9.12.2013

Naudan ulkofilepihvit ja pippuri-kermakastike, valkosipulikermaperunat ja uunijuurekset

Mehevä pihvi ja perinteiset lisukkeet
Naudan filepihvi on herkkua, mutta filelihaa tulee ostettua kotiin erittäin harvoin. Ehkä joskus on myös arveluttanut se, että eihän pilaa kallista lihaa kypsentämällä sitä väärin. Toisaalta onneksi nykyisin saa kaupasta takuumureaa lihaa ja kun omat makumieltymyksetkin ovat vuosien varrella jalostuneet (raa'istuneet), pihvin pitäisi olla ehdottomasti useammin osa ruokanautintoja. Tällä kertaa kokkailin Atrian toimittamaa takuumureaa Kulinaari pihvinaudan ulkofileepalaa pihveiksi ja lisukkeeksi väsäsin perinteisiä herkkuruokia.

Neljälle hengelle

Ulkofilepihvit
n. 800 g Atria Kulinaari pihvinaudan ulkofilettä
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen pihvien paistoa. Poista liha pakkauksesta, kuivaa se talouspaperilla ja leikkaa neljään yhtä suureen osaan. Painele nyrkillä pihvejä tasaiseksi ja isommaksi. Kuumenna hyvä paistinpannu (mielellään valurautainen) kuumaksi ja lisää pannulle kunnon nokare voita. Laita pihvit pannuun ja paista, kunnes lihasnesteet nousevat pihvin pintaan. Käännä pihvi ja paista suunnilleen saman aikaa toistakin puolta. Nosta pihvit folioon ja lautasella uuniin jälkilämpöön kypsymään halutun kypsäksi, apuna voi käyttää lihalämpömittaria. Suolaa pihvit paistamisen jälkeen, pippuria ei välttämättä hyvän pippurisen kastikkeen ansiosta lisätä ollenkaan. 
Vinkki: lihan kypsyysasteet voi testata painamalla pihviä sormella. Raaka pihvi vastaa poskea, medium leukaa ja kypsä nenänpäätä.

Pippuri-kermakastike
4 dl kuohukermaa
1 rkl viherpippuria
1 rkl rosépippuria
mustapippuria
½ lihaliemikuutio tai lihanpaistonesteet
1 rkl hunajaista dijon-sinappia
1 rkl siirappia
muutama oksa tuoretta timjamia
suolaa

Kaada kerma kattilaan, lisää joukkoon pieni nippu timjamin oksia ja juuri murskatut pippurit. Lisää myös lihaliemikuution murunen tai lihasta irronnut paistoneste. Lisää myös hunajainen dijon-sinappi ja pieni loraus siirappia. Keitä kasaan kastikkeeksi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Poista timjami ennen tarjoilua. Mikäli kastike sakenee liikaa, lisää tilkkanen nestettä. 

Valkosipulikermaperunat
n. 1 kg rosamunda-perunoita
n. 3 dl kuohukermaa
n. 2 dl maitoa
reilusti suolaa
mustapippuria
2 kokonaista valkosipulia
rypsiöljyä

Kuori valkosipulinkynnet ja raasta hienoksi raasteeksi. Sekoita kulhossa valkosipuliraasteeseen öljyä niin, että saat tasaisen, helposti levittymän tahnan. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi, levitä perunasiivuja tasainen kerros vuoan pohjalle. Rouhi päälle hitunen pippuria ja reilusti suolaa, levitä valkosipuliöljyä perunoiden päälle. Tee lopuista aineksista samalla tavalla vuoka lähes täyteen. Kaada kerma ja maito vuokaan, perunat saavat lähes kokonaan peittyä. Huomioi, että kerma voi kuohua joten jätä kuohumisvaraa ja suojaa uuninpohja vaikkapa leivinpaperoidulla pellillä. Paista 175-asteisessa uunissa reilu tunti, eli kunnes perunat ovat kypsiä. Mikäli nestettä on liian vähän, lisää kermamaitoa. Peitä vuoka foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

Uunijuurekset
1/3 lanttu
½ bataatti
2 porkkanaa
hunajaa
voita
siirappia
öljyä
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia

Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi, bataatti saa jäädä lanttua ja porkkanaa isommaksi. Lorauta juureksille öljyä ja mausta ne, lisää mukaan timjamin lehtiä. Laita pieniä voinokareita juuresten päälle ja paista vuokaa noin tunnin ajan valkosipulikermaperunoiden kanssa. Maista uunijuureksia, lisää tarvittaessa mausteita.

Kokoa annokset: annostele lautaselle valkosipulikermaperunoita ja nosta halutun kypsyiset pihvit osittain perunoiden päälle. Nosta lautasen sivuun uunijuureksia ja lorauta kastiketta annoksen päälle. Älä peitä pihviä, niin saat nätimmän annoksen. Koristele ruoka tuoreella timjamilla ja tarjoile välittömästi. Tarjoile alkupalaksi tai ruoan lisukkeena raikasta salaattia, ruokajuomaksi käy vaikkapa jäävesi, hyvä olut tai mieluinen punaviini.

Tässä kastikkeessa uitettu pihvi
Tee kuten sanon, älä kuten teen. Onnistuin heilauttamaan kastikekauhaa hieman väärässä asennossa ja kastike valahti koko komeudeltaan pihvin päälle, eikä lopputuloksesta tullut kovin kaunis. Pihvin paistopinta saa jäädä siis näkyviin. Käytän mieluusti valkeita lautasia, sillä niistä mielestäni saa kaikki annoksen värit paremmin esille. Tämän piti siis olla annoskuva bloggauksen alussa, mutta siihen piti lainata pikkuveljeni lautasta. Joka tapauksessa, ruoasta tuli enemmän kuin hyvää ja maistui kaikille. Omaan makuuni pihvi kypsyi hieman liikaa, mutta hyvän lihan ansiosta siitä ei tullut liian kuivaa. Annos on hyvin perinteinen, mutta takuulla maistuva. Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan voi luottaa vanhoihin hyviksi havaittuihin keinoihin :)

***
Pihvinaudan ulkofileen
tarjosi Atria

5 kommenttia:

  1. Yeah! Piti tulla vakoileen kilpailijan piffiannos :D hyvältä näyttää kyllä! Mulla on vielä oma idea vaiheessa,mut eiköhän tässä jotain keksi

    VastaaPoista
  2. Tuollainen kelpaisi minullekin. Muuten kuinkahan moni tätä lukiessa painelee leukaa, poskea ja nenänpäätä... =)

    Mistähän muuten johtuu, että kauan kauan sitten liityin lukijaksi blogillesi. Nyt tämä postaus tuli minulle, mutta mikään muu aikaisemmin ei ole tullut. Ja lukijalistassakaan mua ei näy... On tämä tekniikka ihmeellistä!

    VastaaPoista
  3. Chef Jones, varmasti saat aikaiseksi jotain ihanaa! Mulla oli paljon suunnitelmia, mutta aikataulu ja muiden syöjien huomioiminen veti perinteiselle linjalle :)

    Pionilaakso, arvaa vaan paljonko itse näpräsin, kun tuosta kuulin ja toisaalta tätä kirjoittaessa :D Tuosta blogin seuraamisesta en osaa sanoa, ainakaan mitään muutoksia en ole asetuksiin tehnyt. Kiitos ilmoituksesta, seuraan tilannetta!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Jos kastikkeesi valuu pihvin päältä pois on se liian ohutta eli se ei ole vielä valmista. Kun kastike saavuttaa pannulla "moottoriöljyn" viskositeetin on se parhaimmillaan.

    VastaaPoista