30.1.2025

Kinkkuvoileipäkakku 30 henkilölle

 

Iso kinkkuvoileipäkakku riittää monelle, mutta on myös näyttävä juhlapöydän tarjottava


Rakastan erilaisia voileipäkakkuja ja etenkin niiden tekemistä! Kinkkuvoileipäkakku on meidän perheen ja suvun ehdoton lemppari ja sitä onkin saanut tehdä useisiin isoihin ja pieniin juhliin, mutta myös arkisempiin tilaisuuksiin herkuteltavaksi. Tämän kyseisen kakkusen tein kesällä kummityttöni 1-vuotisjuhliin. Yleensä koristelen hillitysti ja melko eleettömästi kakkuja, mutta tämä iso kakku sai inspiraation valloilleen ja niinpä kakun päälle löytyikin vaikka mitä koristeita. Nuo pienet kuvioidut suolakeksit olivat kiva lisä, joilla sai vähän rousketta, mutta myös korkeutta koristeisiin.

leipä
36 isoa paahtoleipäpalaa (3 isoa pakettia)
½ l vettä
1 lihaliemikuutio

maustekurkkutäyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
6 isoa maustekurkkua (irtomyynnistä)
½ dl juoksevaa hunajaa
mustapippuria
tarvittaessa ripaus suolaa

kinkkutäyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g kermaviiliä
900 g saunapalvikinkkua
3 punaista suippopaprikaa
1 ptt tuoretta persiljaa
4 rkl sinappia
mustapippuria
suolaa

kuorrutus
400 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

koristelu
vuonankaalia
jääsalaattia
pehtoorinsalaattia
tummia viinirypäleitä
kirsikkatomaatteja
ohuen ohutta pippurikinkkua
leipäjuustoa
kurkkua
tuoretta oreganoa

Käytä irtoreunavuokaa, muotoile se käyttämäsi tarjoiluvadin kokoiseksi. Tässä on 3x3 paahtoleivän kokoisena Vallilan muovitarjottimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa, liota lihaliemikuutio veteen, jätä odottamaan. Leikkaa vähintään 36:n leipäpalan kova reuna äärimmäisen ohuelti pois, samalla palat tasaten. Älä leikkaa leipien reunoja kokonaan pois, se on turhaa hukkaa. Jätä odottamaan.

Valmista maustekurkkutäyte. Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto pikkukulhossa vispilällä sekaisin. Leikkaa maustekurkut pitkittäin ohuiksi siivuiksi, leikkaa ne pitkittäin suikaleiksi ja kuutioi pienen pieneksi silpuksi. Laita maustekurkkusilppu valumaan siivilään ja anna valua kinkkutäytteen valmistamisen ajan. Lopuksi painele maustekurkkuja vielä lusikalla, käsin tai paperilla ylimääräisen kosteuden poistamiseksi. Sekoita kurkkukuutiot tuorejuusto-ranskankerman sekaan, mausta seos hunajalla, mustapippurilla ja tarvittaessa kevyesti suolalla. Hunaja saa maistua täytteestä.

Valmista kinkkutäyte. Sekoita isossa kulhossa ranskankerma ja tuorejuusto vispilällä sekaisin. Leikkaa palvikinkku pienen pieniksi kuutioiksi, sekoita tuorejuusto-ranskankermapohjaan. Pese ja halkaise suippopaprikat, poista vaaleat kalvot ja leikkaa paprikat ensin pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Sen jälkeen kuutioi paprikasuikaleet pienen pieniksi kuutioiksi, sekoita täytteen joukkoon. Silppua persilja pieneksi silpuksi, sekoita täytteeseen. Mausta täyte sinapilla, pippurilla ja suolalla. Maista, mausta tarvittaessa lisää.

Kokoa voileipäkakku. Asettele vuoan sisään tarjottimelle ensimmäiset 9 palaa leipää, kostuta ne kevyesti pullasudin avulla. Levitä päälle puolet kinkkutäytteestä. Asettele kinkkutäytteen päälle kerros leipiä, kostuta kevyesti. Levitä keskikerrokseen koko maustekurkkutäyte. Asettele päälle kerros leipiä, kostuta. Levitä päälle loput kinkkutäytteestä ja asettele päälle viimeinen kerros paahtoleipiä, josta tulee kakun pinta. Paina leipiä kevyesti kinkkutäytteeseen ja kostuta pinta. Kääri tuorekelmu tiiviisti voileipäkakun päälle ja vuoan reunoille, kääri päälle kerros foliota. Jätä jääkaappiin makuuntumaan yön yli.

Valmista kuorrutus. Sekoita pienessä kulhossa vispilällä ruohosipulituorejuustot sekä ranskankerma. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla. 

Kuorruta kakku. Poista kakun päältä folio, tuorekelmu ja reunavuoka. Levitä kuorruteseos palettiveitsellä kauttaaltaan kakun reunoille ja pinnoille, siisti reunat tasaiseksi. Koristele kakun pinta salaateilla, yrttioksilla, puolitetuilla kirsikkatomaateilla ja viinirypäleillä. Leikkaa kurkusta ja leipäjuustosta pienillä muoteilla kuvioita ja asettele kuviot kakun pinnalle. Asettele kakkuun pieniä voileipäkeksejä tai isommista voileipäkekseistä murrettuja palasia. Puolita pippurikinkkusiivut ja kääri rullalle, asettele rullat pystyyn kakkuun. Nosta päälle kevyesti folio ja pidä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Kinkkutäytteen valmistus: kaikki ainekset valmiiksi pilkottuina ja sekoitusta vaille valmiina.
Kulho on varmaankin joku 4-5l vetoinen.

Voileipäkakun kokoaminen: vasemmalla maustekurkkutäyte, keskellä kinkkutäyte ja alla kostutukseen käytettävä lihaliemi. Leivät odottavat reunavuokaan ladottuna tarjoiluvadilla.

Yön yli tekeytynyt kakku juuri ennen kuorrutusta. Reunavuokaa (kakkuvuokaa, astiaa tai muuta tukea) käyttämällä reunoista saa suorat eikä hukkapaloja tarvitse leikata, kuten vapaasti kasaamalla tehdystä kakusta pitäisi leikata. Kakku on korkea, mutta kestää hyvin pystyssä ja kasassa myös leikatessa.

Minä mitoitan tämän kakun n. 30 hengelle. Meillä tykätään voileipäkakusta ja tietysti karjalaisuuteen kuuluu, että häpeähän se olisi, jos ruoka loppuisi juhlissa kesken. Lisäksi seuraavana päivänä on kiva syödä vielä lisää voileipäkakkua!

Jos tämä annos on sinun käyttöösi liian suuri, kurkkaa 10 hengen kakun resepti täältä, sen voi kasata kätevästi 1,5 l vetoiseen leipävuokaan. Joskus laitan tähän kinkkukakkuun kinkun kaveriksi hieman metwurstia makua tuomaan. Tuoreen suippopaprikan voisi hyvin korvata kaupan säilötyllä paahdetulla paprikalla, se on todella hyvänmakuista. 

Erilaisia voileipäkakkureseptejä olisikin vino pino bloggaamatta, kun on tullut vuosien varrella tehtyä niitä paljon niin itse kuin pidettyä erinäisiä voileipäkakkukurssejakin kansalaisopistolla. Tänä keväänä voileipäkakkukurssia ei varmaankaan ole, mutta vielä kevään tulevilla kursseilla teemme joka tapauksessa jotain voileipäkakkuja.

Kurkkaa Voileipäkakut-kategoriasta muita voileipäkakkureseptejäni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti