Kotoinen mansikkakakku |
Mansikkakausi alkaa olla käsillä ja niinpä pöytään pitää saada perinteistä mansikkakakkua! Meillä on joka kesä leivottu niin kotona, mummolassa kuin kotonakin tavallisia mansikkakakkuja, joissa ei mansikoita säästellä. Ja erityisesti juhannuksena tarjolla on oltava mansikkakakkua. Välillä kakkuun on päätynyt sisään muitakin hilloja (kokeile deluxe-hilloa eli raparperi-banaanihilloa) tai rahkaa ja tuorejuustoa, mutta se perinteisin sisältää vain mansikkaa ja kermaa. Ja lapsuudessa synttärikakuissa oli aina mansikkaa ja banaania. Ehkä iski joku retrohetki ja niinpä tähänkin kakkuun päätyi hieman banaania. Vaikka en pysy edelleenkään muodissa mukana, tästä kakusta tuli vähän vahingossa trendikäs. Nakukakut ovat nyt suosittuja ja tästäkin tuli sellainen, kun en kuorruttanut kakkua pursottaen kermalla, vaan jätin nätin kakkupohjan näkyviin,
22 cm vuokaan, n. 10 henkilölle
kakkupohja
3 kananmunaa
kidesokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
vuokaan voita ja korppujauhetta
täyte
n. 2 dl mansikkahilloa
n. 250 g tuoreita mansikoita
(1 banaani)
2 dl kuohukermaa
ripaus kidesokeria
ripaus vaniljasokeria
koristeluun
2 dl kuohukermaa
ripaus kidesokeria
n. 500 g tuoreita mansikoita
tomusokeria
Tee kakkupohja lasitekniikalla. Riko kananmunat isoon
lasiin. Mittaa toiseen lasiin kananmunien verran kidesokeria. Mittaa kolmanteen
lasiin puolet kananmunien määrästä perunajauhoja ja toinen puolikas
vehnäjauhoja, lisää mukaan leivinjauhe. Vaahdota kananmunat ja sokeri ilmavaksi
vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhoseos ja sekoita se varovasti
taikinakaapimella nostellen kananmunavaahdon joukkoon. Voitele ja korppujauhota
n. 22cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Lämmitä uuni 175-asteiseksi ja
paista kakkupohja kypsäksi, noin 30-45 minuuttia uunista riippuen. Kokeile
kypsyyttä tikulla, kypsästä taikinasta ei jää tikkuun jälkiä.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Pilko
täytteeksi tulevat mansikat pieniksi kuutioiksi ja viipaloi banaani ohuelti,
mikäli käytät myös banaania. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se maun mukaan
sokereilla, ota huomioon hillon ja mansikoiden makeus. Sivele kakkupohjalle
mansikkahilloa, levitä päälle banaanisiivut ja mansikkakuutiot, levitä päälle
kermavaahto. Ei haittaa, jos täyte pursuaa hieman reunoille, vaan se saa näkyä
kakkulevyjen välistä.
Vatkaa päälle tuleva kermavaahto vaahdoksi ja mausta se
ripauksella sokeria. Viipaloi mansikat ohuiksi siivuiksi ja asettele
mansikkasiivut kauniisti kakulle. Anna kakun olla hetki jääkaapissa ennen
tarjoilua. Sihtaa pinnalle juuri ennen tarjoilua tomusokeria. Tarjoile kakku
jääkaappikylmänä.
NAM! Mikään ei ole parempaa, kuin mansikkakakku. Kermaa ei ollut liikaa ja ulkonäkö oli sopivan kotoinen, ei liian viimeistelty ja tyylitelty. Joskus sellaiset tavalliset asiat ovat niitä parhaita, eikä kikkailua tarvitse.
Resepti on julkaistu myös viikonlopun Kesä-Heilissä ruokapalstallani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti