1.9.2015

Varhaiskaalisalaatti

Mehevä varhaiskaalisalaatti
Arkistojen aarre pääsee esiin, eli neljä vuotta sitten pääsin vieraaksi paikallistelevision Kokkaa ja soppaa -ohjelmaan ja teimme kokki Tarmo Waseniuksen kanssa liekitettyä sorsanrintaa ja karitsanfilettä sekä paistettuja perunoita. Ruoan lisukkeeksi teimme tätä hauskaa kaalisalaattia, tai ainakin tämän tyylistä. Tämä on mutu-tuntumalla keväällä 2012 sävelletty salaatti, joka oli oikein mehevää ja maukasta. Jos mielikuvasi kaalisalaatista on se koulun rutikuiva ja mauton versio, niin suosittelen kokeilemaan tätä. Itse olen viehtynyt hapokkaisiin ja vähän etikkaisiin ruokiin, joten minulle tämä sopii kuin nakutettu. 

4 annosta

1 pieni varhaiskaali
(omena)viinietikkaa
sokeria
suolaa
½-1 rs kirsikkatomaatteja

Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi ja murskaa rakennetta esim. puolukkasurvimella kattilassa, kunnes kaalista alkaa irrota nestettä. Lisää kaaliin loraus etikkaa ja ripaukset suolaa sekä sokeria. Sekoita hyvin ja maista, mausta tarvittaessa lisää. Kaalissa saa olla makua, suola ja sokeri tasapainottavat etikkaisuutta ja lopputuloksen tulee olla tasapainoinen, etikan ei tule puskea liikaa läpi. Anna salaatin maustua kylmässä ennen tarjoilua. Puolita kirsikkatomaatit juuri ennen tarjoilua ja lisää ne salaatin pinnalle. Mikäli salaattikulhossa on paljon kaalista irronnutta nestettä, sen voi varovasti kaataa pois ennen tomaattien lisäämistä. Salaatti on oiva lisuke esim. grilliruoalle.

Hyvä lisuke! Kannattaa olla tuon kaalin mehustamisen kanssa varovainen, ettei kaalimurskaa tarvitse kaapia pois pitkin keittiötä. Suosin puista survinta ja kattilaa, jonka päälle voi tarvittaessa heittää leivinliinan. Telkkarissa taisin tehdä tämän kaulimen avulla leikkuulaudalla, jolloin lopputulos ei ollut ehkä ihan niin siisti. Nyt kun kaupassa on pieniä kaalinkeriä ja suippokaaleja, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla. Yksinkertaiset asiat ovat usein juuri niitä parhaita! 

Tämä kuva on siis vuodelta 2012 ja FB:n kautta tallennettu, alkuperäinen kuva on hukkunut jonnekin tietokoneiden vaihtamisen takia. Kuva on otettu mummolassani ja tuo salaattikulho on yksi lemppareistani, taitaa olla Arabian ikivanhaa tuotantoa. Mummolassa kokatessani tuo kulho on aina pakko saada käyttöön. Mutta siihen ei voi tehdä yhtä juttua: kermaviilikastikkeella kruunattu vanhanajan kanamunasalaatti on pakko tehdä aina siihen kahvalliseen, pyöreämpään kulhoon, johon mummokin sen aina teki. Jotkut asiat ovat keittiössä pyhiä ja minulle se kulminoituu tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti