18.9.2015

Punaherukkapiirakka

Punaherukkapiirakka
Olin syyskuun alussa maalla ja mummolan herukkapensaiden satoa tuli käytettyä leivontaan. Halusin tehdä nopeaksi kahviherkuksi piirakkaa ja halusin kokeilla samalla jotain uutta reseptiä niiden ainaisten käyttämieni tilalle. Niinpä googlella päädyin Suklaapossun herkulliseen ohjeeseen ja parilla pikkumuutoksella toteutin tämän piirakan meille. Koska marjoja meillä oli runsaasti, tuli niitä laitettua hieman reilummin. Ja ajattelin vielä lopuksi nakella joukkoon valkosuklaanappeja, jotka eivät valmiissa lopputuloksessa niin kauniilta enää näyttäneetkään, mutta maku oli hyvä. Vakosuklaa paahtui hieman, joten se tuo makuun syvyyttä. Seuraavalla kerralla kyllä sulattaisin valkosuklaan täytteen joukkoon tai jättäisin sen kokonaan pois. Hyvää tämä joka tapauksessa oli, kiitos Suklaapossulle mukavasta reseptistä!

26-28 cm piirakkavuokaan

taikina
125 g voita
1 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ dl kuohukermaa (maitokin käy)

täyte
4 dl punaherukoita
200 g kermaviiliä
2 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria
1 kananmuna
(valkosuklaamuruja)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi, lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Älä vatkaa, vaan sekoita rakenne nopeasti tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka, levitä taikina vuokaan. Paista pelkkää pohjaa 200-asteisessa uunissa n. 10-12 minuuttia, eli kunnes pohja on hieman kypsynyt. Levitä pohjan päälle punaherukat. Sekoita kaikki loput täytteen aineet keskenään kulhossa vispilällä ja kaada punaherukoiden päälle. Paista piirakkaa vielä n. 15 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt mutta ei vielä ruskistunut. Anna jäähtyä ja tarjoile. 

Hyvää oli! Punaherukoiden kirpeys saa mielestäni maistua kunnolla, joten sen takia sokeria ei kannata laittaa täytteeseenkään liikaa. Meillä oli taas kesäkanoja ja niiden kananmunat ovat erittäin keltaisia keltuaisiltaan, joten täytteestä tuli kauniin kellertävä. Kauppamunilla väri jää huomattavasti vaaleammaksi. Tosiaan jos käytät valkosuklaata, niin sitä voi sekoittaa sulatettuna täytemassaan n. 100 grammaa, päälle ripottelin ehkä 50 gramman verran. Kauniimpi lopputulos tulee tuon sulatetun kanssa, tämä minun näyttää lähinnä kotikutoiselta. Tuo pohjan ohje on tosi hyvä, se toimii myös muiden marjojen tai hedelmien kanssa käytettäväksi ja halutessaan kermaviilin voi korvata vaikka rahkallakin, varsinkin jos käyttää punaherukoita makeampia marjoja. Jos käytät pakastemarjoja, kannattaa niihin tarvittaessa sekoittaa muutama teelusikallinen perunajauhoja, ettei lopputuloksesta tule liian vetinen. Tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

1 kommentti:

  1. Kiva, että tykkäsit ohjeesta. Ja ihana lisä tuo valkosuklaa. Paahdettu valkosuklaa on ihanaa, ja sopii piirakan päällekin varmaan tosi kivasti :P Ps. Kävinkin heti kommenttisi saatuani kurkkaamassa blogissasi, mutten ehtinyt heti kommentoimaan ennen tätä. Maukasta viikonloppua!

    VastaaPoista