29.12.2018

Maailman parhaat mokkapalat



Olin joku aika sitten ystäväni luona maistamassa mokkapaloja, joita hän oli leiponut ystävältään saadulla ohjeella hieman tuunattuna. Mehevän kostea pohja, ihanan vieno kahvinmaku ja suussa sulava kuorrute. Täydellinen mokkapalojen resepti on paljastunut! Yleensä mokkapalat ovat hieman kuivakoita ja tylsiä, kuten omatkin aiemmat käyttämäni reseptit. Mielikuva koulun myyjäisiin leivotuista mokkapaloista kyti vahvana mielessä ja kieltämättä tästä syystä vuosiin ei halunnut edes leipoa mokkapaloja, kun tiesi ettei lopputulos ole se, millaista niiden haluaa olevan. Nyt resepti on sellainen, että mokkapaloja oikein himoitsee!
Taikinan lopputulokseen vaikuttaa varmasti se, että osa aineksista kiehautetaan kattilassa ja reseptissä ei vatkata yhtään mitään. Nopea sekoitus riittää. Tämä minun tekemäni versio on se resepti, jolla jatkossa leivon mokkapalat.
uunipellillinen / 43 x 35 cm 
pohja
5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1½ tl ruokasoodaa
 *
1 tl suolaa
2½ dl vettä
200 g voita
4 rkl kaakaojauhetta
 *
1 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa
kuorrutus
150 g voita
2 rkl maitoa tai vahvaa kahvia
1½ rkl kaakaojauhetta
n. 4 dl tomusokeria
strösseliä tai nonparelleja
Sekoita kuivat aineet (sokeri, jauhot, vaniljasokeri, ruokasooda) kulhossa keskenään. Mittaa pieneen kattilaan suola, vesi, voi ja kaakaojauhe, kiehauta seos. Yhdistä jauhoseos ja kiehautettu voiseos. Keitä vahva kahvi ja lisää kulhoon, sekoita tasaiseksi. Kun taikina on jäähtynyt, sekoita joukkoon kananmunat. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille, tasoita pinta. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy ennen kuorrutusta.
Valmista kuorrutus mittaamalla pieneen kattilaan voi, maito tai vahva kahvi sekä kaakaojauhe, kiehauta seos. Sekoita joukkoon vispilällä tai taikinanuolijalla tomusokeria, kunnes saat tarpeeksi paksun kuorrutteen. Levitä kuorrute jäähtyneelle kakkulevylle nuolijan avulla ja ripottele pinnalle strösseliä. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua.

Vinkki: Keitä erittäin vahva kahvi ja käytä sitä niin taikinaan kuin kuorrutteeseen. Mikäli haluat vaaleamman kuorrutteen, käytä vähemmän kaakaojauhetta. Halutessasi voit korvata pohjasta kahvin piimällä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella.
Lisäys 8.11.2023: Kommenteissa on käyty keskustelua pellin koosta. Tavallisen uunipellin koko on n. 43 x 35 cm ja niin minullakin. Tämän voi halutessaan paistaa myös hieman pienemmällä pellillä, jolloin piirakan korkeus on luonnollisesti suurempi. Nämä esimerkkikuvat lienevät itsellänikin sellaisesta pellistä/vuoasta, johon on muovinen kansi olemassa ja koko on suunnilleen 80% uunipellin koosta. 
Jos taas käytössäsi on normaalia leveämpi uuni eli isommat uunipellit, niin kannattaa ohje tehdä 1,5x suuruisena. Meillä on maalla käytössä isompi uuni ja siinä isommat pellit, joten isontelen reseptejä tarpeen mukaan tai paistan vanhan uunin pienemmillä pelleillä asiat.

41 kommenttia:

  1. En tiedä luetko näin vanhojen postausten kommentteja enää, mutta nämä olivat valehtelematta parhaat mokkapalat, joita olen syönyt. Tekeminen oli helppoa ja maku aivan huippu. Jatkossa teen mokkapalat aina tällä ohjeella! Kiitos reseptin jakamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mie luen! Tosin on kyllä kieltämättä osa mennyt vähän ohikin :D Mukava kuulla, että teillä on tykätty reseptistä ja vielä hienompaa, että jää käyttöönkin. Sitä vartenhan tämä koko blogi oikeastaan on olemassa, että ihmiset löytäisi uusia juttuja kokeiluun ja käyttöön :) Mukavaa syksyä teille Me kaksi ja lapset <3

      Poista
    2. Hei, mikä on pellin koko tässä?

      Poista
    3. Resepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute. Kuvan leivos lienee tehty kuitenkin hieman uunipeltiä pienemmällä vuoalla, jolloin se on normaalia korkeampi.

      Poista
  2. Herkullisen kosteita tuli :)

    VastaaPoista
  3. Oikein hyvä ohje, ja helppokin kun ei tarvitse vatkata (eli lapsetkin osaa). Tämä jää mullekin käyttöön. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, omiakin suosikkejani ovat reseptit, jotka vaan sekoitellaan yhteen. Tämä on mokkapalaohje, jolla teen käytännössä nykyään kaikki mokkapalat.

      Poista
  4. Samaa mieltä täälläkin, kiitos mahtavasta ohjeesta! Taltuttaa sukkaanhimonkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla! On kyllä omakin suosikkini :)

      Poista
  5. Oliko tämä ihan normaalikokoiselle uunipellille?? Itselle tuli aivan lättänä, ei todellakaan tuon näköinen kun kuvassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tismalleen sama homma.

      Poista
    2. Tieto pellin koosta olisi aina tärkeä 😣

      Poista
    3. Sama täällä 😒 ihan lättänä tuli.

      Poista
    4. Lättänä tuli täälläkin 🙁

      Poista
    5. Resepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute. Kuvan leivos lienee tehty kuitenkin hieman uunipeltiä pienemmällä vuoalla, jolloin se on normaalia korkeampi.

      Välillä toki leivonnaiset voi syystä jos toisesta olla likilaskuisia, joten mittaamisen kanssa saa olla tarkkana. Minulla tämä on ollut ihan tavallisellekin pellille paistettaessa mukavan korkea.

      Poista
  6. Tämän ohjeen opetti kotitalous opettajani jo 70 luvulla, kulki nimellä Masa Lisa. On kyllä herkkua. Oli ihana törmätä tähän herkkuun sinunkin leivonnaisissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, resepti on varmasti vanha. Minulle vasta viime vuosikymmenellä kulkeutunut. Olen aina luullut, että masaliisat ovat vaaleapohjaisia, mutta ilmeisesti ei olekaan näin :)

      Poista
  7. Todella hyvää! mutta mikä olisi pellin koko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.

      Poista
  8. Ihan paras ohje, helppo lasten kanssa leipoa. Kiitos 😍

    VastaaPoista
  9. Ihan täydellisiä

    VastaaPoista
  10. Onnistuukohan leivinjauheella (eli 3tl leivinjauhetta) yhtä hyvin, koska en pidä soodan mausta. T:Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, soodaa tässä on himppunen tuon piimän takia - happamat taikinat toimii parhaiten soodalla. Tässä ei kyllä lopputuloksesta tuo reseptiin käytetty sooda maistu. Mikäli valmiissa leivoksessa maistuu sooda, on joko reseptistä poistettu se hapan ainesosa, kuten piimä, tai sitä on ohjeessa liikaa - yleishyvä vinkki.

      Poista
    2. Hei

      Anteeksi mutta missä kohtaa tässä reseptissä käytetään piimää?

      Poista
  11. Hei, minäkin mietin täällä uunipellin kokoa. Tämä resepti pääsee pian testiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.

      Poista
  12. Loistava ohje, kiitos!
    Leivon gluteenittomasti ja resepti taipui siihen mutkitta. Olivat ihanan meheviä vielä viikko leivonnan jälkeen. Tämäkin aika saavutus gluteenittomiksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämä toimii tosi hyvin 1:1 gluteenittomanakin! Mitä jauhoja käytit? Itse käytän yleensä Semper Fin mixiä gluteenittomaan leivontaan. Ja resepti on tosiaan mehevä myös gluteenittomana, vaikka usein ne tuppaa kuivumaan "tavallisia" nopeammin. Kiva kun on onnistunut!

      Poista
  13. Ihan huippuhyvä mehevä ja kostea mokkapala❤ Tätä parempaa ei vielä vastaan tullu!

    VastaaPoista
  14. Haluaisin sen pellin koon myös?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on tarkoitettu ihan tavalliselle uunipellille, joka on suunnilleen 43 x 35 cm. Mikäli uuni on normaalia leveämpi, kannattaa tehdä 1,5x taikina sekä kuorrute.

      Poista
  15. Olen muutaman kerran tehnyt näitä ja huomannut, että voilla tulee ihanan kuohkea ja leivontamargariinilla littana sitkeä lätty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä voi on leivontaominaisuuksiltaan erilainen verrattuna margariiniin - onnistuu molemmilla, mutta itse pidän enemmän voista ja sen ominaisuuksista maun lisäksi.

      Poista
  16. Tein normaali pellille reseptin 1,5 krt tuli todella hyvä ja kuohkea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, varmasti on tullut hyvä niin! :) Tämä kuvan kakkunen lienee leivottu hieman uunipeltiä pienempään vuokaan, jolloin korkeutta on vähän enemmän. Itse resepti on kuitenkin alunperin ihan tavalliselle uunipellille, jonka koko n. 43 x 35 cm.

      Poista
  17. Ylitti odotukseni, oli vieraidenkin mielestä todella hyvää. Säästin ohjeet seuraavaa leivontakertaa varten. Kiitos!

    VastaaPoista