Lihattoman lokakuun värikäs voileipäkakku syntyy ruisleivästä, avokadosta ja hummuksesta – katso video!
Nyt vietetään lihatonta lokakuuta, ja sen kunniaksi osallistun itsekin vegaaniselle ruokakurssille kansalaisopistolla. Lisäksi sain hauskan haasteen nurmeslaiselta Pielispakarin leipomolta: suunnittele lihaton resepti käyttäen heidän tuotettaan! Hetken makusteltuani tulin päätyneeksi voileipäkakkureseptiin, sillä rakastan erilaisia voileipäkakkuja. Lisäksi voileipäkakussa itseoikeutetussa roolissa on myös hyvä leipä, ja karjalanpiirakoidensa ohella Pielispakari on tunnettu erityisesti ihanista ruisleivistään. Voileipäkakkujen ympärillä vellovaa mystiikkaa pitäisi saada hälvennettyä muutenkin, sillä ei voileipäkakun tarvitse olla vain harvinaista juhlaherkkua, sitä voi ihan hyvin tehdä myös arkena. Niin miekin tein tämän voileipäkakun kasuaalisti tiistaina, ja hyvin toimi.
Kokemuksesta voin kertoa, että voileipäkakku toimii niin eväänä töissä, aamupalana, välipalana, iltapalana, lounaana, päiväateriana kuin kahvipullanakin. Sitten kun itse järjestän juhlia, niin voileipäkakkua on pöydässä oltava. Keväällä pidin kansalaisopistolla voileipäkakkukurssin, jossa innokkaat voileipäkakkufanit pyöräyttivät hetkessä pöytään kaksitoista erilaista voileipäkakkua (johon niitä reseptejä testailin alkuvuoden). Myös perhejuhliin miulta tilataan aina voileipäkakut, ja samoin asiakkaani ovat tottuneet tilaamaan makean kakun kylkeen miulta voileipäkakun, joten taustaa voileipäkakkujen tekemisestä löytyy entuudestaan. Ja palaute on kieltämättä ollut hyvää, onhan voileipäkakut hyviä, joskin muutama niksi niiden tekemisessä on – muutamia kantapään kautta opittuja vinkkejä on listattu ihan postauksen loppuun. Eli voileipäkakkujen suosio ei ole kadonnut mihinkään, vaikka niitä pidettiin ehkä hieman vanhanaikaisina jossain välissä. Voileipäkakkujen ilosanoma leviää siis ainakin tämän yhden innokkaan ruokaharrastajan kautta pitkin maakuntaa ja blogin välityksellä ihan koko Suomeen.
Voileipäkakun voi tehdä pyöreänä tai perinteisempänä pitkulaisena, kumpikin onnistuu ihan yhtä hyvin. Olenpa joskus tehnyt eräänlaisen voileipäkakun kovertamalla pyöreän leivän sisuksen pois ja täyttämällä leivän kaikilla herkullisilla täytteillä fetajuustotahnasta aurinkokuivattuun tomaattiin.
Ruisleipä taipuu moneen, onhan se yksi meidän kansallisruokiamme. Erityisesti täällä Pohjois-Karjalassa ruisleipäperinne elää ja voi hyvin. Itsekin opettelen hiljalleen tekemään omaa ruisleipää, olen päässyt jopa niin pitkälle, että muhittelen hapanjuurta jääkaapissani, mutta leivän tekoon en ole vielä uskaltanut. Kaupasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja helposti, ja erityisesti oma leipäsuosikkini on Pielispakarin Kiviarinaruisviipaleet, joita ostoskoristani löytyy viikoittain. Tähän voileipäkakkuun päädyin käyttämään kuitenkin Pielisen Eväsvuokaviipaleita, sillä pakkauskoko on melkoisen optimaalinen pienehkölle voileipäkakulle, ja leivän muoto on juuri passeli tarkoitukseen.
Tämä kakku on lihattoman lokakuun kunniaksi täysin vegaaninen, mutta halutessaan kasvispohjaisen tuorejuuston voi korvata toki tavallisellakin. Veganisoitu resepti on hyvä siitäkin syystä, että ystäväpiiristäni löytyy useita vegaaneja, ja haluan tarjota keittiössäni makuelämyksiä myös heille. Samoin vegaaninen leipomus soveltuu myös kaikille muille pöydän ympärille kerääntyville, kunhan vain allergioita ei satu kohdalle (gluteeniton tämä ei esimerkiksi ole ruisleivän ja kauralevitteen vuoksi). Itse kun on koko ikänsä tottunut allergioiden takia välttämään ja muokkaamaan asioita ja toisaalta myös monesti joutunut kieltäytymään asioista oireiden pelossa, niin on mukava ottaa muut huomioon. Huomaavaisuus on hyve, ja tuskin kukaan kaipaa turhaa öyhötystä, joka lähtee omista ennakkoluuloista? Ja eipä kakkua natustaessaan olisi varmasti kukaan uskonut, mitä se sisältää, sillä kakku vie kielen kiemuralle ja saa silmät pyörimään kuin pajatsossa konsanaan. Niin hyvää se on!
Myös asioiden ennakkoluuloton yhdistäminen on hauskaa. Niinpä otin talteen myös leivänkantit ja jauhan ne kakkupohjaksi, samalla vältän niin hävikkiä kuin keksin jotain uutta keittiössä. Itse asiassa leipää voi hyödyntää keittiössä hyvin monin tavoin!
Tämä julkaisu videoineen on tehty yhteistyössä nurmeslaisen Pielispakari-leipomon kanssa. Pielispakari aloitti vuonna 1992 kahden hengen kotileipomona, ja nyt yritys työllistää yli 50 henkilöä ollen yksi Suomen suurimmista leipomoista. Pielispakari valmistaa muun muassa karjalanpiirakoita, ruisleipiä, kukkoja ja muita karjalaisia perinneleivonnaisia sekä konditoriatuotteita. Yhteensä valikoimaa on yli 250 tuotteen verran. Pelkästään karjalanpiirakoita valmistuu vuosittain yli 100 miljoonaa, ja tällä määrällä irtoaakin maan suurimman piirakanvalmistajan titteli! Pohjoiskarjalaista osaamista parhaimmillaan. Ja onkin hienoa, että mie saan olla mukana tässä, sillä karjalaisuus, johon Pielispakarilla vahvasti nojataan, on miullekin hyvin vahvasti verissä ja ollut yksi blogini kantavia juttuja alusta asti. Saas nähdä, mitä heidän osaavista käsistään vielä syntyykään.
Rukiinen avokado-hummusvoileipäkakku
8 annosta
omatekoinen hummus
1 prk kikherneitä 1-2 valkosipulinkynttä
½ sitruunan mehu
n. 2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl tahinia (seesaminsiementahna, vaalea tai tumma)
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
punajuurihummustäyte
n. 2/3 osaa omatekoista hummusta½ prk PåMackan-kauratuorejuustoa
1 etikkapunajuuri
1 pieni punainen suippopaprika
(suolaa, pippuria ja sitruunaa)
avokadotäyte
2 tomaattia2 isoa avokadoa
n. ½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa
¼ tl chilihiutaleita
¼ tl mustapippuria
3 rkl tuoretta persiljasilppua
kostutus
2½ dl vettä1 kasvisliemikuutio
leipien kostutukseen kuluu valmista lientä n. 1 dl
kuorrutus ja koristelu
n. 1/3 osaa omatekoista hummusta½ prk PåMackan-kauratuorejuustoa
kirsikkatomaatteja
3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä
Omatekoinen hummus: Valuta kikherneet (ota liemi talteen ja tee siitä vegaanista marenkia) ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsiä hieman ja laita valkosipuli kikherneiden päälle kulhoon, lisää sitruunamehua ja oliiviöljyä ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon tahinia (seesaminsiementahna) ja ripaus suolaa sekä pippuria. Hummukseen tulee kauniimpi väri vaalealla tahinilla. Hummus saa olla tässä vaiheessa melko tönkköä, kunhan sen saa juuri ja juuri tahnaksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Ota 1/3 hummuksesta pieneen kulhoon kuorrutusta varten.
Punajuurihummustäyte: Jatka tehosekoittimen kulhossa täytteen valmistuksella, eli käytä täytteeseen 2/3 osaa hummusta. Lisää kulhoon etikkapunajuuri ja PåMackan, pyöräytä sileäksi massaksi. Huuhtele paprika, leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja sekoita paprikakuutiot lusikan avulla hummustäytteen joukkoon. Tarkista täytteen maku, lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sitruunamehua.
Avokadotäyte: Tee tomaattien päälle ristiviilto ja kalttaa ne, eli kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja vedä kuori pois. Halkaise tomaatit, poista kanta ja siemenet. Hienonna tomaatin hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Halkaise avokadot, poista kivi, kaiva avokadon hedelmäliha lusikalla kulhoon ja hienonna avokadot haarukalla. Lisää sitruunamehu tummumisen ehkäisemiseksi, lisää tomaattikuutiot ja hienoksi silputtu persilja sekä mausteet. Tarkista maku, mausta lisää tarvittaessa suolalla, pippurilla ja chilillä. Chilin ei pidä polttaa, vaan tuoda lempeää lämpöä täytteeseen.
Kuorrute ja koristelu: Sekoita hummuksen joukkoon loput PåMackanista. Halkaise kirsikkatomaatit, irrota timjamista pieniä kauniita oksia. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä. Jäähdytä.
Valmista kakku: Tee kasvisliemi eli lämmitä vesi ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Leikkaa 9 leipäsiivun reunat ohuelti pois (jos tarjoiluvadille mahtuu, täyte riittää myös 12 leipäpalalle). Laita kolme leipäviipaletta peräkkäin tarjoilualustalle (suojaa alusta leivinpaperisuikaleilla). Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä, käytä pullasutia apuna. Levitä hummustäyte leipien päälle, lisää seuraava leipäkerros ja kostuta leivät, paina leipiä täytteen päälle hyvin kevyesti. Levitä päälle avokadotäyte. Peitä kakku leivillä, kostuta vielä viimeinen leipäkerros. Levitä päälle kuorrutehummus, koristele kirsikkatomaateilla, timjamilla, paahdetuilla pinjansiemenillä sekä ripsauksella mustapippuria. Tarjoile kakku.
Mikäli teet kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, kokoa kakku mieluiten pitkulaiseen leipävuokaan, vetoisuus n. 1.5 litraa. Vuoraa vuoka tuorekelmulla, levitä pohjalle kerros leipiä ja kostuta ne hyvin kevyesti liemellä. Ensimmäiseksi vuokaan kaadetaan avokadotäyte, päälle ladotaan toinen leipäkerros ja se kostutetaan. Päälle tulee hummustäyte, jonka päälle ladotaan kakun pohjaksi tuleva leipäkerros. Kostuta leivät ja kääri kakku kelmuun. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmu. Kuorruta ja koristele kakun pinta kuten edellä. Mikäli kakku on tiivistynyt yön aikana kunnolla, voit kokeilla myös reunojen kuorruttamista.
Mikäli teet kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, kokoa kakku mieluiten pitkulaiseen leipävuokaan, vetoisuus n. 1.5 litraa. Vuoraa vuoka tuorekelmulla, levitä pohjalle kerros leipiä ja kostuta ne hyvin kevyesti liemellä. Ensimmäiseksi vuokaan kaadetaan avokadotäyte, päälle ladotaan toinen leipäkerros ja se kostutetaan. Päälle tulee hummustäyte, jonka päälle ladotaan kakun pohjaksi tuleva leipäkerros. Kostuta leivät ja kääri kakku kelmuun. Anna maustua jääkaapissa yön yli. Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmu. Kuorruta ja koristele kakun pinta kuten edellä. Mikäli kakku on tiivistynyt yön aikana kunnolla, voit kokeilla myös reunojen kuorruttamista.
- Leipä on parasta hieman kuivahtaneena, joten käytä mielellään edellispäivän leipää kuin uunituoretta. Leipä voi olla vaaleaa tai tummaa, niitä molempia tai hyydykekakkujen pohjassa myös näkkäriä tai hapankorppua.
- Poista leivistä reunat ja kostuta leivät tasaisesti, että myös lopputulos on tasaisesti kostunut. Kostuta kakkua reilummin, jos se tarjotaan välittömästi, mutta paras kakku tulee, kun maut saavat tekeytyä yön yli jääkaapissa. Huomioi täytteen kosteus!
- Vältä hävikkiä, käytä leivänkuoret krutonkeihin, korppujauhoksi tai naposteluun, hienonnetulla leivänkantilla voi myös tukevoittaa liian löysää täytemassaa vahingon sattuessa.
- Kasaa kakku kelmutettuun vuokaan, se helpottaa valmistamista ja lopputulos on siistimpi.
- 9 paahtoleipäpalan kakku riittää 8 hengelle, 12 palan kakku 10 hengelle. Suorakaiteen muotoisesta kakusta noutopöydässä lasketaan 1-2 cm levyinen pala, riippuen muusta tarjottavasta, voit myös mitata menekin painossa (n. 200 g per henkilö), kirjaa menekki omista kakuistasi (leivänpalat, paino tms).
- Käytä kakun koristeluun samoja aineksia, mitä täytteessä, niin myös syöjät tietävät mitä saavat. Myös mahdollinen hävikki vähenee. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua nahistumisen välttämiseksi.
- Paras kakku makuuntuu yön yli ennen tarjoilua, huomioi että mm. sipulin, chilin ja yrttien maku vahvistuu, kun taas suolaisuus voi laantua maun imeytyessä leipään.
- Kuorrutuksen voi tehdä tuorejuustosta, jota notkistetaan hieman ranskankermalla, smetanalla tai kermaviilillä. Vältä majoneesia sen rasvaisen ja vähän tunkkaisen maun takia, myös kesällä siinä vaanii ruokamyrkytysvaara. Tuorejuuston ja kermavaahdon sekoitusta voi myös pursottaa.
- Perinteinen kuorrutus syntyy levittyvästä sulatejuustosta tai liemitilkkaan sulatetusta sulatejuustosta, varo ettei kuorrutteesta tule liian löysää.
- Ota huomioon allergeenit ja erikoisruokavaliot, kaikelle löytyy korvaaja tai vaihtoehtoinen tuote, vältä isoissa juhlissa esim. porkkanaa, omenaa ja maapähkinää.
* Videon kuvasi Rookie Communications Oy