Muhkea ja mehevä suolainen boston maistuu sipuleille |
Keväällä paistoin ensimmäisen makean bostonpullani ja siitäpä idea jäi kytemään suolaisena versiona. Yleensäkin pidän enemmän suolaisesta ja enemmän suolaisia juttuja tulee omassa keittiössäkin leivottua. Juhannuksen seutuun olin perheen kanssa maalla ja ruokittavana oli useampi suu, joten päätin toteuttaa visioni suolaisesta herkusta, joka on helppo ottaa uintiretkelle mukaan rantaan ja joka maistuu muutenkin suolaisena herkkuna helteessä. Tuorehiivan avulla leipominen on palkitsevaa, kun huomaa taikinan kohoamisen salamannopeasti aineksien yhdistämisen jälkeen - tosin onnistuu tämä hyvin kuivahiivallakin. Täytteenä on runsaasti uutta Valion kevätsipuli-tuorejuustoa ja taikinaan sujahti mustavalkosipuli-tuorejuustoa ja hauskana huomiona mainittakoon se, että nuo tuorejuustot valmistetaan kilometrin päässä kotoani Joensuun meijerillä! Vinkki: lue lisää Valio Violan arvonnasta!
1 iso boston ja n. 20 annoskiekkoa tai 2
isoa bostonia
taikina
5 dl maitoa (Valio, laktoositon)
100 g mustavalkosipuli-tuorejuustoa (Valio Viola, laktoositon)
50 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1½ tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
50 g voita sulatettuna (Valio, laktoositon tai ½ dl rypsiöljyä)
2 dl kaurahiutaleita
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
täyte
200 g kevätsipulituorejuustoa (Valio Viola, laktoositon)
1 kevätsipulinipun vihreät varret
½-1 punttia basilikaa
mustapippuria myllystä
2 dl mustaleima-emmentalmurua (Valio, laktoositon)
koristeluun
1 kananmuna
1 dl auringonkukansiemeniä
lisäksi
n. 26 cm kakkuvuoka
viineri- tai muffinsivuokia
Valmista ensin taikina kohoamaan. Mittaa
maito ja mustavalkosipuli-tuorejuusto isoon leivontakulhoon, joka kestää mikron.
Kuumenna seosta mikrossa, kunnes se on kädenlämpöistä (n. 37c). Murusta
joukkoon tuorehiiva, lisää mukaan suola ja siirappi. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet
ja sekoita tasaiseksi, aloita alustamaan joukkoon vehnäjauhoja kädellä
vaivaten. Lisää alustuksen loppupuolella myös sulatettu voi (tai rypsiöljy) ja
vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa nätisti kulhon reunoista ja taikina on
kimmoisan pehmeää. Älä käytä liikaa jauhoja, ettei lopputulos ole liian kova ja
kuiva. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa reilu puoli tuntia tai kunnes
taikina on vähintään kaksinkertainen.
Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja
kaulitse siitä jauhotetulla pöydällä iso, noin 1 cm paksuinen suorakaiteen
mallinen levy. Notkista pari purkkia kevätsipuli-tuorejuustoa lusikalla
vatkaamalla ja levitä tuorejuusto tasaisesti taikinalevyn pohjalle. Hienonna
kevätsipulin vihreät varret hienoksi silpuksi ja hienonna reilusti tuoretta
basilikaa. Ripottele vihersilput tasaisesti tuorejuuston päälle ja rouhi
pinnalle mustapippuria myllystä. Levitä päälle vielä ohuelti murustettua
mustaleima-emmentalia. Kääri taikinalevy rullaksi pitkältä sivulta ja leikkaa
rullasta 6-10 kappaletta n. 5 cm korkeita paloja. Aseta kakkuvuokaan
leivinpaperi ja asettele leikkauspinta ylöspäin taikinapalat vuokaan. Minun
vuokaani meni 7 muhkeaa taikinakääröä ja lopusta rullasta leikkasin n. 1 cm levyisiä
kiekkoja, jotka asettelin kohoamaan viinerivuokiin. Anna taikinan kohota vielä
puolisen tuntia vuoissa ja lämmitä sillä välin uuni 200-asteiseksi. Voitele
bostonin pinta kananmunalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista
uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes boston on saanut kauniin kullankeltaisen
pinnan ja taikina on paistunut kypsäksi, kokeile kypsyyttä tikulla. Kiekkojen
paistoaika on 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile mieleisen tuorejuuston
tai voin kera.
Sämpylätaikinan väliin kääritään Valion kevätsipuli-tuorejuustoa, kevätsipulinvarsia ja basilikaa |
Täytteessä maistuu mukavasti kevätsipuli niin tuorejuustona kuin tuoreina varsina. Basilikaa ja muita tuoreyrttejä voi hienontaa reilusti mukaan tuomaan makua ja väriä. Myös juustoraastetta kannattaa ripottaa väliin sitomaan täytettä ja maustaahan se myös. Vahvat juustot toimivat paremmin, kuin perusleivänpäälliset. Loput juustomutut voi ripotella annospalojen päälle viinerivuokiin.
Isot taikinapalat kasataan uunivuokaan ja pian herkku täyttää koko vuoan |
Taikina on sen verran iso, että siitä saa yhden ison bostonin lisäksi reilun kymmenkunta pienempää annoskiekkoa, jotka on myös helppo pakata retkelle mukaan. Mikäli vuokia on useampia, voit paistaa myös kaksi bostonia. Bostonin voi myös pakastaa ja se kannattaa säilyttää jääkaapissa tarjoilun välillä. Boston kannattaa leikata annospaloiksi terävällä veitsellä kakun tapaan ja siitä riittää kevyesti syötävää jopa parikymmentä palaa. Näin bostonia kannattaa valmistaa myös isompiin juhliin tarjottavaksi tai siitä riittää syötävää useamman päivän ajaksi. Annoskiekot maistuvat sellaisenaan ja bostonin leikkauspinnoille voi sipaista kevyesti tuorejuustoa tai voita.
Vuoassa paistettu boston on helppo ottaa retkelle mukaan |
***
Yhteistyössä Blogirinki ja Valio Viola |
Ompas retkeilyyn houkutteleva kuva tuo viimeinen. Rakastan makeaa bostonia, luulen että rakastaisin suolaista versiotakin.
VastaaPoistaKiitos! Noin mummolassa on pakattu koko ikäni eväskori. Ripakin jo paikattu 😊 Kokeile ihmeessä suolaisenakin! Tosi hyvää oli 😊
Poista