10.2.2015

Hapankermakakku

Maukas ja mehevä kakku, erikoisesta nimestään huolimatta
Jääkaapissa nökötti kuohukermapurkki, jonka päiväys oli umpeutunut muutama päivä sitten. Haju- ja makutestin perusteella kerma oli vielä käyttökelpoista, joten kaivoin ikivanhan hapankermakakun reseptin kätköistäni. Tosin nimensä veroisesti, jos kerma olisi kerennyt jo vähän happamoitumaan, ei se olisi menoa haitannut. Lopputuloksena oli suussasulava kakku kahvin seuraksi. Kannattaa kokeilla, vaikka kerma olisikin ihan tuoretta. Netissä ruoanlaittajia ja leipojia mietityttää kokemukseni perusteella hyvinkin usein viimeiset käyttöpäivät, parasta ennen -merkinnät ja se, onko tuote kerennyt mennä jo pilalle. Vanhat hyvät keinot kunniaan: jos se näyttää hyvältä eikä siinä ole muutoksia, jos se tuoksuu raikkaalle ja jos se maistuu tai haisee normaalille, voi tuotetta käyttää huoletta. Kuitenkin kannattaa huomioida, ettei pakastinkaan pelasta pilaantunutta tuotetta tai raskaana oleville ja lapsille tai herkkävatsaisille vanhaksi menneitä tuotteita ei kannata tarjota. Keittiössä maalaisjärjen käyttö on enemmän kuin suotavaa eikä biojätepönttöä kannata ruokkia silloin, kun siihen ei ole aihetta.

4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
½ tl suolaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
100 g voita sulatettuna
2 dl (hapanta) kermaa
2 kananmunaa
koristeluun tomusokeria

Siivilöi kuivat aineet kulhoon, lisää sulatettu voi ja kerma. Vatkaa taikinaa pari minuuttia sähkövatkaimella ja lisää kananmunat, vatkaa toiset pari minuuttia. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tee nuolijalla keskelle taikinaa vako, että kakku kohoaa tasaisesti. Paista kakkua 180-asteisessa uunissa n. 35-45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis. Kumoa hieman jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja koristele halutessasi tomusokerilla.

Herkullista! Kakusta tuli mehevä ja maukas, muistutti mummolan kahvikakkuja koostumukseltaan ja maultaan. Sellainen oikea kunnon vanhanajan kakku! Mikäli kakkuun kaipaa lisää makua, voisi sitä tuunata vaikkapa kardemummalla, sitruunankuoriraasteella, suklaahipuilla tai tuhdimmalla vaniljalla. Mutta hyvin pärjää ilmankin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti