4.3.2014

Taivaallinen porkkanapiirakka

Mehevä ja herkullinen porkkanapiirakka
Rakastan porkkanakakkua ja olen kerennyt elämäni aikana maistaa niitä aika monta. Ja tehdäkin useita, kuten tämän onnistuneen mokka-porkkanakakun tai perinteisen porkkanakakun. Muutama viikko sitten töissä sain maistaa ystäväni tuomaa läksiäiskakkua ja onneksi hän antoi ohjeensa minulle. Viime viikonloppuna leivoin tämän taivaallisen porkkanapiirakan ja maistatin myös henkilölle "joka ei tykkää kuivakakuista ja mausteista leivonnaisissa" ja loput tarjoilin perheelleni. Kehuja ja kiitosta sai kaikilta muiltakin, joten kiitos paljon Saila herkullisesta ohjeesta! Tämän reseptin myötä en tarvitse enää muita porkkanakakun tai kuorrutteiden ohjeita, olen luottoreseptini löytänyt :)

26 cm piirakkavuoallinen /
n. 20 x 30 cm vuoka

12 annosta

2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl porkkanaa raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
100 g voita sulatettuna 

kuorrutus
100 g Philadelphia-tuorejuustoa 
100 g voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

koristeluun
mantelirouhetta
tuoreita mansikoita tms
sokerimassa/marsipaanikoristeita

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja sulata voi. Sekoita kulhossa isolla lusikalla kaikki taikinan ainekset listan järjestyksessä. Voitele ja jauhota piirakkavuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 20-30 minuuttia, eli kunnes kakku on juuri ja juuri kypsynyt. Ota tuorejuusto ja voi lämpeämään kulhoon samaan aikaan, kun aloitat tekemään taikinaa. Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi massaksi ja lisää siihen 1 dl tomusokeria kerrallaan, toista kunnes kaikki tomusokeri on käytetty ja lisää lopuksi joukkoon myös vaniljasokeri. Vatkaa koko kuorrutetta vielä täysillä tehoilla muutama minuutti, että kuorrutteesta tulee ihanan ilmavaa. Levitä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle, koristele mantelirouheella ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

Vinkki: Tuplaa ohje, mikäli teet piirakan pellille. Jos käytät piirakkavuokaa, tavallinen hieman korkeareunaisempi käy hyvin. Neliskanttinen tai suorakulmainen, noin 20x30cm vuoka käy hyvin. Jos teet kakun pienemmässä irtoreunavuoassa, voit leikata kakkupohjan kahtia ja laittaa osan kuorrutteesta kakun täytteeksi ja loput päälle. Näppärä väkertää sokerimassasta tai marsipaanista porkkanan näköisiä koristeita.

Nimensä veroista, eli taivaallista! Todella mehevää ja kuohkeaa niin kakkuosuus kuin kuorrutekin. Kuorrute on juuri sellainen, josta on koko ikänsä haaveillut, mutta sitä ei ollut vielä sattunut kohdalle. Tätä kuorruteohjetta tulen käyttämään varmasti vielä muissakin piirakoissa ja miksipä sitä ei voisi sipaista täytekakkuunkin raikkaiden täytteiden kaveriksi. Tämä kakkupohja on todella mehevä, mutta se kestää kyllä nostamisenkin, että saa leivinpaperin irti ja kakun tarjoiluvadille. Paistoin juuri ja juuri kypsäksi, eli loppuvaiheessa kannattaa päivystää uunin edessä.

Eräs ystäväni kärsii kroonisesta porkkanakakun puutostilasta ja uskoisin, että tämä on juuri se resepti, joka nyrjäyttäisi hänet tältä planeetalta euforiaan...

Porkkanapiirakan voi koristella tuoreilla kauden marjoilla tai perinteisesti pelkällä mantelirouheella
Porkkanapiirakka on erittäin mehevä ja kuorrutetta saa olla reilusti, nam!
Reseptin tekstejä on hieman muokattu ja kuvat vaihdettu parempiin 1.9.2015, mutta itse reseptiikka on pysynyt ihan ennallaan. Tämä on yksi blogini suosituimpia ohjeita ja jos et ole vielä kokeillut, niin nyt viimeistään kannattaa! NIIIIIN hyvää!

44 kommenttia:

  1. Tätähän pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Pitääkin laittaa tämä ohje ylös! Porkkanakakku on ihan mun suosikkia, mutta en ole vielä itse onnistunut tekemään sellaista "täydellistä" porkkanakakkua.

    VastaaPoista
  3. Suosittelen! On nimittäin enemmän kuin hyvää. Tuo kuorrute kruunaa kyllä kaiken, tekis mieli itkeä onnesta.

    VastaaPoista
  4. Tätä on ehdottomasti testattava viikonloppuna,talviloman alkajaisiksi.

    VastaaPoista
  5. Kertokaahan sitten, mitä tykkäsitte! Hyvää lomaa Anolle :)

    VastaaPoista
  6. Tämä piirakka pääsi koristamaan pääsiäisen kahvipöytää ja kyllä oli taivaallisen hyvää!! Kiitos ohjeesta ja oikein mukavaa pääsiäistä!! :)

    VastaaPoista
  7. Jos teen piirakan tänään, niin eikös niin, että kuorrute kannattaa tehdä vasta huomenna?
    Ja säilyykö mehukkuus jääkaapissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska tämä on niin mehevä, niin ei haittaa jääkaapitus. Ehkäpä jopa paranee säilytyksessä. Kuorrutteen kanssa voi säilyttää tarjoiluun asti, ei mene pilalle. Pakastimeen en mielellään kuorrutettuna laittaisi.

      Poista
    2. Tämä taitaa olla meidän perheen luottoresepti! Olen kyllä pariin kertaan pellillisen pakastanut kuorrutteen kanssa, viimeeksi hetki sitten kihlajaisia varten. Mielestäni maussa ja rakenteessa ei ollut eroa vaikka olikin pakastettu. Niiiin hyvää!!

      Poista
  8. Just on tällä ohjeella tehty piiras uunissa.. Taikina oli ainakin ihan sika hyvää :P Joten eiköhän kypsänäkin tuu hyvä :) Tosi paljon on erilaisia porkkanapiirakka ohjeita netissä, vertailin niitä ja päädyin tähän sun piirakkaohjeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo taikinaa on pakko lusikoida, vaikka olenkin raa'alle porkkanalle allerginen. Ja parasta kypsänä! Toivottavasti tykkäsit :)

      Poista
  9. Ajaakohan leivontamargariini voin aseman? Olisi kaapissa niin paljon vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen pitäisi toimia, maku saattaa olla hieman vähemmän maukas vaan ;-)

      Poista
    2. Ihanaa, et löytyi tämä ohje, kun en koko pellillistä tarvitse. ( Ois nielaissut koko kaapin voi varastot. Nyt jää jotain leivän päällekkin ;). ) Kokeilen! Nimi jo viittaa siihen , että en tule pettymään. :)

      Poista
    3. Kiitos Joanna resepteistä. Olivat varkaat ilmeisesti yrittäneet sisään tietokoneeseeni. Kesti hiukan, ennenkuin sain homman kuntoon. Kiitos tarjoilusta ja seurusteluhekestä. Peräkärry on perillä.

      Poista
    4. Margariineja en käytä itse koskaan, koska ne eivät ole niin hyviä maultaan ja ominaisuuksiltaan. Ja ovat niin käsiteltyä. Mutta sitäkin pystyy käyttämään. Suosittelen silti voin käyttämistä kaikkeen :)

      Minä olen alunperin saanut ohjeen koko pellin kokoisena. Pienensin omaan käyttöön sopivaksi pohjan, mutta herkkupersona en puolittanut kuorrutusta... :D

      Poista
  10. Kuohkeampi tulisi jos vatkaisi kananmunat ja sokerin, muuten sopiva ohje ja juuri sopiva pyöreään piirakkavuokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä kyllä on kuohkeaa ilman erillistä vatkaustakin. Porkkanapiirakan ei kuulukaan miusta olla mikään pumpulikakku :)

      Poista
  11. Vertailin myöskin netistä ohjeita ja päädyin tekemään tämän. Tuli aivan älyttömän hyvää! :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin nimensä veroinen ;) Mukava kun maistui!

      Poista
  12. Piirakka onnistui. Kiitos todella paljon reseptistä! Se varmasti tulee perheeni reseptikirjaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla! :) Hyvät ohjeet kannattaakin tallettaa huolella.

      Poista
  13. En kyllä kaivannut lisää kuohkeutta,täydellinen.Lapsi olisi syönyt vaikka kaiken.NYt tuunataan tästä Halloween-kakku mustalla philadelphialla ja koristeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä tämä ihan kuohkea on näinkin, oikein sopiva :) Tuli varmasti kiva Halloweeniksi!

      Poista
  14. Voiko tätä tehdä ennen juhlia ja pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pakastaa, mutta kuorrutteen tekisin kyllä vasta ennen tarjoilua. Pohja on niin mehevä ja kuorrutettunakin säilyy kyllä muutaman päivän. Kuorrutteen kanssa jääkaapissa.

      Poista
  15. Kiitos ohjeesta! Tästä tuli mun (ja monen muun) uus lemppari! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tää on kyllä omakin lemppari :)

      Poista
  16. Riittääkö tuplana pelliliseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo pohjan kun tuplaa, riittää pellilliseen. Kuorrute tässä reseptissä on jo alunperinkin koko peltiä varten, joten sitä ei tarvitse välttämättä tuplata. Ellei tykkää superpaljosta :)

      Poista
  17. Mäki tahtosin tietää pellillisen määrän?? Itse en porkkanakakusta tykkää ollenkaan mut voisin miestä hemmotella viikonloppuna sellaisella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaa pohja, niin tulee pellillinen. Kuorrute riittää tuollaisenaan.

      Poista
  18. Tää on niin hyvää. Kiitos sinulle ohjeesta!

    VastaaPoista
  19. Jääkaapissa odottaa huomista, tehty ennenkin ,ja tehdään tulevaisuudessakin. Kestosuosikki!

    VastaaPoista
  20. Jos tekee näistä muffinsimallisia onko sama lämpötila paistossa ja vähän vähemmän aikaa uunissa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei. Mä kokeilin tehdä muffinsivuokiin (sellaisiin paksumpiin vuokiin) ja hyvin onnistui tolla 175 asteen lämmöllä ja pidin 20min uunissa :)

      Poista
    2. Mä tänään just kokeilin tehdä muffinssivuokiin (niihin vähän paksumpiin) ja hyvin onnistui kun laitoin 175 c uuniin ja annoin olla 20 min (kannattaa kokeilla 15min kohdalla kypsyyttä) mun mielestä hyviä, en oo viel viittiny maistaa koska kokemuksesta tiiän että huomenna parempaa :) ja tuo kuorrute on ihan älyttömän hyvääääää :D

      Poista
  21. oletko kokeillu tehdä tätä kakkuversiona??

    VastaaPoista
  22. Tein kaikki ohjeen mukaan, tulos surkea!
    Kuohkeudesta ei tietoakaan!

    VastaaPoista
  23. Päällinen hyvä mutta pohja mauton ja ohut

    VastaaPoista