14.3.2024

Nyyttäripelti

Nyyttäripelti on pellin kokoinen piirakka, josta riittää purtavaa isommallekin porukalle

Nyyttäripelliksi ristitty peltipiirakka, jonka voi täyttää lähes millä tahansa, on näppärä valmistaa ruokaisaksi välipalaksi, evääksi tai miksipä ei illanistujaisiin, juhliin tai viemisiksi. Täytteeksi on yleensä omassa versiossani käytetty broileria tai kalkkunaa, mutta siihen sopisi niin kinkku tai miksipä ei lohi, katkarapu tai tonnikalakin. Jälkimmäiset jätän itse pois allergioideni takia, mutta mikään ei estä muita kokeilemasta omia suosikkejaan. Piiras on helppo valmistaa ja se on myös näyttävän näköinen, joten vatsan lisäksi silmätkin nauttivat tästä herkutellessa.

30 palaa / uunipellillinen

pohja
300 g voita
150 g emmentaljuustoraastetta
5 dl vehnäjauhoja

täyte
200 g fetajuustoa kuutioituna tai muruina
300 g broileria kuutioituna
2 paprikaa
2 dl kalamata-oliiveja

liemi
400 g maustettua tuorejuustoa, kuten yrtti tai ruohosipuli
4 dl kuohukermaa
4 kananmunaa
mustapippuria
tarvittaessa suolaa

koristeluun tuoretta timjamia

Nypi kylmän voin joukkoon vehnäjauhot ja juustoraaste. Painele taikina leivinpaperoidulle uunipellille tai isoon vuokaan (30 x 40 cm). Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes pohja saa hieman väriä ja muuttuu mattamaiseksi.

Valmista täyte. Kuutioi tai murustele fetajuusto, broileri ja paprikat. Ripottele täyteaineet tasaisesti esipaistetulle piiraspohjalle. Ripottele kalamataoliivit päälle, halutessasi voit puolittaa oliivit (ja kannattaa, jolloin niitä riittää useampaan suupalaan).

Valmista liemi. Sekoita tuorejuuston joukkoon kulhossa kuohukerma ja kananmunat, mausta seos pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Voit lisätä joukkoon myös tuoretta timjamisilppua. Kaada liemi täytteen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja piiras on saanut kauniin kullankeltaisen värin. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua ja koristele tuoreilla timjaminoksilla.

Pellin kokoisesta piirakasta voi leikata haluamansa kokoisia paloja

Vinkki: Täytteeksi käy hyvin valmiit vuolukanat, kuten fajitas-maustettu vuolukana. Voit korvata broilerin myös savukalkkunalla tai palvikinkulla, myös lohi tai tonnikala sopii hyvin. Myös kasviksia voi lisätä tai vaihdella. Eri makua piiraaseen saa myös tuorejuustoa vaihtamalla, fetan voi korvata aurajuustolla tai vuohenjuustolla. Halutessasi voit ripotella täytteen päälle ennen liemen lisäämistä myös juustoraastetta, mutta varsinaisesti tämä ei edes kaipaa sitä.

Tämä piirakka on ollut yksi keittiöni vakiopiirakoista vuosikausia, takuulla aina onnistuu ja maistuu kaikille. Jos jonkun suolaisen piirakan resepti kannattaa kokeilla, niin se on ehdottomasti tämä. Viime vuonna leivontakurssilaisenikin pääsivät reseptillä leipomaan ja nämä kuvat ovatkin juuri kurssilta napattuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti