Pekonipastan voi tehdä myös broileripekonista |
Spaghetti alla carbonara on tunnettu italialainen
pastaruoka, joskin se tehdään oikeaoppisesti vain guancialesta (italialainen
savustamaton suolattu possunposki), pecorino-juustosta ja kananmunan
keltuaisista. Muualla maailmassa carbonaraan lorautetaan usein kermaa, jolloin
ruoka saa lisää mehevyyttä, mutta Italian mammalle tätä ei kannata kertoa.
Kotoisasti pasta carbonaraan voi käyttää pekonia ja parmesaania tai grana
padano –juustoa, joita on pecorinoa helpommin saatavilla pienemmistäkin
kaupoista. Ja koko ruoka kruunataan runsaalla mustapippurilla. Pasta carbonaran
voikin suomentaa miilunpolttajan pastaksi, kun mustapippurin sanotaan
merkanneen miilunpoltossa syntynyttä tuhkaa, joka väritti pastan
mustapilkulliseksi. Nyt puolestaan pekoni on kokenut muodonmuutoksen saadessaan rinnalleen siipikarjasta valmistetut pekonit, eli broileri- ja kalkkunapekonit. Kalkkunainen on kaikkein vähärasvaisinta (ja odottaa pakastimessani) ja hieman sitä rasvaisempaa, joskin lähes terveystuotetta, on broileripekoni. Testasin valmistajalta saatua broileripekonia yhteen lempiruoistani. Kiitos vaan, hyvin upposi!
Koska keittiössä on lupa säveltää, voi carbonaraakin
tuunata mieleisekseen. Minä tykkään tehdä mehevää pastaa, jossa on mukana
kermaa, yrttejä ja sipuleita. Ehkäpä ruokaa pitäisikin kutsua ennemmin
pekonipastaksi, mutta ei se nyt niin nöpönuukaa ole. Oheinen pastaresepti on hyvä
pohja helppoon pekonipastaan ja sitä on tullut varioitua viime vuosina suuntaan
jos toiseenkin. Aineksia voi heitellä pataan oman maun ja mieltymyksen mukaan,
kunhan vain muistaa olla kypsentämättä ruokaa liikaa ja siinä on oltava
tarpeeksi pekonia. Kuten ystäväni ovat ennenkin kuulleet, pekoni on rakkautta.
2 tuhtia annosta
120 g broileripekonia
voita paistamiseen
2-3 kevätsipulia varsineen
1-2 valkosipulinkynttä
3 kananmunan keltuaista
1 dl kuohukermaa
100 g parmesaania raastettuna
ruohosipulia tai persiljaa
reilusti mustapippuria myllystä
(ripaus merisuolaa myllystä)
150 g spaghettia
Erottele kananmunista keltuaiset kulhoon (käytä
valkuaiset vaikka marenkiin, ohje marenkeihin blogissani) ja vispaa rakenne
kevyesti rikki. Lisää joukkoon kerma, hienolla terällä raastettu parmesaani
sekä valkosipulinkynsiä oman maun mukaan. Hienonna yrtit pieneksi silpuksi ja
sekoita mukaan. Mausta seos tarvittaessa kevyesti suolalla, ota huomioon
pekoniseoksen ja parmesaanin suolaisuus sekä rouhi mukaan lisää mustapippuria.
Reilu mustapippuri kuuluu pasta carbonaraan! Ruskista broileripekoni voinokareen
kanssa paistinpannulla. Kun broileripekoni alkaa olla ruskistunut, ota osa
pekonista erilleen koristelua varten ja lisää loppujen joukkoon pannulle
hienoksi silpuksi varsineen pilkottu kevätsipuli ja anna sen kuullottua
kevyesti. Mausta seos mustapippurilla. Keitä spaghetti al denteksi pakkauksen
ohjeen mukaan isossa kattilassa. Sekoita valutetun pastan joukkoon
broileripekoni-sipuliseos ja liemi. Käytä kattila nopeasti kuumalla levyllä
koko ajan sekoittaen, että rakenne tukevoituu hieman, mutta älä anna
keltuaisten kypsyä. Pasta carbonaran kuuluu olla mehevää ja mieluummin hieman
juoksevaa, kuin tanakkaa. Annostele pasta lautasille, koristele yrteillä ja
ripottele pinnalle ruskistettua broileripekonia. Rouhi päälle vielä lisää
mustapippuria ja tarjoile välittömästi.
N-A-M-N-A-M! Ihan parasta ruokaa on carbonara ja vaikka normaalisti se on tullut tehtyä perinteisestä pekonista, ei tämä broileriversio ollut yhtään hullumpaa. Broileripekoni on vähärasvaisempaa (n. kolmasosa possupekonista), joten ehkä sen valmistamiseen pannulla kannattaa käyttää tilkka öljyä tai pieni nokare voita, ettei se kuivetu liikaa ja pyörii pannulla nätisti. Itseasiassa broiskupeksu maistuu aika paljon kanakebabilta ja on tunnistettavissa selkeästi broileriksi. Ja sitä voi tarjota sellaisillekin, jotka eivät possua syö tai tykkää tavallisesta pekonista. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuote ja ainakin mie tulen sitä käyttämään jatkossakin. Koska pekoni vaan on niin hyvää aina. Ja kaikessa. Ja ikuisesti.
Kalkkunapekonista olin kuullut, broileripekonista sen sijaan en. Mielenkiintoista.
VastaaPoistaJoo sitä on ollut vasta pari kuukautta myynnissä, eli melko tuore tapaus onkin 😊 Kannattaa kokeilla!
Poista