9.3.2014

Mokkapalat

Perinteiset mokkapalat
Mokkapalat on varmasti kaikille tuttu helppo leivonnainen, joka vie kielen mennessään. Minä leivoin usein lapsena mokkapaloja, mutta sitten tämä herkku jäi unholaan vuosikausiksi. Nyt kun joka tuutista tulee mokkapalapäivityksiä, niin pakkohan se oli kaivella oma ikivanha käsinkirjoitettu reseptikirja esille ja leipaista herkkuja. Koska perinteinen mokkapalaohje on pellille mitoitettu, niin minä puolitin ohjeen pienempään vuokaan sopivaksi. Kyllä tälläkin sokeriöverit saa helposti hankittua ja mokkapalat ei pelkää pakastinta edes kuorrutettunakaan. Mokkapalat on muuten ainoa leivonnainen, jota ei voi ajatella ilman nonparelleja ja onneksi niitä saa nykyisin muissakin, kuin kaikissa riemunkirjavissa väreissä. Sopii tämmöiselle yksinkertaisista ja tummanpuhuvista väreistä tykkäävälle tädillekin nuo rauhallisemmat sävyt :)

½ pellillinen, n. 10 palaa

2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta
100 g voita sulatettuna

kuorrutus
½ dl vahvaa kahvia
3 rkl voita
n. 3 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
nonparelleja

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon maito. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää myös sulatettu voi. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä pohjaa hieman ja tee sillä välin kuorrutus. Keitä vahva kahvi ja sulata siihen nokare voita. Sihtaa joukkoon tomusokeri, kaakaojauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja levitä pohjan päälle. Ripottele pinnalle nonparelleja ja anna jäähtyä. Tarjoile kahvin kanssa.

Herkullista! Nykyisin kyllä tykkäisin vielä kosteammasta kakkupohjasta ja kuorrutettakin saisi olla vähän enemmän. Tosin kuorrutetta tuli tehtyä silmämääräisesti melko paljon ja tottakai se tuli lisättyä liian kuuman tortun päälle, niin osa kuorrutteesta valahti vuokaan reunojen yli... Jotenkin tuntuu, että mulla on käynyt joka ikinen kerta kuorrutteen kanssa noin! Laitoin muuten osan tavallista valkeaa tomusokeria ja koska se loppui kesken, jatkoin hommaa ruokosokerista tehdyn tomun kanssa. Hyvin toimi sekin, mutta tuo hieman tummemman lopputuloksen kuorrutukseen. Paistoin mokkapalat lasisessa lasagnevuoassa, joten lopputuloksesta tuli melko paksu - seuraavalla kerralla paistan pohjan hieman isommassa vuoassa, jolloin taikina jää ohuemmaksi. Mokkapalojen takana näkyy Hartwallin Jaffa-kassi, jossa minulle lähetettiin Jaffan uutuusmakuja: Pomelo ja Vihreä mandariini. Samoin joku aika sitten tuli uutta Pepsiä, jossa on vähemmän sokeria ja sen tilalla on käytetty stevia-kasvia. Kiitos vaan näytteistä :)

Grow me! Kerrostalokaksion yrttiviljelmä ikkunalaudalla.
Mokkapalan päälle  nostin pari lehteä minttua uudesta yrttiviljelmästäni. K-supermarket myy GrowMe-yrttilaatikoita n. 7 euron hintaan ja laatikossa on minttu, vihanneskrassi, meirami, salvia, timjami ja oregano. Ostin myös elämäni ensimmäisen multapussin! Nyt varmaan ystäviäni ja perhettäni naurattaisi, sillä olen nimittäin suorastaan kuuluisa siitä, että saan tapettua kaikki viherkasvit alta aikayksikön. Ehkä tähän huonoon tuuriin syynä oli entinen asuntoni, jossa ei voinut pitää ikkunoita kesäisin kuin peitettynä sietämättömän kuumuuden takia. Muutin viime heinäkuun lopussa isompaan asuntoon ja täällä on ihana iso keittiö, jossa on myös kunnon ikkunalauta! Eikä tämä koti taida kuumuakaan niin pahasti, kuin tuo entinen yksiö. Mutta todisteena parantuneesta viherpeukalostani, tuo rahapuu on ostettu pian muuttoni jälkeen ja se on edelleen hengissä! Samoin ikkunalla sinnittelee rahapuun taimi, joka virkosi äitini tehohoidossa jo kertaalleen tappamastani rahapuusta ja nyt se on tuotu tänne toisen rahapuun seuraksi. 

Mutta juu, otin siis ison keraamisen vadin, tein sinne salaojituksen koristekivistä ja laitoin kunnon kerroksen multaa, poistin taimipaakkujen ympäriltä turveruukut ja upotin taimet multaan. Lisäksi otin basilikan ja persiljan jämät ja poistin muoviruukut, laitoin ne noihin laatikon päihin kasvamaan. Koska multaa jäi vielä ja jääkaapissa oli chilejä, intouduin vielä laittamaan niiden siemeniä multaan omaan ruukkuunsa. Toivottavasti saan kasvatettua pieniä chilintaimia! Ja toivottavasti nuo yrtitkin näkevät kesän, sillä olen aina haaveillut kasvattavani yrttejä omiin tarpeisiini. Tiedättekö kuinka syyhyttäisi saada kasvatettua jotain kivaa parvekkeellakin, ainakin kesäkukkia pitää hankkia! Ja uudet parvekekalusteet ja ja ja... Niin ja sisustaa asunto muutenkin loppuun, seiniltä puuttuu juttuja ja keittiöstä matto ja muuta pientä. Vanhassa blogissani esittelin kotiani, kiinnostaisiko teitä nähdä ikkunalaudan ja astioiden lisäksi muitakin pikkupaloja kotoani? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti