16.7.2016

Nyhtökaura bolognese

Nyhtökauraa vegaanisena pastakastikkeena
I want to believe -kuva sai nauruhermot kutkuamaan, kun Facebookin Sipsikaljavegaaneissa haikailtiin kaihoisasti nyhtökauran perään. Itse olen onnistunut tähän mennessä saamaan ostoskoriini kerran nyhtökauraa ja kokkailin pitkästä aikaa täysin vegaanista ruokaa. Omina nuoruusvuosinani olin lakto-ovovegetaristi ja usein omat kasvisruokani sisältävät edelleen jotain eläinperäisiä tuotteita, lähinnä joko juustoa tai kermaa. Oli siis varsin miellyttävä kokemus tehdä täysin kasvista. Ja kasviskasvisruokaa on blogini lukijoilta tullutkin toiveena, joten tässäpä on meikäläisen kokeilu! Hyvää oli ja pitääpä jatkossakin pitää silmät auki nyhtökauran varalta. On meinaan hyvä tuote. Joko sie olet löytänyt nyhtökauraa, vai oletko bongaillut vain tuotelappuja tyhjiltä hyllyiltä?

4 annosta

250 g maustamatonta nyhtökauraa
rypsiöljyä paistamiseen
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa (Mutti)
1 iso porkkana
½ suippopaprika
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
ripaus sokeria
tuoretta oreganoa
tuoretta basilikaa
spaghettia (kananmunatonta vegaanille)

Kuullota nyhtökauraa kevyesti paistinpannulla tilkassa öljyä ja mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla. Siirrä nyhtökaura lautaselle odottamaan ruoan valmistumista. Valmistele kasvikset: silppua sipuli ja valkosipuli, raasta kuorittu porkkana ja kuutioi paprika. Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, porkkanaraaste ja paprikakuutiot. Kun kasvikset ovat pehmenneet, lisää pannulle tomaattimurska ja tarvittaessa tilkka vettä. Mausta seos suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella sokeria (huomioi nyhtökauran mausteet). Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaisesti suolattuun veteen. Pari minuuttia ennen pastan kypsymistä lisää kastikkeen joukkoon reilusti hienonnettua tuoretta oreganoa ja basilikaa sekä pikapaistettu nyhtökaura. Anna nyhtökauran lämmetä. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Tarjoile yrttisilpun kanssa. Mikäli haluat makuun pyöreyttä, lorauta mukaan vaikka soijakermaa tai kruunaa annos ranskankermaa vastaavalla kaurapohjaisella tuotteella. Nyhtökaura ei säikähdä sitäkään, jos lisäät ruokaan eläinperäisiä tuotteita.

Nyhtökaura oli hyvää!
Hyvää oli! Koostumukseltaan nyhtökaura muistuttanee lähinnä possua, maku on kauran ja papujen ansiosta omanlaatuinen ja suutuntuma on mukavan pureskeltava. Ei se kaurapuurolta mielestäni maistunut, kuten jotkut ovat kommentoineet. Koska raaka-aine on valmiiksi kypsää, riittää sille pelkkä nopea kuumennus. Esimerkiksi kastikkeen sekaan se lisätään juuri ennen tarjoilua ja wokatessakin muutaman minuutin pikapaisto riittää mainiosti. Kun onnistut saamaan nyhtökauraa, kannattaa pakkauksen reseptiikka lukaista läpi. Ainakin poroton käristys vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta! Ystäväni Hellapoliisi Kati Jaakonen (julkaistiin reilu vuosi sitten Katin ja muiden bloggaajien kanssa yhteinen reseptikirjakin!) julkaisee syksymmällä myös nyhtökaura-keittokirjan. Päätin yhden kokkailukerran perusteella, että nyhtökaura on tullut jääkaappiini vakiovieraaksi. Käytännössä nyhtiksellä voi korvata ruoasta kuin ruoasta lihatuotteet tai se tuo kivaa vaihtelua soijasuikaleisiin tai muihin kasviproteiineihin. On mukava kokeilla aina uusia makuja ja juttuja!

3 kommenttia:

  1. En ole vielä kerennyt testata, mutta ehdottomasti kiinnostaa. Pitääkin lisätä samantien ostoslistalle, että muistaa seuraavalla kerralla kaupassa tsekata tarttuuko mukaan vai ammottaako hylly ko.kohdalta tyhjyyttään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä ole valitettavasti saanut tätä vielä toiste 😢

      Poista
  2. Pappa kokkas mammalle lisäten reseptiin ruokakerman, aurajuustoa ja pastana oli gorgonzola juustolla ja pähkinällä täytettyjä tortellineja. Erittäin hyvää oli!

    VastaaPoista