Tomaattinen ja yrttinen jauhelihakastike |
Joku aika sitten kokkailin kunnon tomaattista kastiketta, jossa oli myös puskallinen basilikaa. Ihanan makuista, voimakasta ja monivivahteista. Päälle raastoin vielä rahtusen parmesaania, joten makunautinto oli taattu. Samaisella reseptillä osallistuin Heinzin järjestämään jauhelihakastikekilpailuun, joten kastikkeessa käytetty chilisoossi on sitä kautta saatua, samoin sipuli ja valkosipuli.
4 annosta
250 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
5 cm punaista chiliä
2 dl punaviiniä
400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja liemineen (Mutti)
½ dl vettä säilykepurkin huuhtomiseen
1½ dl chili saucea (Heinz)
½ rkl sokeria
mustapippuria
suolaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 puntti tuoretta basilikaa
400 g tagliatellea tai muuta pastaa
Kuori ja hienonna sipuli sekä pieni pätkä chiliä. Kuori
ja raasta porkkanat karkealla terällä raasteeksi, raasta myös kuoritut
valkosipulinkynnet pienellä raastinterällä. Paista jauheliha omassa rasvassaan
ruskeaksi ja lisää pannulle sipuli. Kun sipuli on saanut hieman väriä, lisää
pannulle porkkanaraaste. Anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää raastettu
valkosipuli ja anna kiehahtaa. Kaada pannulle punaviini (voit halutessasi
korvata punaviinin hyvällä lihaliemellä) ja keitä kastiketta, kunnes kaikki
punaviini on haihtunut. Lisää joukkoon kirsikkatomaattisäilyke ja huuhtele
purkki pienellä vesitilkalla, lisää joukkoon chili saucea ja sokeria. Pyöräytä
kastikkeeseen muutama kierros suolaa ja pippuria sekä kunnon tujaus timjamia.
Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä vähintään tunti, sekoittele välillä. Älä
anna kastikkeen kiehua pohjaan, lisää tarvittaessa pieni tilkka nestettä.
Kastikkeen on tarkoitus olla melko tiivistä koostumukseltaan. Tarkista
kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Keitä pasta al denteksi
reilulla suolalla maustetussa vedessä. Kaada pasta lävikköön ja ravistele
kuivaksi. Hienonna basilika hienoksi silpuksi (säästä muutama lehti
koristeluun) ja sekoita yrttisilppu kastikkeen joukkoon. Annostele pastaa ja
muhevaa jauhelihakastiketta lautasille. Koristele annokset basilikan lehdillä
ja tarjoile välittömästi.
Herkullista! Kastikkeessa oli intensiivisen tomaattinen ja yrttinen maku ja kerrankin tekemäni jauhelihakastike ei sisältänyt mitään kermoja, tuorejuustoja tai vastaavia. Jos kastike tuntuu kuitenkin liian tuhdilta, voi makua lieventää lisäämällä vaikkapa kuohukermaa joukkoon. Punaviinit olen tottunut pakastamaan ja lisäilemään kastikkeisiin jääpaloina, tosin punkku ei ihan hirveän hyvin jäädy - kannattaa suojata punkkujääpalapussit kunnolla tai lopputuloksena voi olla punaviinihileillä vuorattu pakastin...
Hei!
VastaaPoistaMeillä on parhaillaan käynnissä Kananmuna-reseptikisa. Viimeinen osallistumispäivä on maanantaina 3.3. Olisi hienoa, jos ehtisit kisaan mukaan! :)
Lisätietoa täältä: http://karppisiskot.wordpress.com/2013/02/10/nyt-alkaa-kiekun-kananmuna-reseptikisa/
Nam mikä ohje! Kunnon jauhelihakastiketta ei voita mikään! :)
VastaaPoistaPoikkean asian vierestä, katseeni osui tuohon astiaan, mikähän on kipon oikea käyttötarkoitus?!?
VastaaPoistaSe on ihana, itselläni komeilee kaapissa aivan samanmoinen:)
-Skeit-
Skeit,
VastaaPoistamiun mielestä tuo pannu on ihan paistinpannu. Ilmeisesti tommosia on käytetty ihan ravintolakeittiöissä. Itse ostin tuon kirpparilta lähinnä kuvausastiaksi, en ole paistanut itse sillä mitään. Joku taisi nimittää sitä baltiksi tms, jos oikein muistelen? Tietääkö joku lukijani tarkemmin? :)