Suolakinuski maistuu herkulliselta mehevien mokkapalojen kuorrutteena |
Täydellisen mokkapalareseptin löytymiseen meni pitkään, mutta kun sellainen on plakkarissa, harvemmin on tarvemmin lähteä kokeilemaan mitään muuta. Kuitenkin mielessäni kyti pitkään suolakinuskilla kuorrutettujen mokkapalojen ohje ja niinpä oltiin taas uuden äärellä. Tuo tavallinen supermehevä ja suklainen pohja ei ihan sellaisenaan sovi suolakinuskin kanssa, ettei lopputulos ole liian tunkkainen, joten hieman kakkumaisempi pohja olla pitää. Tämän kinuskin juju on se, ettei sitä käytännössä voi pilata mitenkään. Kinuskiksi sitä ei todellisuudessa keitetä, joten lopputulosta ei tarvitse jännätä. Onnistuu aivan varmasti! Päälle sopii hyvin hapokkaat ja raikkaat marjat, mutta mikään ei estä ripottelemasta päälle myös sormisuolakiteitä.
25 palaa / uunipellillinen
pohja
4 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g voita
4 ½ dl vehnäjauhoja / gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
½ dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
kuorrute
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
4 dl tomusokeria
½ tl suolaa
koristeluun
sormisuolaa
tuoreita marjoja
Valmista pohjataikina. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita yhteen kuivat aineet. Kääntele voisuola varovasti munasokerivaahtoon nuolijalla nostellen. Siivilöi jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinan joukkoon, nostele nuolijalla taikina tasaisesti sekaisin. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Kaada taikina pellille ja tasoita pinta. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista kakkulevyä n. 12-15 minuuttia tai kunnes taikina on juuri ja juuri kypsää, kypsä kakkulevy tuntuu sormella painettaessa hieman kimmoisalta. Älä ylipaista, ettei kakku kuivu.
Valmista kuorrute sillä välin, kun kakkulevy on uunissa. Mittaa voi, fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa käsivispilällä joukkoon tomusokeri. Mausta kuorrute suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä hetki. Kaada kuorrute hieman jäähtyneen kakkulevyn päälle. Tasoita kuorrutteen pinta nuolijalla tai lastalla. Ripottele välittömästi pinnalle sormisuolaa koristeeksi. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 30 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa annospaloiksi ennen tarjoilua. Koristele annospalat halutessasi tuoreilla marjoilla (mansikat kannattaa laittaa leikkuupinta ylöspäin, ettei kuorrute valahda, kuten kuvassa!). Säilytä suolakinuskimokkapalat jääkaapissa.
Vinkki: Jos et käytä koristeluun sormisuolaa, käytä suolaa kuorrutteeseen 1 tl verran. Voit leipoa kakun myös gluteenittomasta vaaleasta jauhoseoksesta, oma suosikkini on Semper fin mix.
Nam! Niin herkullista! Leivoin näitä jo kesälomallani maalla, kun koko suku oli näitä syömässä. Annoksesta tulee iso, kokonainen pellillinen, joten tarvittaessa reseptin voi puolittaa pienemmälle porukalle. Tuo kuvassa näkyvä vati on mielestäni kaunis, Riihimäen lasin 1950-luvun tuotantoa. Mummoni leipoi sille aina voileipäkakkuja. Minä löysin itselleni kotiin saman sarjan neliön mallisen mustan vadin. Näitä on myös muissa väreissä, mummollakin oli vihreänä. Ihania aarteita!
Resepti on julkaistu 1.11.2023 ilmestyneen Karjalan Heilin ruokapalstallani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti