12.3.2024

Tomaatti-ricottapiirakka


Italian värit sisältävä piirakka maistuu ihanalta! Pehmeä ricottajuustotäyte saa potkua maukkaista tomaateista, jotka on marinoitu. Ja basilika sopii aina tomaatin kaveriksi.

Pehmeä italialainen ricotta-tuorejuusto saa herkullisessa piirakassa toverikseen tomaatteja ja timjamia. Osa tomaateista on marinoitu balsamicolla ja se tuo mukavasti kirpeyttä piirakkaan. Lopputulos on hurmaavan hyvä ja piirakka sopiikin niin kevään ja kesän juhliin kuin ihan arjen ilostuttajaksi. Piirakat ovat muutenkin näppäriä, ne valmistuvat nopeasti, niistä saa helposti tarjottavaa isollekin porukalle ja ne voi leipoa hyvissä ajoin ennen juhlia. Näyttävät koristeet syntyvät hetkessä marinoiduista tomaateista ja tuoreesta basilikasta ja suolainen herkku on hetkessä valmis.

12 annosta / 25 cm pyöreään vuokaan tai 22 x 30 cm neliskulmaiseen vuokaan

pohja
125 g voita
3 ½ dl vehnäjauhoja / gluteeniton jauhoseos, vaalea tai tumma
½ tl suolaa
50 g raastettua parmesaanijuustoa / pecorinoa tms
3 rkl kylmää vettä

täyte
250 g ricotta-tuorejuustoa
200 g / 2 dl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
200 g minitomaatteja
½ ptt tuoretta timjamia

pinnalle
200 g minitomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
sormisuolaa, mustapippuria
½ ptt tuoretta basilikaa

Vuoraa leivinpaperilla vuoan pohja. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Valmista taikina. Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, suola ja juustoraaste murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Painele foliosuikaleet reunoille, ettei ne valahda paistamisen aikana. Esipaista pohjaa uunin alatasolla 12 minuuttia. Poista foliosuikaleet.

Valmista täyte. Sekoita täytteen ainekset tomaatteja ja timjamia lukuun ottamatta kulhossa. Leikkaa tomaatit halki ja irrota timjaminlehdet varsista. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle. Lisää pinnalle tomaatinpuolikkaat ja timjami. Paista 25-30 minuuttia uunin alatasolla.

Halkaise pinnalle tulevat tomaatit. Kääntele joukkoon oliiviöljy ja balsamico. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaatit piirakan päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla basilikan lehdillä.

Voit leipoa piirakan joko pyöreään tai neliskulmaiseen vuokaan.
Juhliin neliskulmaisesta piirakasta on helpompi leikata paloja.

Tämä on kyllä herkkua! Alkujaan resepti on Anna.fi:stä peräisin ja olen tätä tehnyt niin itse kuin oppilaideni kanssa viime syksynä leivontakursseilla, kaikki tykkäsi kyllä. Yhdistelmä on todella toimiva ja erityisesti timjami, tomaatit ja pehmeä juusto sopivat hyvin yhteen. Piirakka sopisi hyvin myös juhliin tarjottavaksi! Ohjeen mukana olevat kuvat ovat kurssilaisteni tekemistä piirakoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti