6.3.2014

Ruusukakku mango- ja vadelmatäytteillä

Ruusupursotus täytekakulle
Bongasin netistä jo kauan aikaa sitten kauniita ruusupursotuksella koristeltuja täytekakkuja. Nyt pursotuksen testaamiseen sattui sopiva hetki, kun tein työtiimimme illanviettoon Ystävänpäiväksi pienen kakun. Koska en ihan älyttömän hyvin osaa vielä pursottaa, niin kieltämättä tämän kokeileminen jännitti enemmän kuin koskaan. Jälki on edelleen hapuilevaa eikä se ole tasaista tai tasakokoista, mutta eipä sitä onneksi kukaan ole seppä syntyessään! Tein muutaman harjoituskiekuran lautaselle ja sitten suuntasin tyllan jo kakkua kohti. Tästä on hyvä jatkaa ja jatkaa pursoitusharjoituksia. Harmi, etten tajunnut ottaa vaihekuvia! Toivottavasti tuosta selostuksesta saa jotain tolkkua :)

n. 15 hengelle

5 kananmunan pohja tällä ohjeella

kermatäyte
250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
sokeria
vaniljasokeria

mangotäyte
1 prk mangopilttiä
1 prk mangoviipaleita

vadelmatäyte
vadelmahilloa
200 g vadelmia

kuorrutus
8 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria
punaista elintarvikeväriä

Tee kakkupohja linkin ohjeen mukaisesti ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Vispaa täytteeseen tuleva kerma napakaksi vaahdoksi ja sekoita siihen rahka sekä sokerit. Laita kakkuvuokaan tuorekelmua ja aseta alimmaiseksi kansipala. Levitä mangopiltti pohjalle tasaisesti, lisää päälle puolet kermatäytteestä ja levitä päällimmäiseksi pieneksi kuutioidut mangot. Laita keskiosa kakkupohjaa vuokaan ja levitä sen päälle vattuhillo, kermatäyte ja vadelmat. Mikäli käytät ulkomaalaisia pakastevattuja, keitä vattuja pari minuuttia mahdollisten pöpöjen eliminoimiseksi ja jäähdytä seos. Laita pohjaosa kakkua vuokaan ja paina kevyesti, laita jähmettymään yön yli jääkaappiin. Huom: jos kakku tarjoillaan samana päivänä, voi kakkua kostuttaa kevyesti vaikkapa vaniljamaidolla.

Vatkaa kuorrutukseen tuleva kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se sokereilla sekä muutamalla tipalla pastaväriä. Minä käytin Wiltonin pinkkiä ja annostelin sitä cocktail-tikun päällä, muutama pisara riittää vallan mainiosti. Kumoa kakku alustalleen ja massaa kakku levittämällä sille tasainen ohut kerros kermavaahtoa. Tätä vaihetta ei kannata ohittaa, sillä massaus auttaa pursotusta pysymään paikallaan ja tarttumaan kiinni, eikä itse kakku kuuskota pursotusten läpi. Laita pursotinpussiin Wiltonin M1 tylla tai Städterin vastaava tähtitylla, jossa on 6 sakaraa - sakaroiden määrä on nyt se ratkaiseva juttu! Eli kun normaalissa tähtityllassa on monta lovea, niin tässä ruusupursotukseen käytettävässä niitä on vähemmän. 

Pursota kakun pintaa lähellä myötäpäivään ympyrää, tee elävämmän pinnan saamiseksi erikokoisia kiekuroita. Pursota ruusut kiinni toisiinsa. Minä aloitin pursottamisen kakun alareunasta, pursotin ensin alareunan valmiiksi ja tein toisen kerroksen reunaruusuja siten, että pursotin yläosan kakun päälle. Lopuksi pursottelin kakun päälle ruusuja. Kannattaa kuitenkin ehkä tehdä niin, että pursottaa ensin alareunan ruusut, sitten päällisen ruusut ja tekee viimeiseksi tuon yhdistävän ruusukerroksen. Mikäli ruusujen väliin jää rumia aukkoja, ne voi täyttää pursottamalla pienen täplän ruusujen väliin. Ja mitä korkeampi kakku, sitä upeampi lopputulos! Hyvin tämä onnistui pienelläkin kakulla ja myös yhden täytevälin kakku voidaan pursottaa näin. Viimeistele lopputulos helmiäisspraylla, jos sellaista löytyy kaapista. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Yksityskohta ruusupursotuksesta
Lopputuloksena on eläväpintainen ja kaunis kakku, joka ei muita koristeita ainakaan miun mielestäni kaipaa. Onneksi kakku maistui hyvältä (kerrankin sain itsekin maistaa!) ja kerrokset olivat kauniit myös leikattuna. Parasta oli kuitenkin se, että työkaverit tykkäsivät kakusta niin ulkonäöltään ja maultaan ja mukava iltamme sai pienen herkkupalan ennen muita aktiviteetteja - kiitos Team E! :) Tätä pursotustekniikkaa kannattaa kokeilla, sillä ei tämä ole ollenkaan niin vaikeaa, kuin voisi olettaa. Minä ainakin tykkäsin kovasti ja tulen tekemään jatkossakin tätä tekniikkaa hyödyntäen kakkuja. Esimerkiksi hääkakuista tulisi näin todella kauniita ja herkkiä! :)

3 kommenttia:

  1. Kiitos! :) Siitä tuli kyllä hauska.

    VastaaPoista
  2. Hieno kakku sinulla. minäkin laitan blogiin kaiken muun lisäksi usein nykyään myös ruokaohjeitani. Blogini osoite on muuttunut ja se on nykyisin http://corgipupunen.blogspot.fi/

    VastaaPoista