16.9.2015

Vadelmavispipuuro

Vispipuuron voi valmistaa myös muista marjoista, kuin puolukasta. Vattu käy hyvin!
Kuten moni varmasti tietää, minulle ei maistu perinteinen puolukasta tehty vispipuuro yhtään. Sitä on tullut syötyä lapsena niin usein, että ainakaan viimeiseen 10 vuoteen en ole sitä vapaaehtoisesti nauttinut. Muutama vuosi sitten sain ahaa-elämyksen, kun tajusin että vispipuuron voi tehdä myös muusta, kuin puolukasta. Koska en syö samoista yliannostussyistä myöskään mannapuuroa tai -velliä, niin mannasuurimopakettia ei ole kaapissani näkynyt kuin vasta nyt. Ensimmäisenä päätin testata lempimarjaani vadelmaa tähän, mutta mielessäni ovat pyörineet myös mansikka, mustikka ja raparperi, jopa tyrnimarja. Maku vattuvispissä on ihan ok, mutta näköjään se onkin koostumus, joka minulla tässä tökkii - ja pidän siis paljon myös puolukasta. Eli tämä olisi ollut mieleisempää minulle ilman vatkaamista, jolloin puuron väri on myös huomattavasti tummempi. Annan kuitenkin vielä vispipuurollekin mahdollisuuden, sillä johonkinhan tuo ryynipaketti on käytettävä ja hirveästi muita ideoita ei ole... Onko sinulla?

4 annosta

5 dl laimennettua sekamehua 
200 g vadelmia
½-1 dl sokeria
½ tl suolaa
3/4 dl mannasuurimoita

Kuumenna mehu kiehuvaksi kattilassa ja lisää joukkoon vatut, suola sekä sokeri. Huomioi sokerin määrässä, onko mehu kuinka makeaa ja ovatko vatut pakastettu sokerin kanssa. Keitä muutama minuutti, kunnes vatut ovat hieman hajonneet. Lisää joukkoon koko ajan vispaten mannaryynit. Keitä miedolla lämmöllä puuroksi noin 10 minuuttia, sekoittele puuroa ettei se pala pohjaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Voit halutessasi jäähdyttää vispipuuron jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile vispipuuron kanssa maitoa, kermatilkka tai vaikka turkkilaista jogurttia.

Ihan ok. Vispattua puuroon tulee omanlainen rakenteensa ja se saa jostain myös pienen karvauden, jota ei kyllä maistunut pelkiltään puuroa maistettaessa. Minä söin tätä turkkilaisen jogurtin kanssa, joka kävi hyvin yhteen puuron kanssa, sokeria ei tarvinnut mielestäni päälle ripotella ollenkaan. Käytännössä tämän reseptin voi toteuttaa millä tahansa marjalla ja tarvittaessa sekamehun tilalla voi käyttää vettä tai muita mehuja.

Vadelmavispipuuro maistuu sellaisenaankin

6 kommenttia:

  1. Ihanan värinen puuro! Mannaryyneillä voi leivittää, ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Väri oli kyllä kaunis. Mulla on tällä viikolla ollut selkeästi joku punainen viikko, kun melkein kaikki reseptit ovat punaisia :D

      Tuota leivittämistä en olekaan kokeillut mannaryyneillä, niin harvoin tulee käytettyä panerointia missään. Mutta voisihan sillä kakkuvuoankin jauhotella! Kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Ahvenanmaan pannukakkua?
    Kaunis annos..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, kiitos! Miksipäs ei voisi tehdä sitäkin, se on varmaan ollut se alkuperäinen tapa tehdä tuota kun riisiähän tänne ei ole saatu kuin vasta lyhyemmän aikaa mannaan verrattuna. Mie olen aina tehnyt riisipuurosta Ahvenanmaan pannarin, mutta seuraavan kerran kokeilen mannapuurolla.

      Poista
  3. Ootkos koittanut ruisjauhosta tehtyä vispipuuroa? On muuten hyvää. Samaan tapaan tehään kuin mannaryyneistäkin, mutta niiden tilalla ruisjauhoa ja haudutellaan noin 15-30 minuuttia. Sitten jäähdytys ja vatkaus. Voi käyttää mustikkaa, puolukkaa omenaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! En ole koskaan kokeillut tai syönyt tuollaista versiota. Ehkä jotain puolukkaruispuuroa joskus, mutta sitä ei ole vatkattu lainkaan. Laitetaanpas testilistalle!

      Poista