20.3.2024

Karamellipekoni

 

Syntisen hyvä karamellipekoni kruunaa aamun tai brunssin

Brunssi ilman pekonia on turhaa, brunssi karamellipekonilla on juhlaa! Samoin karamellipekoni sopii täydellisesti burgerin väliin. Tässä on helppo ohje, jolla pääsee alkuun. Valitse pekoniksi kunnollista tarpeeksi paksua pekonisiivua, jossa itsessäänkin on jo makua. Itse suosin Snellmannin kunnon pekonia.

n. 4 annosta

200 g hyvää pekonia (Snellmann kunnon pekoni)
100 g ruskeaa sokeria (muscovado tai fariini)
50 g sokeria

Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Sekoita yhteen sokerit ja dippaa pekonisiivut sokeriseokseen. Levitä pekonit voidellulle pellille ja paista uunissa n. 15 minuuttia. Varo polttamasta pekoneja sekä omia sormiasi, karamelli on kuumaa. Pekonit tarttuvat leivinpaperiin ja toisiinsa, joten käytä irrottamiseen haarukoita tai pihtejä.

Karamellipekonin voi tehdä myös pannulla tai grillissä. Irrottele pekonisiivut toisistaan isoon kulhoon, lisää joukkoon 50-50-suhteella fariinisokeria ja tavallista sokeria, nostele sekaisin pekonin kanssa ja anna maustua jonkun aikaa. Halutessasi voit maustaa seoksen cayannepippurilla tai chilillä. Paista pannulla tai avotulella rapeaksi. Parasta on avotulella paistettu karamellipekoni, jolloin se saa makua savusta. Karamellipekoni on ihana täyte kotitekoiseen hampurilaiseen!

Avotulella grillattua karamellipekonia burgerin keskellä

Nam! Karamellipekoni on ehkä parasta ikinä. Se on mainio lisä brunssille, jolloin se nostaa pekonin uusiin sfääreihin, mutta eipä oikeastaan voisi kuvitella upeaa kotitekoista burgeriakaan ilman sitä. Kaikkein helpoimmalla se tulee grillissä niin, että ripottelee pelkkää fariinia ja cayannea paistuvalle pekonille, mutta kannattaa kokeilla näitä kahden sokerin sekoituksia sekä sitä, että antaa pekonin imeä sokeria hetken ennen paistoa. 

Kuvan burgeri on tehty viime toukokuussa Joensuun seudun kansalaisopiston Big D's Burger clinicilla, pihvillä on painoa 200g ja muut lisukkeet päälle. Oli muuten heittämällä parhaita burgereita i-ki-nä. Varsinkin omatekemänä varmasti ykkönen, mutta ykköseksi taitaa kiilata edelleen Davidin valmistamat versiot. Davidilta sainkin vähän myös oppia täydelliseen karamellipekoniin, joita on sovellettu näihin teksteihin, mutta itse reseptiosuus on jo vanhempaa mallia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti