21.7.2016

Isoäidin juustoa ja mansikkaa

Kesäsalaatti! Mansikkaa ja paikallista juustoa
Viimeisen parin vuoden aikana olen päässyt herkuttelemaan useaan otteeseen Polvijärvellä, ihan lähellä, tuotetulla LiPan isoädin tuorejuustolla. Juusto tehdään vanhalla georgialaisella sukureseptillä eikä se sisällä säilöntä- tai lisäaineita.  Alunperin juustoa pääsi maistamaan vain parissa ravintolassa ja nyt sitä myydään mukaan Wanhan Kulman Puodissa Joensuun Surakan pihassa (samassa puutalokorttelissa, kuin Taitokortteli). Juustot ovat miun heikkouteni ja tämä iski kuin sata salamaa jo ensimaistolla. Koostumus on vähän mozzarellamainen ja maku vivahtaa suolaisuutensa ansiosta fetaan, mutta mihinkään muuhun tätä ihanuutta ei oikein voi verrata. Eräänä päivänä nappasin työmatkalla mukaan torilta mansikoita ja työpäivän päätteeksi kävin WKP:ssä ruokaostoksilla, josta hankin juuston lisäksi mukaan mm. paikallisen Panimo Honkavuoren oluen, mansikkamehua, hiivatonta luomuruisleipää ja jotain muutakin kivaa. Kannattaa tehdä lähiruokamatka Wanhaan Kulmaan ja samassa pihassa olevaan kesäravintola Wanhaan Aittaan, käydä syömässä Surakan baarissa, ostaa leipää Kotileipurin Herkkupajasta ja nauttia kakkukaffet Hilun Paikan kakkukahvilassa.

2 annosta

½ pkt LiPa isoäidin juustoa
250 g mansikoita
sitruunamelissaa (minttu tai basilikakin käy)

Putsaa mansikat ja lohko ne tarjoiluastiaan. Kuutioi juusto isoiksi paloiksi ja ripottele kuutiot mansikoiden päälle. Koristele annos tuoreilla yrteillä. Älä sekoita salaattia, ettei juusto värjäänny mansikkamehusta. Tarvittaessa tarjoile lisukkeena esim. mansikkabalsamicoa tai hyvää oliiviöljyä.

Aivan täydellinen makupari! Tuo juusto on niin hyvää, ettei mitään rajaa. Suolaisuus ja pehmeys sopii hyvin mansikan kaveriksi ja yrtit tuovat väriä sekä potkua. Salaattiin sain idean, kun kävimme syömässä Utran Uittotuvalla ennen Utran uuden teatterin ensi-iltanäytöstä. Siinä salattiin oli laitettu myös kurkkua ja tomaattia, mutta minä halusin tehdä tästä pelkistetymmän version. Facebook-feedin mukaan myös muutama kaverini on tätä testannut, kun jaoin kuvan heti salaatin valmistumisen jälkeen. Toivottavasti on maistunut muillekin :) Kun onnistut saamaan juustoa käsiisi, se sopii salaattien lisäksi myös pannulle, grilliin, pizzaan, burgereihin, suolaisen ja makean kanssa. Itse olen käyttänyt sitä juuri pizzassa (ja syönyt pizzeria Roihussa) kaverinaan esim. rucolaa ja paholaisenhilloa, broilerin kanssa salaatissa, burgerissa jne. Ihan huikea tuote. Eikä tämä ole maksettu mainos, vaan puhdasta iloa lähiruoasta ja pientuottajien herkuista!

Jos et löydä tätä juustoa, niin kokeile tilalla vaikka Valion kotijuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti