13.3.2024

Aurajuustokermaperunat

 

Aurajuustokermaperunat valmiina uuniin

Rakastan aurajuustokermaperunoita ja valkosipulikermaperunoita, mutta niitä ei tule tehtyä kuin kerran tai pari vuoteen, yleensä pääsiäisenä. Silloin karitsa ehdottomasti vaatii jompaa kumpaa rinnalleen, tai miksi ei vaikkapa vuohenjuusto-kermaperunoita, mutta jotain kermaista peruna-asiaa pitää olla. Viime vuonna tein karitsanfileen kaveriksi aurajuustoperunoita, koska aurajuustoa sattui olemaan kaapissa. Valkosipuli toki sopisi tähänkin, mutta yleensä en sekoita näitä makuja. Tykkään tehdä perunavuoat pehmeistä lajikkeisa, silloin niihin tulee uunissa kypsyessä ihana rakenne eikä jää liian kovaksi, mutta ei tule kyllä muussiakaan.

6 annosta

1 kg jauhoista perunaa
1 pkt aurajuustoa
4 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä

Käytä mahdollisimman isoja perunoita. Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunat veitsellä tai mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Levitä uunivuoan pohjalle kerros perunoita (kolmasosa perunasiivuista), mausta pippurilla ja suolalla. Ripottele väliin kolmasosa aurajuustosta. Toista kerrokset pari kertaa, kunnes kaikki perunat ja aurajuusto on käytetty. Perunaan saa laittaa melko reippaasti suolaa. Kaada päälle pari purkkia kermaa. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1,5-2h tai kunnes perunat ovat kypsiä, kerma on imeytynyt perunoihin ja pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Voit välillä painaa pinnalla olevia perunoita alemmas kermaan tai sekoittaa paistamisen puolivälissä koko komeuden. Laita päälle folio, mikäli perunat uhkaavat tummua liikaa.

Valmiit aurajuustokermaperunat

Vinkki! Voit ripotella paistamisen puolivälissä perunoiden pinnalle vielä maukasta juustoraastetta, kuten mustaleima emmantalia, jolloin saat ruoasta superjuustoista. Myös määriä on helppo kasvattaa syöjäkunnan mukaan.
Reseptistä saat vastaavasti valkosipulikermaperunat jättämällä auran pois ja raastamalla kokonaisen valkosipulin kynnet (käytän yleensä yksikyntisiä valkosipuleita muutaman) ja sekoittamalla raasteen tilkkaan rypsiöljyä. Valkosipuliöljyä lorotellaan perunoiden väliin runsaalla kädellä. Valkosipulikermaperunoille kannattaa lisätä ehdottomasti juustoraaste pintaan. Meillä lapsuudenperheen valkosipulikermaperunat tehdään pariin lasagnevuokaan, perunaa on vähintään pari kiloa ja valkosipuliakin kuluu useampi kokonainen. Oi että mitä herkkua!

Tämä on kyllä niin älyttömän hyvää! Uunissa kermaperunat saa viettää hyvän tovin, vaikka alussa näyttää siltä että ne jäävät lillumaan nesteeseen eikä mitään tapahdu. Sitten tapahtuu ajan kanssa taikoja ja lopputulos on maailman maukkainta. Lisukkeeksi hyvä pihvi, karitsan tai poron filettä tai mitä vain sattuu mieli tekemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti