|
Pampushky, valkosipulilla ja yrteillä maustetulla voilla sivelty leipä on herkkua! |
Ukraina on maailman suurimpia vehnäntuottajia ja
Euroopan vilja-aitta, joten luonnollisesti leipä- ja leivoskulttuuri on siellä huipussaan. Tämä ukrainalainen näyttävä ja huumaavan tuoksuinen sekä makuinen valkosipulinen
ja yrttinen leipä, pampushky, vaatii valmistuakseen hieman aikaa, mutta on melko vaivaton
valmistaa. Pampushky olikin ensimmäisiä reseptejä, johon törmäsin samalla, kun Venäjä hyökkäsi reilu 1,5 vuotta sitten Ukrainaan ja tietoisuus ainutlaatuisesta kulttuurista levisi kaikkien tietoisuuteen. Yksi helpoimpia keinoja oppia tuntemaan toisia kulttuureja on tutustua niiden ruokakulttuuriin ja -perinteisiin, samalla voi osoittaa solidaarisuutta ympäröivää maailmaa kohtaan. Niinpä suosittelen tekemään makumatkoja omassa keittiössä.
6 annosta, 22 senttiseen uunivuokaan
taikina, 1 päivä
2 ½ dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl sokeria
200 g vehnäjauhoja (3 dl)
taikina, 2 päivä
1 tl suolaa
100 g vehnäjauhoja (1,5 dl)
maustevoi
50 g voita
2-3 valkosipulinkynttä
½ ptt persiljaa
½ tl suolaa
Ensimmäinen päivä. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen kuivahiiva sekä sokeri. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.
Toinen päivä. Lisää yön yli kohonneeseen taikinaan suola ja sekä loput jauhot. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhosta. Voit vaivata taikinaa myös pöydällä. Vältä jauhojen lisäämistä, mutta mikäli taikina on liian tarttuvaa, lisää jauhoja varovasti.
Jaa taikina kuuteen palaan ja pyöritä palloiksi. Voitele voilla tai öljyllä n. 22 senttinen pyöreä uuninkestävä vuoka, kuten kakkuvuoka ja aseta keskelle yksi taikinapallo. Asettele loput taikinapallot tasaisesti vuoan reunoille. Kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (reilun tunnin ajan), jolloin pallojen väliset raot umpeutuvat. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin kullankeltaisen värin ja kypsynyt.
Valmista paistamisen aikana maustevoi. Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon hienoksi hienonnetut tai puristetut valkosipulinkynnet sekä pieneksi silputtu persilja, mausta seos suolalla. Voitele paistettu leipä välittömästi uunista otettua maustevoilla. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Aseta leipä tarjoiluvadille ja murra jokainen taikinapala irti toisistaan ja tarjoile.
Vinkki: Voit nopeuttaa valmistusprosessia käyttämällä hieman kädenlämpöä lämpöisempää vettä ja kohottamalla taikinaa pari kolme tuntia huoneenlämmössä. Jatka sen jälkeen ohjeen mukaan. Saat reseptistä maidottoman ja vegaanisen, kun teet maustevoin öljyyn (½ dl) – rypsiöljy tai auringonkukkaöljy sopivat voin tilalle hyvin. Mikäli et välitä valkosipulista, voit jättää sen myös pois ja käyttää pelkkiä yrttejä. Myös pieni määrä chiliä sopii maustevoihin.
|
Kohotettu ja uuniin matkalla oleva leipä |
Nam! Leipä oli todella herkullista ja se katosikin välittömästi kahvipöydässä viiden hengen voimin. Tuli pyyntö, että tätä voisi tehdä useamminkin. Taikina itsessään oli hyvin helppo tehdä, taikinapallojen pyörittelyssä käytin pienen määrän jauhoja, koska jouduin tekemään taikinan pikaversiona unohdettuani laittaa illalla taikinan tulemaan. Uskon, että taikinan saadessa rauhassa tekeytyä yön yli, jauholisäystä ei tarvitse lainkaan. Käytin itse voita, mutta ne voisi hyvin tosiaan korvata öljyllä.
Resepti on julkaistu syyskuun alussa ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.