3.5.2023

Yrtti-juustomuffinit

Yrttiset ja juustoiset muffinit ovat hurjan herkullisia!

Huhtikuun alussa pidin keväistä leivontakurssia ja ajattelin, että kurssille olisi mukava saada mukaan joku helppo ja nopea resepti, jossa yhdistyvät yrtit ja juusto. Niinpä syntyi nopea muffiniresepti eräänä sunnuntaina, kun samalla kokkailin itselleni alkuviikon eväitä töihin. Reseptin taikina valmistuu muutamassa minuutissa ja toisaalta se on hyvin muokattavissa tilanteen mukaan: juustot jääkaapin antimien mukaan, yrttejä omien mieltymysten mukaisesti sekä muita makuaineita voi lisätä myös, jos niikseen tulee. 

12 kappaletta

200 g kermaviiliä
¾ dl rypsiöljyä
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl emmentalraastetta
1 ½ dl silputtuja yrttejä (persilja, ruohosipuli, basilika)

Sekoita isossa kulhossa isolla lusikalla hämmentäen kermaviili, öljy, kananmunat ja mausteet. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Hienonna yrtit ja lisää juustoraasteen kanssa taikinaan. Sekoita nopeasti ainekset sekaisin, älä vaivaa tai vatkaa taikinaa, ettei se sitkisty. Jaa taikina 12 muffinivuokaan kahden ruokalusikan avulla. Paista 200-asteisessa uunissa (kiertoilmalla 175 astetta) n. 20 minuuttia, kunnes muffinit saavat kauniin kullankeltaisen paistopinnan ja ovat kypsiä.
Muffinit ovat parhaita lämpiminä ja juuri paistamisen jälkeen. Niiden kanssa voi tarjota voita tai mieleistä levitettä. Kokeile vaikka valkosipulisia tai yrttisiä levitteitä.

Nam! Olipas muffinit hyviä ja kuinka vaivattomasti ne valmistuivatkaan. Aurajuusto tai feta voisi sopia oikein hyvin emmentalin tilalle reseptiin, taidan kokeilla sellaisen version vielä. Minulla taikinaan upposi tuoreiden yrttien lisäksi pöydälle kuivahtaneen basilikan loput, jotka murensin sormien välissä taikinan joukkoon. Ei kannata heittää pois kuivahtaneita yrttejä, vaan ne käyvät aivan samalla tavalla ruokiin ja leivonnaisiin. Ne voisi laittaa myös purkkiin odottamaan myöhempiä kokkailuja, mutta itse olen kokenut helpoimmaksi murentaa ne suoraan ruokiin. 

Resepti on julkaistu 3.5.2023 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.