3.8.2012

Ruohosipulituorejuusto

Omatekoinen ruohosipulituorejuusto on herkkua!

Tutkiskelin pari viikkoa sitten maalla jääkaappia ja huomasin siellä olevan paljon erilaisia maitotuotteita. Istahdin koneelle ja kuin tilauksesta ruudulle lävähti heti resepti omatekoiseen ruohosipulituorejuustoon. Kaikki ainekset olivat löydettävissä jääkaapista tai viereisestä pellosta, joten eikun ensimmäistä kertaa ikinä juustontekohommiin! Juusto oli helppo tehdä ja makukin oli tosi jees, mutta kyllähän se vaivattomampaa on ostaa kaupasta tuorejuusto eikä jää sitten heraakaan yli. Ehkä joihinkin juhliin voisin tehdä juustoa itse, mutta muuten en ehkä ole niin valveutunut ja hifistelijä, että tätä jatkuvasti tekisin. Tosin mummon vanhaa juustomuottia pitää päästä testaamaan piakkoin! Olin jo aiemmin päivällä tehnyt raparperisämpylät kohoamaan, mutta koska heraa jäi juustosta yli lähes litra, pyöräytin senkin vielä taikinaksi (resepti tulossa myöhemmin). Eikä tarvinnut kaupunkiin palattua ostaa kaupasta leipää, vaan omatekoiset sämpylät siivittivät kohti Ilosaarirockia - juusto tosin kerkesi loppua jo ennen rokkailuja :)

pienehkö kipollinen

1 l piimää
3 dl kermaviiliä
suolaa
nippu ruohosipulia

Sekoita kattilassa piimä ja kermaviili. Kuumenna miedolla lämmöllä kiehuvaksi välillä sekoitellen ja nosta kattila liedeltä, kun seos juoksettuu. Juoksettumisen tunnistat siitä, kun neste on muuttunut valkeasta keltaiseksi ja siinä kelluu pieniä vaaleita palluroita (kuva alempana). Anna heran erottua kannen alla, älä sekoita juustomassaa ettei sen rakenne kärsi. Kaada hieman jäähtynyt liemi harsolla vuorattuun siivilään tai suodatinpaperoituun kahvisuodattimeen ja anna valua 30-60 minuuttia (heraa voi erottaa jopa pari tuntia, jos haluaa tiiviimpää ja rakeisempaa juustoa, itse pidän sellaisesta jota pystyy vielä levittämään ilman suurempaa murenemista). Säästä hera (tuli noin litran verran) ja tee siitä esimerkiksi sämpylöitä. Siivilään on jäänyt massa, josta tehdään itse juusto (kuva alempana). Sekoita massaan suolaa maun mukaan ja hienoksi silputtu ruohosipuli. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa. Laita juustomassa kulhoon ja anna maustua hyvin peitettynä seuraavaan päivään asti. Tarjoile leivän tai patongin kera. Mie tarjoilin tätä raparperi- ja herasämpylöiden kanssa.

Mukavan raikasta ja hyvää! Eroaa koostumukseltaan tavallisista kaupan tuorejuustoista murenevaisuutensa takia, mutta muistutti koostumukseltaan kuitenkin vähän cantadou-tuorejuustoa. Ruohosipulia saa olla ihan reippaasti ja kannattaa hienontaa se mahdollisimman hienoksi. Joukkoon voisi varmasti laittaa mitä tahansa muutakin yrttiä ja miksei vaikka valkosipulia. Ja ripsauttaa vähän mustapippuriakin joukkoon. Pelkiltään suolalla maustettuna maku lienee vähän liian valju. Vaikeinta itselleni oli sen juoksettumisen erottaminen, milloin keittäminen pitää lopettaa. Keittelin pienellä lämmöllä tätä pitkään ja hartaasti, massa alkoi hieman rakeutua lämmetessä, mutta kun massa rupesi oikeasti kiehumaan, kunnon juoksettuminen alkoi vasta sitten. Liemen väri muuttui keltaiseksi ja juusto valkoiseksi, koostumus herassa lähinnä vetinen kun vertaa kylmään piimä-kermaviiliseokseen. Liian paljoa ei kannata juoksettumisen jälkeen sekoitella, ettei juusto rakeudu liian pieneksi ja murenevaiseksi. Juuston valuttamisen jälkeen sitä voi käsitellä ronskimmallakin kädellä, kun maustaa juustoa. Itse taputtelin juuston pieneen tuorekelmutettuun kippoon ja laitoin sellaisenaan jääkaappiin odottamaan tarjoilua, juusto oli hauskan näköinen kumottua. Mummon vanha juustomuottikin miulla olisi ollut käytössä, mutta pelasin varman päälle ensimmäistä kertaa juustoa tehdessäni. Voisikohan massan maustaa jo ennen valuttamista, jolloin sen voisi tehdä muotissa? Vai otetaanko muotista muoto vasta valuttamisen ja maustamisen jälkeen? Siinä varmaan pitää olla se harso mukana... Joka tapauksessa kokeilemisen arvoinen juttu ja jos isompaa määrää tarvitsee juustoa, niin kannattaa tuplata tai triplata määrä. Ja hera, sitä ei missään nimessä kannata heittää hukkaan, vaan käyttää mahdollisimman pian esimerkiksi leipätaikinaan.

Juoksettunut piimä-kermaviiliseos, eli koostumus ja väri ovat muuttuneet
Maustamista vaille valmis juustomassa, kauniin valkoista ja hieman rakeista
Yön yli levännyt juusto oli värjäytynyt vienosti vihertäväksi ja maistui mainiolta

2 kommenttia:

  1. Hei! Ihanan näköistä tuorejuustoa. Osaatko kertoa, kuinka monelle riittää valmiista juustosta? Tai kuinka painava valmis juusto oli?

    T: Mari

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Meillä tätä juustoa söi neljä ihmistä sämpylöiden kanssa parina päivänä, melko säästeliäästi kuitenkin. Veikkaisin painoksi noin 200-250 grammaa, eli aika pieni on juuston määrä nähden herahävikkiin. Muottina käytin pienehköä savista murokuppia.

    VastaaPoista