Ihanat punaiset linssit maistuvat kasvislasagnessa |
Linssit ovat mainiota edullista ruokaa ja linssejä löytyy kaupasta vähän joka sorttia: keltaista, punaista, keltaista, vihreää ja mustaa, enemmän puuroutuvaa kuin muotonsa säilyttävää. Linssilasagnessa valmistetaan herkullinen kermainen ja yrttinen kastike punaisista linsseistä, joka valellaan lasagnelevyjen väliin juustojen kanssa. Runsasproteiininen lasagne riittää isollekin joukolle useammaksi päiväksi. Ruoka kestää hyvin myös pakastamisen. Teen tällä yhden kastikkeen taktiikalla kaikki lasagnet, koska ne ovat vaivattomia ja oikaisevat yhden vaiheen sekä kattilanpesun verran. Jauhelihasta tehdyn lasagneni reseptin löydät klikkaamalla tästä.
n. 8 annosta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
½ kesäkurpitsa
2 tomaattia
tilkka öljyä
3 rkl tomaattipyrettä
500 g paseerattua tomaattia
1 prk punaisia linssejä suolaliemessä
2 dl kuohukermaa
n. 2 dl vettä purkkien huuhteluun
suolaa
mustapippuria
n. 1 tl chilihiutaleita tai pätkä tuoretta
chiliä
2 tl hunajaa tai sokeria
oreganoa
1 ptt tuoretta basilikaa
väliin
1 pss mozzarellaraastetta
1 pss emmentalraastetta
1 prk raejuustoa
(tuoretta basilikaa)
n. 12-15 lasagnelevyä
½ rs miniluumutomaatteja
Kuori ja silppua kaikki kasvikset pieniksi
kuutioiksi. Kuullota ensin isossa kasarissa ensin sipuli, lisää
sitten joukkoon porkkana, seuraavaksi kesäkurpitsa ja viimeisenä
valkosipuli, ettei se pala. Kuullota välillä käännellen, kunnes
kasvikset ovat pehmeitä ja kypsyneet. Lisää pannulle tomaattipyre
ja kuullota pari minuuttia, lisää kuutioidut tomaatit, paseerattu
tomaatti sekä purkinhuuhdevettä ja mausteet. Anna kastikkeen muhia
hetken aikaa liedellä. Silppua basilika hienoksi silpuksi sillä
välin. Huuhtele ja valuta linssit, lisää ne kasariin ja kaada
joukkoon kerma. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää lopuksi tuore
basilika. Maista, mausta tarvittaessa lisää. Huomioi, että
juustoista tulee vielä suolaa.
Aloita kasaamaan lasagnea. Levitä uunivuoan
pohjalle muutama kauhallinen kastiketta ja levitä päälle
purkillinen raejuustoa. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Toista
samoin, mutta lisää väliin emmentalin ja mozzarellan seosta.
Lasagnelevyjä tulee kolmeen kerrokseen ja päällimmäiseksi
kastiketta. Kastikkeen päälle levitetään vielä kerros juustoa ja
puolitettuja minitomaatteja. Paista 175-asteisessa uunissa
kiertoilmalla (tavallisessa 200c) n. 50 minuuttia. Anna vetäytyä
ennen tarjoilua. Tarjoile tuoreiden basilikanlehtien ja raikkaan
salaatin kanssa.
Niin herkullista! Linssilasagne on kyllä yksi parhaimmista lasagneista, mitä voi tehdä. Toki jauhelihalasagne on klassikko, mutta se on niin yleinen, että kaipaa jo vaihtelua. Myöskin on kiva välillä kokeilla jotain uutta keittiössä, joka kohdallani tarkoittaa lihan jättämistä vähemmälle ruokavaliossa. Tuore basilika on ehdoton mauntuoja lasagnessa ja sitä suosittelen ehdottomasti laittamaaan lasagneen, tekipä sen lihalla tai kasviksilla.
Resepti on julkaistu 5.3.2022 Karjalan Heilin ruokapalstallani.