Nyhtökauraa vegaanisena pastakastikkeena |
I want to believe -kuva sai nauruhermot kutkuamaan, kun Facebookin Sipsikaljavegaaneissa haikailtiin kaihoisasti nyhtökauran perään. Itse olen onnistunut tähän mennessä saamaan ostoskoriini kerran nyhtökauraa ja kokkailin pitkästä aikaa täysin vegaanista ruokaa. Omina nuoruusvuosinani olin lakto-ovovegetaristi ja usein omat kasvisruokani sisältävät edelleen jotain eläinperäisiä tuotteita, lähinnä joko juustoa tai kermaa. Oli siis varsin miellyttävä kokemus tehdä täysin kasvista. Ja kasviskasvisruokaa on blogini lukijoilta tullutkin toiveena, joten tässäpä on meikäläisen kokeilu! Hyvää oli ja pitääpä jatkossakin pitää silmät auki nyhtökauran varalta. On meinaan hyvä tuote. Joko sie olet löytänyt nyhtökauraa, vai oletko bongaillut vain tuotelappuja tyhjiltä hyllyiltä?
4 annosta
250 g maustamatonta nyhtökauraa
rypsiöljyä paistamiseen
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa (Mutti)
1 iso porkkana
½ suippopaprika
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
ripaus sokeria
tuoretta oreganoa
tuoretta basilikaa
spaghettia (kananmunatonta vegaanille)
Kuullota nyhtökauraa kevyesti paistinpannulla tilkassa
öljyä ja mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla. Siirrä nyhtökaura
lautaselle odottamaan ruoan valmistumista. Valmistele kasvikset: silppua sipuli
ja valkosipuli, raasta kuorittu porkkana ja kuutioi paprika. Kuullota öljyssä
sipuli, valkosipuli, porkkanaraaste ja paprikakuutiot. Kun kasvikset ovat
pehmenneet, lisää pannulle tomaattimurska ja tarvittaessa tilkka vettä. Mausta
seos suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria (huomioi nyhtökauran
mausteet). Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä. Laita pasta kiehumaan
pakkauksen ohjeen mukaisesti suolattuun veteen. Pari minuuttia ennen pastan
kypsymistä lisää kastikkeen joukkoon reilusti hienonnettua tuoretta oreganoa ja
basilikaa sekä pikapaistettu nyhtökaura. Anna nyhtökauran lämmetä. Valuta pasta
ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Tarjoile yrttisilpun kanssa. Mikäli haluat
makuun pyöreyttä, lorauta mukaan vaikka soijakermaa tai kruunaa annos ranskankermaa
vastaavalla kaurapohjaisella tuotteella. Nyhtökaura ei säikähdä sitäkään, jos
lisäät ruokaan eläinperäisiä tuotteita.
Nyhtökaura oli hyvää! |
Hyvää oli! Koostumukseltaan nyhtökaura muistuttanee lähinnä possua,
maku on kauran ja papujen ansiosta omanlaatuinen ja suutuntuma on mukavan
pureskeltava. Ei se kaurapuurolta mielestäni maistunut, kuten jotkut ovat
kommentoineet. Koska raaka-aine on valmiiksi kypsää, riittää sille pelkkä nopea
kuumennus. Esimerkiksi kastikkeen sekaan se lisätään juuri ennen tarjoilua ja
wokatessakin muutaman minuutin pikapaisto riittää mainiosti. Kun onnistut
saamaan nyhtökauraa, kannattaa pakkauksen reseptiikka lukaista läpi. Ainakin
poroton käristys vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta! Ystäväni Hellapoliisi Kati
Jaakonen (julkaistiin reilu vuosi sitten Katin ja muiden bloggaajien kanssa yhteinen reseptikirjakin!) julkaisee syksymmällä myös nyhtökaura-keittokirjan. Päätin yhden
kokkailukerran perusteella, että nyhtökaura on tullut jääkaappiini
vakiovieraaksi. Käytännössä nyhtiksellä voi korvata ruoasta kuin ruoasta
lihatuotteet tai se tuo kivaa vaihtelua soijasuikaleisiin tai muihin
kasviproteiineihin. On mukava kokeilla aina uusia makuja ja juttuja!
En ole vielä kerennyt testata, mutta ehdottomasti kiinnostaa. Pitääkin lisätä samantien ostoslistalle, että muistaa seuraavalla kerralla kaupassa tsekata tarttuuko mukaan vai ammottaako hylly ko.kohdalta tyhjyyttään :D
VastaaPoistaEn kyllä ole valitettavasti saanut tätä vielä toiste 😢
PoistaPappa kokkas mammalle lisäten reseptiin ruokakerman, aurajuustoa ja pastana oli gorgonzola juustolla ja pähkinällä täytettyjä tortellineja. Erittäin hyvää oli!
VastaaPoista