5.12.2023

Liettualainen kylmä punajuurikeitto

 
Liettualainen kylmä punajuurikeitto tuo mieleen kotoisen rosollin

Erityisesti talvisin minut valtaa suunnaton punajuurihimo. Punajuuria tulee nautittua muodossa jos toisessa ja lähes liiankin usein. Voisipa jopa sanoa, että yksi lempiraaka-aineistani on punajuuri. Ehdotonta herkkua on uunissa paahdetut punajuuret, joita voi napostella sellaisenaan tai perinteisemmin ruoan lisukkeena tai vaikkapa vuohenjuustokreemin kaverina. Tämä kylmä liettualainen punajuurikeitto on ollut to do -listallani hyvin kauan ja nyt kun kaupasta tarttui mukaani etikkapunajuuripurkki, muistin vihdoin tehdä keittoa, enkä popsinut kaikkia punajuuria parempiin suihin jo suoraan purkista. Näin joulun lähestyessä ei voi myöskään välttyä mielleyhtymältä rosolliin, makumaailmoissa on paljon samaa - varsinkin, kun varsisipulien puutteessa laitoin keittooni tavallista sipulia. 

4 annosta

400 g etikkapunajuuria
½ iso kurkku
2 kevätsipulia varsineen tai pala sipulia
1 rku ruohosipulia
½ rku tilliä
6 dl piimää
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ sitruunan mehu

koristeluun
2 etikkapunajuurta
4 kananmunaa
ruohosipulisilppua

Valmista ensin keiton koristeeksi tulevat ainekset. Keitä koristeeksi tulevat kananmunat juuri ja juuri koviksi, n. 7-8 minuuttia. Anna jäähtyä kylmässä vedessä, kun ne ovat jäähtyneet, silppua pieniksi kuutioksi. Ota kaksi etikkapunajuurta ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Silppua pieni määrä ruohosipulia. Jätä koristeet erilleen odottamaan käyttöä.

Valmista keitto, käytä mieluiten jääkaapissa viilennettyjä aineksia. Valuta keitttoon tulevat punajuuret ja laita ne blenderin tai sauvasekoittimen kulhoon. Mittaa myös kaikki loput ainekset kulhoon ja soseuta keitto tasaiseksi, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos keitto on kovin tanakkaa, löystytä rakennetta lisäämällä loraus piimää. Anna keiton tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Annostele viilennetty keitto tarjoilulautasille ja nosta pinnalle pieni keko punajuurikuutioita, sen päälle kananmunahakkelusta ja viimeiseksi ruohosipulisilppua. Tarjoile välittömästi.

Vinkki: Tarjoile rosollille maistuva kylmä punajuurikeitto joulun alkupalana. Alkupalana keittoa riittää kahdeksalle syöjälle. Voit tarjoilla lisänä hyvää, rapeaa leipää tai patonkia. Mikäli keittoa jää yli, siirrä se blenderin kulhosta lasiastiaan, ettei kannun tiivisteet värjäänny. 

Oijoi, olipas se herkullista! Mietin, että keitto sopisi hyvin myös kesään, vaikka näin kahdenkymmenen pakkasasteen keskellä hellekelit ovat melko kaukaisa ajatus. Etikkapunajuurista tulee melko tiukka etikkaisuus keittoon, joka ei itseäni haittaa. Mikäli tätä on tarkoitus tarjoilla lapsille tai henkilöille jotka eivät niin etikkaa fanittele, kannattaa joko käyttää osana tavallista keitettyä punajuurta tai blandata makua lisäämällä muita aineksia sekä erityisesti pehmentävää piimää. Vastaavasti ainakaan etikkapunajuurien määrää ei ainakaan kannata lisätä.

Resepti on julkaistu 5.12.2023 ilmestyvän Karjalan Heilin ruokapalstallani.