21.9.2015

Lihapiirakka

Klassinen ja jopa retro levylihapiirakka
Meillä on syöty lihapiirakkaa tai levylihapiirakkaa tai peltilihapiirakkaa niin kauan kuin muistan, niin mummoni kuin äitini tekemänä. Ja sitten olen vääntänyt sitä itsekin jo ikuisuuden. Tämä mummoni reseptillä tehty lihapiirakka on luotto-ohjeeni ja julkaistu vuonna 2009 arkistoblogissani, josta päivittelen ohjeen viimeinkin myös tänne. Tähän käytössä olevaan blogiin se on jotenkin jäänyt vaiheeseen, vaikka kuvatkin on olleet olemassa jo kauan - onneksi, sillä nämä uudet kuvat ovat huomattavasti paremmat, joskin vanhemmat kuvat näyttivät kotikutoisemmilta ja taikina vähän ilmavammalta. Nyt tämä retroherkku sai viikko sitten uuden nousun, kun Hanna G. julkaisi ylistyskirjan jauhelihalle ja Sivumaku-blogin Jani bloggasi siitä levylihapiirakan - 80-lukulaisittain kaupan pakastetaikinaan tehtynä. Tuntui, että some räjähti taas ja kuinka monelle tulikaan puskista se, että lihapiirakkaa voi tehdä ihan itsekin. Suosittelen kyllä tekemään taikinan kuitenkin itse, sillä se on huomattavasti paremman makuista ja se valmistuu nopeammin, kuin pakastelevyt sulavat. Näissä kuvissa ohje esiintyy puolikkaana, eli tein miniversion. Kun teet alla olevan reseptin mukaan, saat puolikkaan pellillisen tätä todellista lohturuokaa. Milloin sinä olet viimeksi leiponut tai syönyt tätä? :)

½ pellillistä

taikina
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
250 g maitorahkaa

täyte
400 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
(½ lihaliemikuutio)
2-4 kananmunaa
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
vajaa kananmuna

koristeluun
loppu kananmuna
pieni pala taikinaa
pieniä koristemuotteja

Nypi kylmä voi ja vehnäjauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Laita se jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistumisen ajaksi.

Keitä kananmunat koviksi, noin 8 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja pilko hakkelukseksi. Keitä riisi suolalla tai lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi, noin 10 minuuttia. Mikäli riisiin jää vettä, kaada se pois. Ruskista jauheliha paistinpannulla omassa rasvassaan ja lisää kypsymisen loppupuolella pannulle myös hienoksi silputtu sipuli. Ruskista kunnolla ja mausta suolalla sekä pippurilla. Sekoita yhteen jauheliha-sipuliseos, kypsä riisi ja kananmunahakkelus. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Vispaa kananmunan rakenne rikki haarukalla ja kaada reilu puolet munasta täytteen joukkoon, sekoita tasaiseksi. Jätä loppu kananmuna odottamaan piirakan voitelua.

Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se jauhotetun leivinpaperin päällä (älä käytä liikaa jauhoja, ettei taikina kovene liikaa) uunipellin kokoiseksi levyksi. Leikkaa reunat tasaiseksi ja säästä taikinan jämäpalat koristeita varten. Levitä täyte vajaalle puolikkaalle levylle, jätä reunoihin noin 1-2cm vapaata tilaa. Voitele reunat vedellä, nosta loput taikinasta täytteen päälle leivinpaperin avulla. Nipistä reunat kiinni vaikka haarukan avulla tai taittele ne piirakan alle. Kaulitse loput taikinasta ohueksi ja ota siitä muotilla erilaisia kuvioita piirakan päälle tai leikkaa taikina ohuiksi tangoiksi, joista muotoillaan ristikko piirakalle. Liimaa koristeet vedellä piirakkaan. Pistele ilmareiät haarukalla ja voitele pinta lopulla kananmunalla. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin kullanruskean värin ja pohja on kypsynyt. Tarjoa lihapiirakka hieman jäähtyneenä. 

Lihapiirakan voi koristella taikinakuvioilla
Klassinen herkku, joka tuo mieleen lapsuusmuistot! Maistuu kyllä hyvälle, varsinkin kun tätä muistaa tehdä aivan liian harvoin. Ainakin minun lapsuudessani lihapiirakka oli usein juhlatarjottavaakin, vaikka ehkä useimmiten sitä syötiin viikonloppuisin parempana iltaherkkuna tai siellä mummolassa käydessä. Ja jouluisin! Lihapiirakat kuuluvat jouluun! Itseasiassa teininä olin pari vuotta kasvissyöjä ja se homma kaatui serkkuni luona vieraillessa, kun äitinsä otti uunista lihapiirakan. Minä olen tottunut keittiössäni ehkä hieman vähempään täytteeseen, niin käytän tuohon yllä olevaan taikinamäärään oikeasti jauhelihaa vain 250 grammaa ja ison sipulin sekä suunnilleen desin riisiä. Kananmunia saa makuuni olla reilusti, joten sekin oman maun mukaan. Silloin myös taikinan määrä suhteessa täytteeseen on enemmän balanssissa, mutta muhkeasta tykkäävien kannattaa tehdä resepti ohjeen mukaisena. Täytteeseen voi laittaa puolikkaan paketin pekonia, kuten mummoni usein teki tai siihen voi sekoittaa mehevöittäjäksi tuorejuustoa (erityisen hyvää on valkosipulinen) tai aurajuustoa, kuten minä joskus laitan tai lisätä mieleisiään mausteita, kuten paprikajauhetta. Minulle tässä kuitenkin ovat tärkeintä selkeät maut ja se lapsuuden tuttu maku.

Lihapiirakan voi koristella pienillä taikinakuvioilla
Lihapiirakan voi koristella ennen paistoa piparimuoteilla taikinasta otetuilla koristeilla, tähän miniversiooni käytin pientä sienimuottia. Ohjeen mukaan tehtyyn sopii isommatkin koristeet, kun sen pinta-ala on huomattavasti suurempi. Perinteinen tapa on kuitenkin leikata taikinapyörällä aaltoreunaisia ohuita taikinatankoja ja asetella ne ristikkokuvioon. Palat kannattaa liimata vedellä kiinni, etteivät ne rupea irvistelemään uunissa. Muuten perinteinen tapa lihapiirakan tarjoiluun on tarjota se hyvän lihaliemen kanssa lautaselta. Mie en ole tätä kokeillut muistaakseni koskaan, sillä parasta tämä on ihan sellaisenaan tai mukulana maitolasillisen kanssa. Näissä kuvissa näkyvä musta levy on mummolan ikivanha uunipelti, joka on ihanasti ruostunut ja muhkuroilla. Sain isomman matalareunaisen ja uunipannun, jotka ovat täysin valokuvaustaustoisiksi, sillä eiväthän ne nykyisiin sähköuuneihin mahdu. Olin kerennyt kysellä patinoituneita peltejä leipomoistakin, kunnes maalla käydessäni äitini antoi nämä minulle asiasta tietämättä. Eipä ollut tullut miullekaan mieleen, että sieltähän näitäkin voisi löytyä... 

18 kommenttia:

  1. paras pohja on rahka-voi pohja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Sen takia tämä onkin niin hyvää :) Ne kauppataikinat on jotenkin kumisia.

      Poista
  2. Ihanaa herkkua,heti ohje talteen ja tekemään...

    VastaaPoista
  3. Hyvä hyvä! Käyhän sitten kertomassa, miten maistui! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvältä maistui,lisäsin valkosipulia ja tavallista sipulia,kun tykkään niin paljon sipuleista.Avomies osallistui sen verran,että teki koristeet päälle...

      Poista
  4. Hyvältä maistui. Täytyy kokeilla joskus myös pullataikinamaisella pohjalla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että maistui :) mulla on jossain yks taikinaresepti, joka olis enemmän pullamainen. Pitääkin etsiä! Se kävis lihatäytteelläkin. Olen tehnyt vaan riisillä ja makeaa marjoilla. Oiskohan perinneleivonnaisten kokkosten pohja.

      Poista
    2. Hyvä kuulla, että maistui :) mulla on jossain yks taikinaresepti, joka olis enemmän pullamainen. Pitääkin etsiä! Se kävis lihatäytteelläkin. Olen tehnyt vaan riisillä ja makeaa marjoilla. Oiskohan perinneleivonnaisten kokkosten pohja.

      Poista
  5. On kyllä herkullisen näköinen piirakka. Ja muutenkin kiva bloggaus.

    VastaaPoista
  6. Meidänkin perheessä juuri lauantai-illan ratoksi tehtiin tätä "retropiirakkaa" ja oli kyllä niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin taivaallisen hyvää. Toi kyllä ne lapsuusmuistot jostain 80-luvun alkupuolelta, kun tätä tehtiin meillä usein viikonloppuisin. Aluks meinasin lisätä valkosipulia, chiliä yms., mut onneks en lisännyt - sithän se ei ois enää yhtään maistunut lapsuudelta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, maku olisi ihan erilainen tuunattuna. Perinteikkyys on välillä hyvästä :)

      Poista
  7. Nammmmm tuli ihan super hyvää! Kiitos reseptistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että maistui! Se näytti myös hyvältä :)

      Poista
  8. Itsellä tulee monesti lauantaisin tätä tehtyä :) Äiti nimittäin silloin yleensä teki ja saunan jälkeen oli ihanaa kylmän maidon kanssa sitä syödä! Kyllä mua nauratti, kun luin tämän "uudelleen" tulosta :D

    Täältä löytyy meikäläisen piirakka :) http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2013/10/tellervo-koiviston-lihapiirakka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kuulunut monessa talossa saunaillan herkuksi ja yleensä vielä syksyllä tai talvella erityisesti :)

      Kieltämättä yllätti tämän ruokalajin pinnalle pulpahdus, kun niin perusjuttu kuitenkin. Mutta niinhän näissä tuppaa käymään, koskaan ei tiedä mikä nousee suosioon :)

      Poista
  9. Hei, en ole koskaan tällaista lihapiirakkaa saanut/maistanut mutta tämä vaikuttaa ehdottomasti tekemisen arvoiselta ja ajattelinkin tarjota tuleville ruotsin vieraille iltapalaksi. Onko tätä tapana syödä "pelkästään" tällaisena vai passaako lisukkeeksi esim salaatti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk, nyt tulee vastaus myöhässä! Sori! Mutta hyvin voi tarjota salaatin kaverina :) Ennenvanhaan tämä on tarjottu lihaliemessä, mutta itse söin salaatin kanssa lounaaksi.

      Poista