19.3.2024

Munakoiso-paprikaleivokset

Munakoiso-paprikaleivokset voi koristella joko annospaloina
tai leikkaamattomana leivoslevynä

Löysin joskus vuosikausia sitten Valion kierreselkäisestä reseptikirjasta hauskan kasvis"voileipäkakun" reseptin ja olen sillä muutaman kerran leiponut tarjottavaa, samoin olemme pari kertaa tehneet sillä voileipäkakkukurssilaisten kanssa tarjottavaa. Jatkossa resepti ei kyllä löydy enää ainakaan voileipäkakkukurssimateriaaleista, sillä hyytymistä tätä kakkunen vaatii oikeasti enemmän mitä kurssilla on koskaan aikaa, varsinkin kun kasvisten paahtamiseenkin menee oma aikansa. Mutta ajan kanssa, tämä resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Resepti on helppo veganisoida käyttämällä vaikkapa Mö kreikkalaista fetan tilalla ja hyydyttämiseen käy agar agar. Gluteenittomaksi saa vastaavasti käyttämällä gluteenitonta paahtoleipää, jota menee varmaankin kolmisen palaa enemmän tähän ohjeessa mainittuun verrattuna. Näistä olisi helppo tehdä myös kippoannoksia, leivän voisi murustella amouse bouche -kipon pohjalle, lusikoida päälle täytettä ja koristella. Silloin myöskään hyytymisaika ei ole niin kriittinen vaihe.

n. 24 palaa

6 viipaletta isoa grahampaahtoleipää

täyte
2 kpl (600 g) munakoisoa
4 kpl (500 g) vihreää paprikaa
3 liivatelehteä
1½ (350 g) palaa fetajuustoa
2 rkl vettä (sitruunamehua)

koristelu
½ dl pinjansiemeniä
1 dl persiljaa
½-1 rasiaa (250 g) kirsikkatomaatteja
¼ pala (50 g) fetajuustoa
tuoretta basilikaa tai persiljaa

Leikkaa munakoisot ja paprikat pitkittäin puoliksi. Poista paprikoista siemenet. Paahda 250 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes kasvisten kuoret alkavat tummua.  Siirrä kasvikset kulhoon ja peitä kelmulla. Anna jäähtyä vähän ja irrota kuoret, käytä apuna ruokaveistä raaputtamiseen. HUOM: Mitä tummemmaksi paahdat kuoret, sitä helpompi kuori on poistaa.

Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Soseuta jäähtyneet kuoritut kasvikset sauvasekoittimella. Lisää valutettu feta. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Purista vesi liivatelehdistä. Liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl) ja lisää liivateseos haaleana kasvisseoksen joukkoon sekoittaen. Anna täytteen hieman hyytyä, että sen voi levittää pohjalle (tai käytä irtoreunavuokaa).

Leikkaa leivistä reunat ohuelti. Levitä viipaleet tiiviisti vierekkäin (2x3 palaa) leivinpaperin päälle tarjottimelle, käytä irtoreunaa tai voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Levitä täyte pohjalle. Peitä tuorekelmulla, käytä apuna cocktailtikkuja. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paahda pinjansiemenet keskilämmöllä kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Ripota leivoslevyn pintaan hienonnettua persiljaa. Jaa 24 osaan. Koristele leivospalat kirsikkatomaatin puolikkailla, pinjansiemenillä, fetalla ja pienillä basilikan lehdillä.

Resepti: Valio, Leivotaan lämpimäisiä –kirja 2009

Nämä on kyllä tosi hyviä! Vihreitä paprikoita on ollut joskus ihan kunnon metsästäminen ja niiden hintakin on yleensä melko korkea, joten tämä ei välttämättä ole mikään edullisin tarjottava valmistaa. Suosittelen ehdottomasti tekemään nämä reunavuoalla tai kokoamaan koko kakun esim. 26-30cm irtopohjavuokaan, jolloin täytteen saa siististi paahtoleiville eikä lopputulos levahda. Muutamassa tunnissa on nopeimmillaan saatu kakku pöytään, liivatetta voi vähän lisätä, mutta luonnollisesti paras lopputulos syntyy yön yli rauhassa hyydyttämällä. Palat kannattaa leikata niin, että jokaisen leikkuuviillon jälkeen veitsi putsataan talouspaperiin ennen seuraavaa viiltoa, näin paloista tulee siistit. Paloiksi leikattuna koristelu on myös helpointa, silloin myöskään koristeet eivät kärsi leikkuuoperaatiosta. Koristetomaatit voi leikata pienellä teräväkärkisellä veitsellä, sahalaitakuviota keskelle tomaattia tökkien. On tähän olemassa koristeluveitsikin, joka minulta löytyy, mutta melkein näppärin tulee pikkuveitsellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti