Keväinen parsarisotto on ihanaa valkoviinissä haudutetun broilerin kanssa |
Kevään huomaa saapuneen viimeistään silloin, kun kaupasta löytyy kauniita vihreitä parsanippuja. Tässä keittiössä parsaa on kokkailtu aktiivisesti useampi vuosi, mutta huomasin että näitä reseptejä on aivan liian vähän täällä. Joten nyt on aika julkaista helppo ja hyvä risoton ohje, jossa on käytetty näitä kevään herkkuvarsia. Käytin risottoon puolen kilon nipusta vain puolet, joten lopusta tein pienen keiton. Lisäsin parsan kaveriksi vähän kesäsipulia, jauhoisen perunan, kasvislientä ja mausteita. Ja tietenkin pieni kermaloraus sopi keittoa pehmentämään. Sekin oli herkullista! Sellaisilla parsaherkuilla tässä talossa jatkettiin pääsiäisen tarjoiluita, kun lammaspaisti oli jo nautittu.
Parsarisotto
2 annosta
250 g vihreää parsaa
2-4 kesäsipulia varsineen
1 rkl voita paistamiseen
3 rkl voita kuullottamiseen
2 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 6 dl kanalientä
mustapippuria
n. 50 g parmesaania raastettuna
2 rkl voita kiillottamiseen
Valkoviinibroileri
2 annosta
2 broilerin rintafilettä
1 rkl voita paistamiseen
1 dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
Ota parsanvarresta kiinni ja taita, niin puumainen
tyviosa katkeaa ja parsa on huuhtelun jälkeen valmista käytettäväksi. Nuoria
ohutkuorisia vihreitä parsoja on turha kuoria. Pilko parsat muutamaan osaan ja
leikkaa kesäsipulit isohkoiksi siivuiksi. Paista kasvikset voinokareen kera
paistinpannulla ja jätä odottamaan. Kiehauta kanaliemi. Kuumenna laaja kasari
tai kattila ja kuullota risottoriisit voissa, riisit eivät saa ruskistua vaan
muuttua läpikuultaviksi. Lisää pannulle valkoviini ja kiehauta riisi kuivaksi,
alenna pannun lämpöä. Lisää kiehuvankuumaa kanalientä pieni kauhallinen
kerrallaan riisin joukkoon, kun edellinen liemiannos on imeytynyt riisiin.
Sekoita risottoa usein oikean lopputuloksen saamiseksi, kypsennä risottoriisi
al denteksi ettei se muutu liian puuromaiseksi ja siinä säilyy pieni
purutuntuma. Juuri ennen valmistumista lisää risottoon paistetut parsat ja
sipulit mukaan lämpenemään, mausta risotto mustapippurilla. Viimeistele risotto
runsaalla raastetulla parmesaanilla ja voinokareella. Risoton kuuluu jäädä
valuvan pehmeäksi, joten lisää tarvittaessa vielä tilkkanen lientä. Tarjoile
parsarisotto välittömästi, ettei se jämäköidy liikaa. Parsarisotto maistuu ihanalta
sellaisenaan, mutta halutessaan ateriaa voi tukevoittaa mehevällä broilerilla.
Leikkaa broilerinfileet auki perhosfileiksi paista ne voinokareen kanssa
pannulla kauniin ruskeiksi. Lisää pannulle valkoviiniä ja hauduta broileri
kypsäksi kannen alla. Mausta fileet mustapippurilla ja suolalla. Mikäli neste
haihtuu kokonaan, voit lisätä viiniä tai kanalientä pannulle. Pidä fileet
lämpimänä tarjoilua varten. Kasaa lautaselle keko risottoa ja asettele
broilerit annoksille, koristele annos kesäsipulin varrella tai yrteillä.
Kylläpä oli maukasta ja minun suuhuni sopivaa! Parsan hento ja herkullinen maku pääsee hyvin esiin, kun annoksen muutkin raaka-aineet ovat hillittyjä. Sen takia en laittanut esimerkiksi lempiyrttiäni timjamia kuin koristeeksi annokseen, että parsa saa olla annoksessa pääosassa. Tuo broilerin kypsennystapa on tullut jäädäkseen: tein ensimmäisen kerran broileria tällä tavalla kokatessani broileria kermaisessa ja tomaattisessa kastikkeessa ja siitä lähtien olen kypsentänyt broilerin juuri näin. Kannattaa kokeilla, niin saa lautaselleen ihanan mehevää broileria.
Halutessaan valkoviinin voi korvata risotossa
kana- tai kasvisliemellä ja tilkalla sitruunamehua, sillä pieni hapokkuus sopii
raikastamaan kokonaisuutta. Broileriin käytetyn valkoviinin voi korvata millä
tahansa nesteellä, kuten vichyllä tai omenatuoremehulla, sillä nesteen
tarkoitus on säilyttää broilerin mehukkuus ja höyrystää broileri kypsäksi. Kiehuessaan
viinin alkoholi haihtuu ja jättää vain makua, joten se sopii myös lapsille
tarjottavaan ruokaan. Älä siis lisää viiniä enää juuri ennen tarjoilua!
Resepti on julkaistu myös Karjalan Heilissä 19.4.2015 ruokapalstallani.
Hei. Piti tulla käymään blogissasi kun annoit eilen osoitteen Marttojen täytekakkukurssilla. Tosi kiva blogi sinulla! Minullakin on blogi, puutarha-aiheinen. Tässä osoite jos haluat käydä pistäytymässä: http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/
VastaaPoistaNähdään ensi viikolla voileipäkakkukurssilla.
Kiitos Anneli! Kävin kurkkimassa blogiisi ja kylläpä se on kuin keidas kaikkine kukkineen :)
VastaaPoista