9.6.2013

Täytetyt kananmunat

Pääsiäisruoka, jota voisi syödä muulloinkin kuin pääsiäisenä
Erilaiset täytetyt kananmunat ovat kuuluneet jo jonkun aikaa meidän perheemme pääsiäismenuun. Toinen kananmunainen vaihtoehto on sitten kermaviilikastikkeella maustettu kananmunasalaatti, joka tuo taas lapsuuden ja mummolakesät mieleen... Noh, näitä täytettyjä kananmunia tein siis jo tämän vuoden pääsiäispöytään, sen kummemmin meillä ei erillistä alkupalakattausta ollut, mutta näitä oli muiden herkkujen ohella tarjolla. Kananmunat ovat mielestäni tuote, jossa laatu maistuu kaikkein selvimmin läpi, joten kannattaa ostaa hyviä luomumunia tai hankkia munia suoraan pikkutilalta, jos se vain suinkin on mahdollista. Meillä oli muutamana menneenä kesänä maalla muutamia kesäkanoja ja maailman parhaimpia kananmunia riitti alkukesästä melkeinpä talven ensipakkasille. Nyt kun pikkuveljeni suorittaa asepalvelustaan tämän vuoden ajan, ei kesäkanoja tällä kertaa hankittu. Eli nyt joutuu tyytymään kaupan kananmuniin ja voin kertoa, ettei parhaimmassakaan ostomunassa ole niin keltaista keltuaista tai pehmeää makua, mitä maalla kunnon ruoalla, onnellisina ja vapaina kasvaneet omat kanat tuottivat... Toivottavasti ensi vuonna saa taas todellista lähiruokaa mummolan navetan päädystä pienestä kanalasta! :)

5-10 annosta

5 hyvää isoa kananmunaa
100 g valkosipulituorejuustoa
suolaa
mustapippuria
muutama tippa tabascoa
koristeeksi vaikkapa rapeaa salaattia ja viinirypäleitä, persiljaa tms

Keitä kananmunat kypsiksi, noin kahdeksan minuuttia. Jäähdytä kananmunat kylmässä vedessä ja kuori ne. Halkaise munat ja irrota keltuainen kulhoon. Hiero keltuaisen rakenne rikki ja lisää tuorejuusto, sekoita tasaiseksi pehmeäksi tahnaksi. Mausta ja maista, lisää tarvittaessa lisää mausteita. Pursota tai lusikoi keltuaistahna takaisin keltuaisten paikalle, koristele ja anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoile kylmänä alkupalapöydässä tai cocktail-palana. 

Hyviä olivat, joskaan ei kovin kauniita kun lapoin pikkulusikalla tahnaa takaisin kananmunaan pursotinpussin ja tyllan jäätyä kotiini... Majoneesi saattaisi tehdä näistä liian tunkkaisia, joten sen takia käytin tuorejuustoa. Myös ranskankerma toimisi hapokkuutensa ansiosta. Valkosipulituorejuuston tilalla voi käyttää myös maustamatonta, yrttistä tai oikeastaan ihan mitä tahansa, mistä vaan sattuu tykkäämään. Onhan tämä ehkä vähän vanhahtava juttu, mutta minkäs sille voi, että ovat niin hyviä. Nyt kun on taas jääkaapissa hirmuinen kasa kananmunia, niin tässäpä oiva käyttökohde niille, ettei taas tarvitse tehdä paistettuja munia tai munakasta :)

2 kommenttia:

  1. Noita täytyy joku kerta tehdä! :) Kiitos ihanasta ohjeesta taas jälleen kerran! ♥

    VastaaPoista