1 tl kuorta ja 1 rkl mehua. Vatkaa loput appelsiinimehut ja -kuoret taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita nopeasti taikinaan. Lisää kurpitsasose ja rusinat. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nostele taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 160-180-asteisessa uunissa noin 1 tunti tai kunnes kakku on kypsynyt keskeltä. Anna jäähtyä hetki, poista kakku vuoasta ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.
Valmista kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöistä maustamatonta tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella pienessä kulhossa. Lisää tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa muutama minuutti. Lisää appelsiininkuori ja -mehu, sekoita nopeasti tasaiseksi. Kuorruta kakun pinta tuorejuustokreemillä ja koristele kakku appelsiinista otetuilla kuorisuikaleilla tai valmiilla hillotuilla appelsiinikuoripaloilla ja viimeistele muutamalla mintunlehdellä.
Vinkki: Voit käyttää kakussa appelsiinin sijasta myös sitruunaa. Kakun voi paistaa myös isommassa vuoassa, jolloin siitä tulee hieman matalampi, tarkkaile tällöin paistoaikaa.
Kylläpäs oli herkullista! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Mikäli sinulla ei ole valmista kurpitsasosetta, voi sitä tehdä itse pienessä tilkassa vettä keittäen ja soseuttaen valutetun kurpitsan. Varmasti onnistuisi ihan raastamalla kurpitsaa tarvittavan määrän, jolloin kakun väristä tulisi varnaankin hieman pilkukas.
Resepti on suunniteltu Joensuun seudun kansalaisopistolle syksyksi 2023 ja julkaistu 9.8.2023 ilmestyneessä opiston lehdessä.