5.3.2022

Linssilasagne

 

Ihanat punaiset linssit maistuvat kasvislasagnessa

Linssit ovat mainiota edullista ruokaa ja linssejä löytyy kaupasta vähän joka sorttia: keltaista, punaista, keltaista, vihreää ja mustaa, enemmän puuroutuvaa kuin muotonsa säilyttävää. Linssilasagnessa valmistetaan herkullinen kermainen ja yrttinen kastike punaisista linsseistä, joka valellaan lasagnelevyjen väliin juustojen kanssa. Runsasproteiininen lasagne riittää isollekin joukolle useammaksi päiväksi. Ruoka kestää hyvin myös pakastamisen. Teen tällä yhden kastikkeen taktiikalla kaikki lasagnet, koska ne ovat vaivattomia ja oikaisevat yhden vaiheen sekä kattilanpesun verran. Jauhelihasta tehdyn lasagneni reseptin löydät klikkaamalla tästä

n. 8 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
½ kesäkurpitsa
2 tomaattia
tilkka öljyä
3 rkl tomaattipyrettä
500 g paseerattua tomaattia
1 prk punaisia linssejä suolaliemessä
2 dl kuohukermaa
n. 2 dl vettä purkkien huuhteluun
suolaa
mustapippuria
n. 1 tl chilihiutaleita tai pätkä tuoretta chiliä
2 tl hunajaa tai sokeria
oreganoa
1 ptt tuoretta basilikaa

väliin
1 pss mozzarellaraastetta
1 pss emmentalraastetta
1 prk raejuustoa
(tuoretta basilikaa)
n. 12-15 lasagnelevyä
½ rs miniluumutomaatteja

Kuori ja silppua kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota ensin isossa kasarissa ensin sipuli, lisää sitten joukkoon porkkana, seuraavaksi kesäkurpitsa ja viimeisenä valkosipuli, ettei se pala. Kuullota välillä käännellen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kypsyneet. Lisää pannulle tomaattipyre ja kuullota pari minuuttia, lisää kuutioidut tomaatit, paseerattu tomaatti sekä purkinhuuhdevettä ja mausteet. Anna kastikkeen muhia hetken aikaa liedellä. Silppua basilika hienoksi silpuksi sillä välin. Huuhtele ja valuta linssit, lisää ne kasariin ja kaada joukkoon kerma. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää lopuksi tuore basilika. Maista, mausta tarvittaessa lisää. Huomioi, että juustoista tulee vielä suolaa.

Aloita kasaamaan lasagnea. Levitä uunivuoan pohjalle muutama kauhallinen kastiketta ja levitä päälle purkillinen raejuustoa. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista samoin, mutta lisää väliin emmentalin ja mozzarellan seosta. Lasagnelevyjä tulee kolmeen kerrokseen ja päällimmäiseksi kastiketta. Kastikkeen päälle levitetään vielä kerros juustoa ja puolitettuja minitomaatteja. Paista 175-asteisessa uunissa kiertoilmalla (tavallisessa 200c) n. 50 minuuttia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Tarjoile tuoreiden basilikanlehtien ja raikkaan salaatin kanssa.

Niin herkullista! Linssilasagne on kyllä yksi parhaimmista lasagneista, mitä voi tehdä. Toki jauhelihalasagne on klassikko, mutta se on niin yleinen, että kaipaa jo vaihtelua. Myöskin on kiva välillä kokeilla jotain uutta keittiössä, joka kohdallani tarkoittaa lihan jättämistä vähemmälle ruokavaliossa. Tuore basilika on ehdoton mauntuoja lasagnessa ja sitä suosittelen ehdottomasti laittamaaan lasagneen, tekipä sen lihalla tai kasviksilla. 

Resepti on julkaistu 5.3.2022 Karjalan Heilin ruokapalstallani. 

1.3.2022

Jääsuklaa

 

Jääsuklaa on lapsuuden klassikko, jota tehtiin erityisesti talviaikaan ja kenties synttäreille. Näihin supermakeisiin herkkuihin kannattaa ostaa pieniä foliomakeisvuokia, jolloin ne irtoavat vuoasta kaikkein parhaiten. 

250 g valkosuklaata
125 g kookosrasvaa
¼ dl tomusokeria

Paloittele suklaa. Pane suklaapalat, kookosrasva ja tomusokeri kulhoon, sulata vesihauteessa. Sekoita. Jaa jääsuklaa pieniin metallisiin karkkivuokiin. Anna kovettua mieluiten yön yli ja säilytä jääkaapissa. Halutessasi voit koristella puolikovettuneiden jääsuklaiden pinnat nonparelleilla. Jos ne koristelee heti vuokiin massan kaadettua, uppoaa koristeet pohjalle.

Makeaa, mutta hyvää! Nämä kannattaa tehdä kaikessa rauhassa, niin että on aikaa yön yli jähmettyä kylmässä. Teimme näitä joulukurssilla, mutta jähmettymisaika oli liian pieni.