22.7.2016

Britakakku mansikoilla ja raparperilla

Kesän ykkösherku on britakakku!
Martoilta tulee aina parhaat jutut ja niinpä tämänkin reseptin pohja on heiltä peräisin (kieliasu on omani). Osallistuin pari vuotta sitten Pohjois-Karjalan Marttojen kakkukurssille ja siellä tuli valmistettua elämäni ensimmäinen britakakku. Sen jälkeen näitä on tullut väännettyä niin kotona erinäisiin juhliin kuin jaettua reseptin ilosanomaa Kansalaisopiston kakkukurssillanikin. Ohje on jäänyt bloggaamatta aiemmin, sillä en saanut koskaan kakusta tarpeeksi nättiä kuvaa. Nyt juhannuksena luonnonvalossa ja tuoreiden mansikoiden avulla sekin onnistui ja resepti päätyy muidenkin kokeiltavaksi. Britakakku on ehdottomasti miun lempparikakkuni ja todella helppo valmistaa. Täytteeksi voi laittaa kaikkea mieleistään ja se maistuu ihanalta myös vetäydyttyään yön yli jääkaapissa (jos sitä edes jää säilöttäväksi...). Parasta se on kuitenkin juuri valmistuttuaan.

kakkupohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
marja-, hedelmä- tai raparperihilloketta
marjoja tai hedelmiä
2-3 dl kuohukermaa
sokeria tarvittaessa

Vaahdota pohjan voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet. Sekoita vaahdon joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperoidulle uunipellille. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia. 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes sokeri on liuennut vaahtoon, vaahto on erittäin kovaa ja kiiltävää. Levitä marenki esipaistetun pohjan päälle varovasti lastan avulla. Tee marenkiin pieniä huippuja. Ripottele pinnalle mantelilastut. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jäähdytä. 

Leikkaa kakkupohja kahteen yhtä suureen osaan. Nosta toinen levy varovasti kakkuvadille. Levitä päälle hilloketta ja kermavaahto (jos käytät makeita täytteitä, kermaa ei tarvitse sokeroida). Lisää halutessasi täytteen päälle marjoja tai hedelmiä. Nosta toinen levy täytteen päälle, koristele marjoilla ja humpsauta päälle tomusokeria. Tarjoile. 

Raparperihilloke
5 dl raparperipaloja
1 dl sokeria

Kuumenna raparperia ja sokeria pienessä kattilassa, kunnes raparperin rakenne alkaa hajota ja täyte tiivistyä. Valuta tarvittaessa ylimääräinen liemi pois. Jäähdytä ennen käyttöä. 
Itse jätän hilloiksi aina raparperimehun teosta ylijääneet perskat ja niin tälläkin kertaa kakkuun päätyi tuo ihana muhju. Sitä kannattaa maistella, ettei täytteestä tule liian makea.

Resepti: Pohjois-Karjalan Marttojen reseptivihkonen
Kuvat ja teko-ohjeet: Cebicin keittiössä

Mehevään ja rapeaan britaan käy täytteeksi erityisesti mansikat ja raparperi
Niin täydellistä! Kakkupohja on ihanan ohut, marenki makeaa ja rapeaa, raparperissa on pientä kirpakkuutta, kermassa pehmeyttä ja mansikoissa makeutta. Tämän parempaa ei kyllä kakku voi olla. Täytteeksi olen tainnut jopa joka kerralla laittaa raparperia, näin lopputulos ei ole liian lälly. Myös esim. passionhedelmä sopisi tähän hyvin. Käytännössä tähän voi upottaa juuri kaikkea mieleistään ja mitä sattuu saatavilla olemaan tai minkä sesonki parhaillaan on. Mansikoiden kanssa sopii päälle hyvin tomusokerihuntu, mutta se ei ole pakollinen - varsinkaan, jos lopputuloksesta on tulossa muutenkin hyvin makea. Mikäli seurueessa on pähkinä- tai manteliallergikkoja, voi mantelilastut jättää huoletta pois eikä niitä tarvitse lähteä millään sen kummaisemmin korvaamaankaan. Joko sie olet testannut britakakkua omassa keittiössäsi?

2 kommenttia:

  1. Juuri tänään tein Britan. Se on yksi suosikeistani. Täytteeksi sokerilla maustettua kermavaahto-creame fraiche -seosta ja metsävadelmia, joita tänä vuonna näyttää tulevan aivan älyttömästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vitsi, ranskankerma toisikin ihanaa raikkautta täytteeseen! Pitääkin seuraavalla kerralla laittaa sitä. Kiitos ideasta!

      Meillä mummolan vattupuskat on melkein tiensä päässä tuotannoltaan ja mehtävattuja on tullut jonkun verran. Mie en kyllä oo keräämään menossa, mutta porukat ovat näin raportoineet. Voi tulla miulle ostovatut.

      Poista