Valmistin itse
elämäni ensimmäisen oman kulitsan vasta vuosi sitten, vaikka sitä on tullut
maistettua ensimmäisen kerran jo lapsuudessa. Kulitsa on karjalainen, ortodoksisesta
ruokaperinteestä juurensa juontava perinneleivonnainen, jossa ei säästellä
raaka-aineissa. Se on omiaan paaston jälkeen tuomaan herkkuhetki ja kulitsaa
voi nauttia toisen pääsiäisherkun, pashan, kanssa. Itse kokeilin myös
voisipaisun kanssa ja hyvää oli niinkin. Kannattaa kokeilla, sillä kulitsa on
oikein herkullinen ja vähän erilainen tarjottava. Se myös säilyy pyhät oikein
hyvin ja on ainakin vaihtelua peruspullalle.
Kulitsan
sukulaisleivonnainen on italialainen panettone, jota tosin syödään jouluna ja
vuodenvaihteessa. Se lienee meille jopa tutumpi kuin kotoinen kulitsa, sillä
panettonea saa ainakin hyvinvarustelluista liikkeistä ja markkinoilta. Kulitsan
ja panettonen idea on paistaa se korkeareunaisessa, mielellään kapoisessa
vuoassa, jolloin leivonnainen kohoaa kauniin muhkeaksi. Itse koin
turvallisemmaksi paistaa pullani matalammassa kakkuvuoassa, jolloin silloinkin
se kohosi yllättävän korkeaksi. Mikäli teet kakun kapeaan, korkeaan vuokaan,
voit leikata pullan kerroksittain ja sitten siivuiksi kuin täytekakun. Näin
palasta ei tule liian suurta ja annostelu on helpompaa. Vinkin antoi toimittaja Baba Lybeck,
jonka reseptillä leivoin omankin kulitsani. Baba on muuten myös eräänlainen pääsiäisenä tarjottava kakku, se kohotetaan hiivalla ja kostutetaan esim. rommilla.
1 iso kulitsa,
vähintään 12 annosta
3 dl maitoa
30 g tuorehiivaa
0,5 g sahramia
1 rkl kardemummaa
50 g voita
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl (1 pss)
korintteja
½ dl mantelirouhetta
100 g hillottua
appelsiininkuorta
1 tl suolaa
10-12 dl
vehnäjauhoja
voiteluun kananmuna
koristeluun
kokonaisia manteleita
Lämmitä maito
kädenlämpöiseksi, murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on
liuennut. Lisää sahrami ja kardemumma. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa
sokeri ja kananmunat vaahdoksi ja sekoita vaahto maitoon. Lisää korintit,
mantelirouhe, appelsiininkuori ja suola. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja
jäähtynyt voi. Lisää loput vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes se on
kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina pehmeäksi. Kaada taikina
hyvin voideltuun pyöreään vuokaan (halkaisija 24-26cm).
Kohota kulitsaa
leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, vajaan tunnin ajan. Voitele kohonnut
kulitsa kananmunalla ja koristele pinta manteleilla. Perinteinen kuvio on
kirjoittaa manteleilla XB – kristus nousi kuolleista/kristus on ylösnoussut. Paista
uunin alatasolla 175 asteessa puolisen tuntia, peitä kulitsan pinta
leivinpaperilla tai foliolla ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Tarkista kypsyys, kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun. Jäähdytä liinan
alla, leikkaa viipaleiksi ja tarjoile pashan kanssa (leikkaa pashaa siivu
kulitsan päälle).
Hyvää! Kulitsa on todella tuhtia, sahrami maistuu kivasti (jos et tykkää sahramista, jätä suosiolla pois) ja onhan se jotain erilaista, mitä peruspulla. Nyt kun tätä blogipostausta kirjoitan, koronavirus riehuu Suomessakin ja saas nähdä, voiko edes pääsiäistä viettää perhepiirissä. Todennäköisesti ei voi. Niin jää sitten kulitsatkin leipomatta ja syömättä tältä vuodelta, mutta onhan resepti naputettu blogiin talteen, kun sen vuosi sitten oppilaille jo koeponnistin pääsiäisleivontakurssia varten. Tälle vuodelle ajatukseni oli opetella tekemään itse pashaa, sillä reseptejä siihen on mummon arkistoissa paljon. Kulitsan kanssa tarjotaan perinteisesti pashaa ja pitäisihän nämä kaksi taitoa osata yhdistää itse. Suosittelen muuten kaupasta ostamaan lieksalaista pashaa, joka on maustettu valkosuklaalla ja samppanjalla. Oletko kuullut koskaan kulitsasta tai maistanut sitä?
Resepti on julkaistu maaliskuun 2020 ruokapalstallani Heilissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti